100 de hectare de vegetaţie uscată şi stuf au ars în judeţul Brăila. Pompierii investighează posibilitatea ca focul să fi fost declanşat intenţionat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pompierii brăileni au intervenit cu trei autospeciale de stingere cu apă şi spumă pentru lichidarea unui incendiu de vegetaţie uscată izbucnit pe un islaz dintre localităţile Scorţaru Vechi şi Comăneasca, din comuna Tudor Vladimirescu (DN 22).

Pe 6 septembrie, un incendiu de proporţii s-a declanşat pe un islaz dintre localităţile  brăilene Scorţaru Vechi şi Comăneasca, din comuna Tudor Vladimirescu (DN 22). ”Împrejurările care au dus la producerea focului a fost crearea intenţionată sau din culpă a condiţiilor pentru generarea incendiului. A ars vegetaţia uscată şi stuf pe o suprafaţă de aproximativ 100 de hectare”, a declarat colonelul Ştefan Stoian, purtătorul de cuvânt al ISU Brăila.

În luna august 2018,  subunităţile de intervenţie ale ISU Brăila au intervenit pentru stingerea a 27 incendii de vegetaţie uscată şi gunoi menajer în localităţile Brăila, Însurăţei, Chiscani, Cireşu, Gropeni, Măxineni, Movila Miresii, Mircea Vodă, Salcia Tudor şi Şuteşti.  Au ars vegetaţie uscată şi gunoi menajer pe o suprafaţă totală de aproximativ 27,61 de hectare.

Pentru prevenirea şi reducerea riscurilor de producere a incendiilor, de asigurare a condiţiilor pentru limitarea propagării şi dezvoltării acestora, precum şi de protecţie a bunurilor şi mediului împotriva efectelor incendiilor, ISU Brăila aduce la cunoştinţa populaţiei măsurile ce trebuie respectate la arderea vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale. Astfel, arderile se vor executa numai pe  timp de zi şi în condiţii meteo fără vânt.

Pentru arderea vegetaţiei uscate (plantele cu rădăcină în pământ care s-au uscat şi care nu se mai utilizează în sistemul economic) şi a resturilor vegetale (deşeurile vegetale rezultate în urma activităţilor de curăţare a copacilor, arbuştilor, zonelor de siguranţă de-a lungul căilor ferate şi drumurilor, de rărire a pădurilor şi altele asemenea), se vor lua următoarele măsuri:

- colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;

- executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;

- curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;

- desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;

- asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;

- supravegherea permanenta a arderii;

- stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;

- se interzice acoperirea cu pământ a focarelor;

- supravegherea permanentă a copiilor;

- fumatul în locuri special amenajate şi stingerea resturilor de ţigară înainte de a fi aruncate în scrumiere.

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite