Legiştii brăileni luptă în instanţă ca să primească întreg sporul pentru condiţii speciale de muncă
0
Salariaţii Serviciului de Medicină Legală şi Secţiei Anatomie Patologică din cadrul Spitalului Judeţean Brăila se luptă în instanţă pentru a-şi recupera sporul pentru condiţii speciale de muncă, care le-a fost redus cu 15 procente din 2012, după un control al Curţii de Conturi. Legiştii spun că de vină ar fi fost o eroare făcută de un inspector, care n-a fost corectată la timp.
Inspectorii au considerat că salariaţii beneficiau de un spor de 100% pentru condiţii deosebite de muncă, contrar prevederilor legale în ce priveşte salarizarea în sectorul bugetar, care stabileşte cota maximă a acestui spor la 85%
"Începând cu ianuarie 2014, salariaţii ai Serviciului de Medicină Legală Brăila trec printr-un adevărat coşmar. Întregul şir de ilegalităţi a fost generat de un controlor financiar al Camerei de Conturi Brăila, care a văzut în statele de plată ale SML la rubrica spor 13E (aferent condiţiilor deosebite de muncă) procentul de 100% (consemnare rămasă nemodificată în programul calculatoarelor referitor la salarii).
Acel controlor nu a avut nici măcar curiozitatea de a analiza Legea cadru 284/2010 şi legile de aplicare anuală a acesteia. Greşeala lui, voită sau din neştiinţă, a fost preluată de şefii săi şi s-a concretizat într-o decizie. Ulterior, reprezentanţii Spitalului Judeţean nu au reuşit să se facă auziţi şi înţeleşi, să adune şi să pună la dispoziţia instanţelor probele care atestă eroarea Camerei de Conturi. În realitate, sporul de 100% era aferent lunii decembrie 2009, după care s-a renunţat la aplicarea procentului, fiind menţinut cu titlu de spor doar cuantumul aferent lunii decembrie 2009.
Dacă ne raportăm la situaţia de acum, sumele reprezintă circa 60 maxim 75% din valoarea salariului de bază. Cu alte cuvinte, dacă reprezentantul Camerei de Conturi ar fi făcut calculul, ar fi observat că, de fapt, exprimată în procente, suma reprezentând sporul era mai mică de 85%. Tocmai acest lucru nu s-a înţeles! Nu vom accepta discriminarea la care suntem supuşi şi avem convingerea că vom întâlni şi oameni care vor înţelege că ni s-a făcut o nedreptate ce trebuie remediată!", a declarat pentru presa brăileană şeful Serviciului de Medicină Legală Brăila, dr. Gina Ilie, arătând că Brăila este singura în această situaţie, existând cazuri în care instanţele din alte judeţe nu au dat dreptate Curţii de Conturi.