Nu contează că Dunărea e la doi paşi, Brăila are unul dintre cele mai mari tarife la apă potabilă din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi au Dunărea la doi paşi, brăilenii plătesc printre cele mai mari tarife la apă din ţară. Brăila se află pe locul 6 la nivel naţional când vine vorba de apă scumpă, cu 4,29 lei pentru fiecare metru cub consumat. În aceeaşi situaţie sunt şi gălăţenii şi nemţenii având de plată acelaşi tarif la apă. Majoritatea operatorilor de apă din ţară însă, practică tarife sub 3,8 lei/mc.

Potrivit datelor furnizate de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), la nivel naţional pe primul loc se situează Bucureştiul cu 5.69 lei/mc, urmat de Buzău, Constanţa, Ilfov cu 5,07 lei/mc, Vâlcea pe locul III cu un tarif de 4,50 lei/mc, Caraş-Severin - 4,51 lei/mc, Neamţ şi Tulcea cu 4,41, Brăila pe locul VI cu 4,29 lei/mc alături de Galaţi şi Vaslui, urmate de Suceava - 4,25 lei/mc şi Argeş - 4,22 lei/mc.

La polul opus cea mai ieftină apă potabilă o plătesc ialomiţenii cu 2,83 lei/mc, precum şi gorjenii - 3 lei/mc şi teleormănenii - 3,25 lei/mc.

Primarul municipiului Brăila, Aurel Simionescu, a explicat preţul mare la serviciul de apă-canal-epurare prin aceea că modificările de tarif din ultimii ani au fost necesare în contextul în care CUP Dunărea a accesat finanţări europene pentru reabilitarea şi modernizarea reţelei de apă şi apă uzată din judeţul Brăila. "După cum se cunoaşte, pentru accesarea POS Mediu 1, proiect care este aproape de final cu lucrările, a fost necesar ca furnizorul, Compania de Utilităţi Publice Dunărea, să treacă prin nişte transformări menite să-l facă eligibil pentru accesarea finanţării. Un prim pas a fost acela de a se transforma în operator regional, context în care au trebuit uniformizate tarifele din municipiu cu cele din judeţ.

Apoi a fost dată în folosinţă şi staţia de epurare care a venit cu un cost suplimentar reflectat în tarif. Mai departe, prin strategia multianuală gândită pentru serviciul de utiliate publică s-a impus majorarea de tarif cu o anumită cadenţă şi până la un anumit nivel. Şi pot să spun că am atins acel nivel. Cu alte cuvinte, dacă se va mai umbla pe viitor la tarif va fi doar o ajustare cu rata inflaţiei şi cam atât. Adică nu vor mai fi praguri tarifare de urcat aşa cum s-a întâmplat în ultimii ani. De altfel eu am recunoscut în campanie electorală că una dintre nereuşitele administraţiei locale a fost faptul că s-a impus majorare de tarif fără ca beneficiarul serviciului să poată vedea o îmbunătăţire vizibilă", a dat asigurări edilul-şef al Brăilei.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite