De ce simţim mereu că ne este foame? Semnalele toxice trimise creierului de sistemul endocrin, digestiv şi neurologic - explicaţii medicale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senzaţia de foame poate fi cauzată şi de o componenţă mentală şi emoţional FOTO: Shutterstock
Senzaţia de foame poate fi cauzată şi de o componenţă mentală şi emoţional FOTO: Shutterstock

Dacă pofta de mâncare apare mult prea des, dincolo de nevoile calorice zilnice, este un semn că ceva nu e în regulă. Când senzaţia de foame este asociată cu dorinţa de a consuma ceva dulce, medicul recomandă, de obicei, un test pentru măsurarea glicemiei.

Foamea şi apetitul sunt reglementate prin interacţiuni complexe ale sistemelor endocrine, digestive şi neurologice. Fiecare dintre acestea trimit semnale chimice la nivelul creierului pentru a-i transmite acestuia senzatia de foame sau saţietate. Foamea excesivă este caracterizată de nevoia de a consuma alimente, chiar dacă se depăşeşte necesarul de calorii obişnuit. Aceasta poate fi cauzată de dezechilibre ale sistemelor care coordonează  pofta de mancare şi nivelul de zahăr din sânge sau de diferite alte circumstanţe, cum ar fi sarcina.

„Senzaţia de foame continuă apare în urma semnalelor trimise creierului de către sistemul endocrin, digestiv şi neurologic. De exemplu, ne este foame continuu atunci când ne scade glicemia. O glicemie mică duce la foame şi mai ales la nevoia de a mânca ceva dulce. Când glicemia scade, creierul “cere” hrană.Totodată senzaţia de foame continuă mai este întâlnită la persoanele diagnosticate cu insulinom. Simptomele tipice de care se plâng pacienţii cu insulinom cuprind senzaţiile de foame. Mulţi pacienţi trebuie să mănânce foarte des pentru a preveni apariţia simptomatologiei”, explică medicul generalist Marian Baciu.

Senzaţia de foame nu este cauzată doar de dezechilibre fizice, ci şi de o componenţă mentală şi emoţională. Unii oameni consumă mai multe alimente atunci când sunt trişti, deprimaţi, stresaţi sau anxioşi. În acelaşi timp, senzaţia de foame excesivă mai apare şi la persoanele care s-au lăsat de vicii, cum ar fi de fumat.

“Persoanele care se lasă bruc de fumat au mereu senzaţia de foame. Aceste persoane înlocuiau masa cu o ţigare ceea ce nu era deloc bine. În momentul în care renunţă la fumat, simt nevoia de a duce la gură de la pixul de pe birou până la tot ce e comestibil în casă, mâncare, gustări, ciocolata, sticksuri, seminţe, bomboane” mai explică medicul Marian Baciu.

Sportul – antidotul foamei!

Cu cât faci mai multă mişcare, cu atât vei simţi mai puţin nevoia să mănânci. Exerciţiile fizice reglează senzaţia de foame şi stimulează metabolismul într-un mod sănătos! Dacă faci sport, vei continua să arzi grăsimile chiar în timp ce dormi.

Citiţi şi 

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite