Peste 50.000 de fermieri condamnaţi la sărăcie. Aceştia nu au unde să îşi vândă legal animalele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 50.000 de mici fermieri din judeţul Botoşani nu au unde să îşi vândă animalele. Niciun târg nu ar autorizaţie sanitar-veterinară de funcţionare fiindcă nu respectă normele europene. Toţi cei care vând riscă amenzi. Comerţul la negru înfloreşte însă pe tot parcursul judeţului.

În judeţul Botoşani sunt peste 50.000 de mici fermieri. Ţăranii care se ocupă de creşterea animalelor obişnuiau să îşi vândă roadele muncii, în special animale vii crescute în gospodărie în târgurile şi oboarele din judeţ. 

La sfârşitul anului 2014, oamenii vor rămâne însă cu animalele în gospodărie şi investiţia în furaj dusă pe apa sâmbetei, iar noul an vine cu o pagubă uriaşă. Niciunul din cele şapte târguri din judeţ nu are autorizaţie de funcţionare sanitar-veterinară. Motivul este simplu : 

”Aceste târguri şi oboare nu îndeplinesc normativele Uniunii Europene privind condiţiile igenico-sanitare pentru vânzarea animalelor vii”, spune Minodora Vasiliu, şefa Direcţiei Sanitar Veterinare din Botoşani.

Care sunt condiţiile impuse de UE

Pentru ca un târg să fie autorizat din punct de vedere sanitar-veterinar trebuie să îndeplinească nişte condiţii impuse de Uniunea Europeană. În primul rând pârloagele şi tăpşanurile care servesc drept târguri în judeţul Botoşani ar trebui obligatoriu să fie împrejumuite cu gard. Apoi obligatorie este prezenţa unui punct sanitar-veterinar, cu un medic veterinar care să verifice şi să ateste starea de sănătate a animalelor. Nu în ultimul rând, boze pentru animale, canale colectoare pentru dejecţii şi un spaţiu pentru animalele suspecte de boli sau moarte. Cele şapte târguri ale Botoşaniului, de la Săveni, Ştefăneşti,Darabani, Flămânzi, Hlipiceni,Dorohoi,Truşeşti şi Botoşani nu îndeplinesc aproape niciuna dintre aceste condiţii.

Târguri închise, vânzările la negru înfloresc

Târgurile interzise duc la sărăcirea micilor fermieri care nu îşi pot valorifica munca şi  nici măcar nu îşi pot amortiza investiţiile. Decât să moară de foame aceştia preferă să înşele statul. Mai precis vând la negru şi fără autorizaţie sanitar-veterinară. Cu alte cuvinte cumpărătorii bucuroşi că de Crăciun pun pe masă un purcel de la ţară, nu ştiu nimic despre calitatea cărnii sau dacă este sau nu infestată. Mai mult decât atât comercianţii vând marfa la negru, fără niciun certificat sanitar-veterinar, chiar în târgurile care ar fi trebuit să fie închise. 

Şefii de la Direcţia Sanitar-veterinară îi consideră vinovaţi pe primarii, care deşi cunoşteau legislaţia europeană, nu au investit niciun ban în modernizarea oboarelor şi autorizarea lor.  ”Este o situaţie de neacceptat în judeţul Botoşani, comparativ cu întreaga ţară. Botoşaniul nu are niciun târg autorizat. Oamenii  i-au ales pe primari ca să îi ajute. Populaţia de la ţară creşte animale ca să le vândă şi să îşi cumpere o bucată de pâine. Trebuie să autorizaţi aceste târguri să poată oamenii să vândă animalele. Vom face controale şi vom amenda în primul rând pe administratorii târgurilor”, spune Minodora Vasiliu

Pretenţii europene costisitoare

Primarii se apără şi spun că au bugete insuficiente. Drumurile trebuie întreţinute iar de investit în târguri nu au bani. Mai mult decât atât aceştia spun că dacă vrea Uniunea Europeană târguri ca în occident să ofere finanţare specială pentru aşa ceva. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Boala limbii albastre închide târgurile din judeţul Mureş

Miei şi carne "la negru" în pieţele din Brăila. Poliţiştii au confiscat marfa

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite