“În Penitenciarul Brăila sunt condiţii de detenţie inumane!” Cu această acuzaţie, câţiva deţinuţi au ajuns la CEDO şi au câştigat despăgubiri de mii de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Penitenciarul Brăila condiţiile de detenţie sunt sub orice critică, iar persoanele încarcerate nu beneficiază de drepturi elementare. Cel puţin asta reiese din faptul că patru actuali sau foşti deţinuţi care s-au plâns de condiţiile de executare a pedepselor au avut câştig de cauză la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), care le-a acordat despăgubiri de mii de euro.

Este vorba despre Mihăiţă Marian Spirea, în vârstă de 35 de ani, care are de primit suma de 5.100 euro, de Andi Mihai Negreanu, de 32 de ani, ce urmează să încaseze 4.400 euro, Viorel Matei, condamnat pentru tâlhărie şi liberat condiţionat anul acesta, ce are de încasat 6.600 euro, şi de Mihai Cristian Adam, care a preferat să păstreze suma confidenţială.

Preşedintele Consiliului Local al Tinerilor Brăila, Dumitru Gârbăce, şi el fost deţinut în Penitenciarul Brăila este angajat în prezent într-o continuă luptă pentru drepturile persoanelor încarcerate. Potrivit acestuia, în cazul deţinuţilor Spirea şi Negreanu decizia de plată a fost transmisă deja către Statul Român.

Unul dintre cei patru deţinuţi îndreptăţiţi de CEDO, Mihai Cristian Adam, condamnat pentru proxenetism la o pedeapsă de 4 ani închisoare şi liberat condiţionat în vara lui 2015, a declarat, pentru cotidianul „Obiectiv – Vocea Brăilei”, că deţinuţii din Penitenciarul Brăila sunt nevoiţi să trăiască alături de şobolani şi ploşniţe. Pe lângă asta, spaţiul de cazare este insuficient, iar persoanele private de libertate nu au loc să îşi depoziteze alimentele, lenjeria sau hainele. În plus, cei aflaţi în penitenciar trebuie să facă baie la grămadă, câte 20 în acelaşi timp. Adam ne-a explicat că, în ciuda acestor probleme grave, s-a ferit să facă reclamaţii şi a stat liniştit, întrucât exista riscul să nu fie băgat în comisia de liberare condiţionată de către şefii care fac legea.

Condamnat pentru înşelăciune, Dumitru Gârbăcea a executat aproape trei ani de închisoare în Penintenciarul Brăila. Eliberat anul trecut, acesta şi-a reluat funcţia de preşedinte al organizaţiei non-guvernamentale Consiliul Local al Tinerilor Brăila, şI a început o activitate asiduă în favoarea protejării drepturilor deţinuţilor.

Astfel, în ultima vreme, CLT Brăila a intermediat trimiterea la CEDO a peste 30 de cereri din partea persoanelor private de libertate la nivel de Brăila.

“Am trimis la CEDO peste 30 de plângeri cu privire la încălcarea articolului 3 din Convenţie, respectiv tratamentul inuman, degradant şi tortura psihică la care sunt supuşi deţinuţii din România. Rezultatele nu au întârziat să apară. Până în prezent CEDO a concluzionat deja în două cazuri ( Adam şi Spirea) şi obligă statul să plătească, reţinând supraaglomerarea şi condiţiile precare în care sunt obligaţi deţinuţii să-şi execute pedeapsa. Cert este că acesta este doar începutul în contextul în care la CEDO am trimis în jur de o sută de plângeri din toată ţara, iar soluţionarea va fi evident în favoarea deţinuţilor", a declarat Dumitru Gîrbăcea.

În ciuda problemelor reclamate de deţinuţii ajutaţi de CLT şI Dumitru Gârbăcea, la Penitenciarul Brăila nu a fost consemnată o revoltă similară celor înregistrate pe parcursul săptămânii trecute în mai multe închisori de pe teritoriul României.

Citiţi şi

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite