Drumul stategic al judeţului Brăila care arată mai rău ca la război. DJ 255A asigură cea mai scurtă rută între Dunăre şi râul Siret

0
Publicat:
Ultima actualizare:

DJ 255A este considerat drum strategic deoarece asigură cea mai scurtă rută între Dunăre şi Siret în judeţul Brăila, putând fi folosit totdată şi ca o centură de ocolire a municipiului Brăila. Autorităţile judeţene anunţă de câţiva ani că vor investi în reabilitarea acestei şosele, însă timpul trece iar lucrările nu mai încep. În momentul de faţă, pe anumite porţiuni, DJ 255A arată mai rău decât un drum comunal.

Respectiva cale de comunicaţii rutiere porneşte de la digul râului Siret şi merge prin Cotu Lung, Muchea, Siliştea, Romanu, Scorţaru Vechi, Traian, Unirea, Gropeni şi se opreşte la trecerea bac peste Dunăre. În 2012, conducerea Consiliului Judeţean anunţa că urmează să se investească 4,4 milioane de lei (44 miliarde de lei vechi) pentru modernizarea porţiunii de 4 kilometri cuprinsă între satul Cotu Lung şi intersecţia cu drumul naţional 23.

Acea porţiune a fost pietruită prin anii 60 - 70 şi încă de la sfârşitul anilor 80 era plină de denivelări. Cum în anii 90 - 2000 nu a mai beneficiat de nicio reparaţie capitală, e uşor de imaginat cât de bine se circula pe acel tronson de drum "strategic". Trebuie menţionat, însă, că, în urmă cu 3 ani, când CJ Brăila vorbea despre modernizare şi asfaltare, pe acolo puteai merge cu maşina pe timp ploios fără să te împotmoleşti în noroi.

În 2012, la nivelul Consiliului Judeţean fusese deja conceput un plan de modernizare a drumului şi fusese elaborat un proiect de lucru, de firma "Avimi Serv" SRL Brăila. Proiectul prevedea scarificarea şi reprofilarea părţii carosabile cu adaos de material pietros pentru înlăturarea denivelărilor şi obţinerea profilului transversal, crearea fundaţiei de piatră spartă , realizarea acostamentelor concomitent cu săparea şanţurilor triunghiulare pentru scurgerea apelor etc.


Investiţia nu s-a mai făcut, însă, iar în prezent, DJ 255A arată mai rău decât în urmă cu 25 de ani, pe vremea comuniştilor. Primăria Siliştea, de care aparţine satul Cotu Lung, a încercat nişte reparaţii prin mijloace proprii, dar acestea mai mult au stricat drumul, deoarece pe laterale s-au săpat şanţuri pentru scurgerea apelor pluviale, iar pământul ecavat a fost pus pe partea carosabil. În consecinţă, când plouă drumul se umple de noroi, iar când e uscat se ridică un nor imens de praf de sub roţile maşinilor.

Primarul comunei Siliştea, Ilie Eftimie, declară că s-a străduit să mai repare cât de cât drumul, fiindcă acesta are fundaţia slăbită şi are de suferit de pe urma precipitaţiilor. "Eu am căutat să fac şanţuri pe lateral, ca să nu mai băltească apa. Prea mult nu pot interveni, pentru că e drum judeţean şi dacă dau bani din bugetul comunei pot fi acuzat de deturnare de fonduri. Am posibilitatea doar să mai trimit câte un autogreder care lucrează la străzile din satele arondate, să mai sape un şanţ, să mai împrăştie piatră. E adevărat că a rămas pământ pe partea carosabilă, dar o să încercăm să mai punem nişte piatră, provizoriu, până când drumul va intra la reparaţii", spune primarul Eftimie.

Potrivit edilului din Siliştea, conducerea Consiliului Judeţean Brăila, dar şi Ministrul Economiei, Mihai Tudose, brăilean la origini, au promis că, în vara acestui an, se vor aloca fondurile necesare pentru modernizarea corespunzătoare a respectivului tronson din “drumul strategic” al judeţului Brăila.

Citiţi şi

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite