Fostul preşedinte al Consiliul Judeţean Brăila, condamnat din nou la închisoare cu executare. 10 ani după executarea pedepsei are interdicţie la funcţii publice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii l-au găsit vinovat pe Gheorghe Bunea Stancu de conflict de interese, după ce procurorii anticorupţie l-au trimis în judecată pentru finanţarea ilegală a două cluburi din Brăila, prin intermediul cărora ar fi obţinut foloase patrimoniale necuvenite în valoare de aproape două milioane de lei pentru o societate la care este acţionar majoritar.

Tribunalul Vrancea l-a condamnat astăzi, 8 martie, pe fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, la trei ani de închisoare cu executare pentru conflict de interese în formă continuată. În schimb, Stancu a fost achitat de acuzaţia de abuz în serviciu. Fostul preşedinte al CJ Brăila nu mai are voie să ocupe funcţii publice timp de 10 ani după executarea pedepsei. Decizia instanţei nu este definitivă.

Procurorii anticorupţie gălăţeni l-au acuzat pe Gheorghe Bunea Stancu că a finanţat doua cluburi sportive în perioada în care era preşedintele CJ Braila. Este vorba de SC Club Fotbal Braila SA şi Asociaţia Handbal Club Dunărea Brăila, care ar fi obţinut foloase necuvenite în valoare totală de 7.492.360 de lei din bugetul Consiliului Judeţean Brăila.


Fostul preşedinte al CJ Brăila a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată şi conflict de interese, în formă continuată. În boxa acuzaţilor a ajuns şi Alina Daniela Rusu, director economic în cadrul Consiliului Judeţean Brăila, pe care procurorii DNA  au acuzat-o de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată. Judecătorii au decis acum că nu sunt suficiente dovezi pentru o condamnare în cazul directorului economic din cadrul CJ Brăila şi au dispus achitarea acesteia.

Procurorii anticorupţie au stabilit că, în perioada 28 martie 2006 - 08 martie 2012, Gheorghe Bunea Stancu, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila, a îndeplinit mai multe acte, în urma cărora a obţinut în mod direct foloase patrimoniale necuvenite pentru două cluburi sportive din municipiul Brăila, SC Club Fotbal Braila SA şi Asociaţia Handbal Club Dunărea Brăila. constând în încasarea, de către acestea, a sumei totale de 7.492.360 lei, precum şi darea în folosinţă gratuită pe o perioadă de 5 ani a unui autoturism.

”Modalitatea în care inculpatul Gheorghe Bunea Stancu a acordat sumele respective de bani a fost prin implicarea sa directă în adoptarea hotărârilor şi a contractelor de asociere dintre cele două cluburi sportive şi Consiliul Judeţean Brăila, prin care acestea au obţinut finanţare de la bugetul Consiliului Judeţean Brăila”, se menţionează în rechizitoriu.

A încasat ilegal aproape două milioane de lei printr-o firmă la care era acţionar majoritar

În aceeaşi perioadă, fostul preşedinte al CJ Brăila a fost acţionarul majoritar al unei societăţi comerciale care, la rândul ei, prin intermediul altei societăţi, avea calitatea de asociat majoritar la unul dintre cluburile respective şi membru fondator la cel de-al doilea.

”În acest fel, inculpatul a beneficiat indirect, prin intermediul celor două cluburi sportive, de foloase patrimoniale necuvenite în valoare totală de 7.492.360 lei pentru societatea la care este acţionar majoritar şi în mod direct de foloase nepatrimoniale, constând în capital electoral”, susţin procurorii DNA. Judecătorii Tribunalului Vrancea l-au găsit vinovat acum pe Gheorghe Bunea Stancu de conflict de interese, considerând că a obţinut foloase patrimoniale necuvenite de două milioane de lei.

”Conform art. 36 alin. 1 coroborat cu art. 34 alin. 1 lit. b ?i art. 35 alin. 1 Cod penal vechi contopeşte pedeapsa de 3 ani închisoare aplicată inculpatului Gheorghe Bunea Stancu prin sentinţa penală nr. 1043/20.11.2013 a Judecătoriei Sector 1 Bucureşti, definitivă prin decizia penală nr. 508/A/02.04.2015 a Tribunalului Bucureşti Secţia I Penală cu pedeapsa de 3 ani închisoare aplicată prin prezenta sentinţă şi aplică inculpatului pedeapsa principală cea mai grea, aceea de 3 (trei) ani închisoare, la care aplică şi pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a ocupa o funcţie publică, pe durata maximă prevăzută de vechiul Cod penal, respectiv 10 ani. În concluzie, inculpatului Gheorghe Bunea Stancu i se aplică pedeapsa principală de 3 (trei) ani închisoare şi 10 ani pedeapsă complementară a interzicerii dreptului de a ocupa o funcţie publică. Conform art. 118 alin. 1 lit. a Cod penal vechi, dispune confiscarea de la inculpatul Gheorghe Bunea Stancu, în folos statului, a sumei de 1.816.790 lei. Conform art. 404 alin. 4 lit. c Cod procedură penală menţine măsura sechestrului asigurător instituită în cursul urmăririi penale prin ordonanţa procurorului nr. 255/P/2013 din 12.05.2015 asupra bunurilor aparţinând inculpatului Gheorghe Bunea Stancu, până la aducerea la îndeplinire a măsurii de confiscare specială dispusă prin prezenta sentinţă. Conform art. 274 alin. 1 Cod procedura penală, obligă pe inculpatul Gheorghe Bunea Stancu să plătească statului suma de 3.000 de lei, reprezentând cheltuieli judiciare. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică azi, 08.03.2019”, este decizia Tribunalului Vrancea.

Gheorghe Bunea Stancu a fost condamnat definitiv pe 2 aprilie 2015 la o pedeapsă privativă de libertate într-un alt dosar pentru fapte asimilate celor de corupţie.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite