DNA face ravagii în politica botoşăneană. Liderii celor mai importante partide cercetaţi sau audiaţi de procurorii anti-corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimii patru ani mai multe personaje notorii din lumea politică botoşăneană, în special şefi de partide politice au început să aibă probleme serioase cu legea. Într-un singur an atât şeful PSD cât şi cei ai PNL şi al fostului PDL de la nivelul judeţului Botoşani sunt cercetaţi sau au fost audiaţi de DNA în diverse dosare.

Sfârşitul ”împăratului” de Botoşani

Unul dintre cei mai contestaţi oameni politici din judeţul Botoşani, a fost fără discuţie, fostul şef al PNL Botoşani dar şi al Consiliului Judeţean, Florin Ţurcanu. Practic Ţurcanu a ajuns pe culmile celebrităţii politice, după ce a fost ales în 2009 şef al PNL Botoşani şi după aceea din 2012 şi şef al Consiliului Judeţean Botoşani dar şi co-preşedinte al USL. Alintat de primarii ”preaplecaţi”, la preluarea mandatului de şef al CJ în vara lui 2012, cu porecla de ”împăratul”, Florin Ţurcanu nu a reuşit să se menţină în funcţie pe toată perioada mandatului. 

Mai precis în februarie 2015, era suspendat din funcţie de prefectul de Botoşani, Costică Macaleţi. Şi asta după ce la sfârşitul anului 2014, Ţurcanu a fost condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare, pentru fals intelectual şi uz de fals. Succint, Ţurcanu fiind şef al PNL Botşani, a dat afară, în 2009, din partid mai mulţi membrii cu mandate de consilieri locali şi judeţeni,pentru ca aceştia să le piardă şi să facă loc unor favoriţi personali ai ”împăratului”, aşa cum arătau procurorii la aceea dată. Cât a ”domnit” însă Ţurcanu, a făcut-o despotic, spune multe voci din PNL dar şi din cadrul instituţiilor subordonate CJ. Pe la colţuri dar evidenţiat mai apoi şi de DNA, avea obiceiul să-şi impună favoriţi. 

De exemplu şi-a luat la mare, la un curs de perfecţionare pe banii statului toţi protejaţii, inclusiv un fin al său, angajaţi ca şi consilieri din bani publici la cabinetul său de preşedinte al Consiliului Judeţean. Firma unui alt liberal,Sorin Cornilă, favorit al lui Ţurcanu primea contracte din bani publici cu Direcţia Judeţeană de Asistenţă Socială ş Protecţia Copilului, instituţie subordonată CJ. Totodată şi la niel naţonal şi-a pomovat soţia, Roxana Anuşcă pe listele cu deputaţi în Parlamentul României, dar şi fratele pe Mihai Ţurcanu în diferite funcţii la nivel naţional. Au urmat inerent noi probleme cu legea.  Tot în 2015, Ţurcanu intră în atenţia DNA.

image

 Florin Ţurcanu FOTO arhiva adevarul

Acesta este suspectat de trafic de influenţă şi de instigare la abuz în serviciu. Mai precis Ţurcanu, în perioada 2012-2014 cât „stăpânea” judeţul a pus pe mai mulţi funcţionari ai instituţiei să atribuie preferenţial contracte de lucrări sau prestări servicii unor firme care aparţineau protejaţilor săi. ”În calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani, având influenţă asupra funcţionarilor publici din cadrul Consiliului Judeţean Botoşani şi a instituţiilor publice din subordinea CJ, i-a determinat să atribuie preferenţial, prin încredinţare directă sau prin încheierea de contracte, anumite activităţi de prestări servicii şi de execuţie lucrări, în favoarea SC Powerline SRL Botoşani. 

Urmare a acestui fapt, SC POWERLINE SRL Botoşani a încheiat în perioada 2012-2014 un număr de 15 contracte de prestări servicii, în valoare totală de 298.077 lei, plătite cu sume de bani din bugetul unor instituţiilor publice subordonate Consiliului Judeţean Botoşani”, arată DNA. Totodată punea pe directorii instituţiilor subordonate să încheie contracte preferenţial cu diferiţi oameni de afaceri, care îi plăteau lui Ţurcanu comisioane. De exemplu doar în urma unui aranjament Ţurcanu primea lunar de la un om de afaceri, 1180 de euro. În momentul de faţă Ţurcanu nu mai are nicio funcţie publică sau politică şi este anchetat de DNA.

Protejatul lui Ponta de la Botoşani şi problemele cu legea

Mâna dreaptă de la Botoşani a fostului şef al PSD, Victor Ponta a fost tânărul dorohoian Andrei Dolineaschi. Acesta de altfel în timpul cât Ponta a condus destinele PSD, Dolineaschi a fost vicepreşedinte al fililei centrale a partidului şi omul care era văzut mai tot timpul în preajma fostului lider PSD. Dolineaschi este din 2012 deputatul în Parlamentul României, mandat câştigat sub sigla USL, pe colegiu Dorohoi, fieful său politic. Ascensiunea politică a protejatului lui Victor Ponta de la Botoşani, a fost fulminantă. În doar 10 ani, Dolineaschi ajunge de la simplu membru de partid dintr-un municipiu mărginaş al României la secretar executiv PSD. 

Mai precis Dolineaschi originar din Dorohoi ajunge în 2008 membru de partid şi este pus aproape imediat şef al tineretului social-democrat din Dorohi. Urcă rapid scara ierarhică, într-un judeţ cu rezultate mereu bune la alegeri, fiind un adevărat fief al PSD la nivel naţional. În 2001 ajunge Consilier în cadrul Secretariatului General al Guvernului, pentru ca din 2005 să fie  consilier al şefului PSD, Mircea Geoană iar din 2008, ese secretar executiv al PSD. Tânărul Dolineaschi, astăzi în vârstă de 40 de ani după ce l-a consiliat pe Geoană a reuşit să intre şi în graţiile lui Victor Ponta. Gurile rele, spun că nu fără sacrificii. Se speculează că pentru a face pe plac lui Victor Ponta, i-ar fi preluat leasing-ul la maşină şi i-a mai dat şi 18.000 de euro, pe acelaşi autoturism. Mai precis aşa cum specula presa în 2012, Dolineaschi a preluat leasingul la o maşină Mitsubishi Lancer Evolution 10 de la Victor Ponta.  Cert este că Dolineaschi se afla mai mereu în preajma fostului prim-ministru iar în cele din urmă a ajuns şi vicepreşedinte la nivel naţional al PSD.

Dolineaschi Andrei

 Andrei Dolineaschi FOTO arhiva adevarul

În paralel, Dolineaschi conducea şi filiala PSD Botoşani. La sfârşitul lui 2015, Dolineaschi a intrat şi el în vizorul DNA. Mai precis şeful PSD Botoşani este învinuit de DNA pentru săvârşirea a două infracţiuni de complicitate la folosirea influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere în cadrul unui partid politic , în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite. Mai precis Dolineaschi este acuzat de DNA că l-a ajutat pe şeful PSD de la Satu Mare, Mircea Govor să intervină la conducerea ANAF pentru numirea unor preferaţi în funcţii la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice. 

Dolineaschi le-ar fi transmis şefilor ANAF dorinţele colegului de partid şi i-a făcut legătura lui Govor cu aceştia. ” Procedând în acest fel, pe lângă faptul că a rezultat un folos necuvenit pentru persoanele respective, inculpatul Govor Mircea Vasile a urmărit să obţină/menţină protecţia societăţilor comerciale controlate de el şi familia sa din partea organelor fiscale din judeţul Satu Mare şi obţinerea unor beneficii personale sau pentru filiala partidului pe care-l conducea la nivel local (bani)", arată DNA. Iar Dolineaschi i-a făcut jocurile şefului PSD de la Satu Mare.

Fost primar căutat de DNA

Un alt personaj important din peisajul politic botoşănean este fostul primar al municipiului Botoşani, Cătălin Flutur. Considerat unul dintre primarii care au modernizat Botoşaniul, în special îmbunătăţindu-i aspectul estetic, Flutur a condus Primaria Botoşani pe parcursul a două mandate, stabilind o adevărată hegemonie PDL la nivelul municipiului. A fost şi şef al PDL Botoşani şi actualmente este copreşedinte al PNL, fiind un personaj cu o mare influenţă în politica botoşăneană. În timpul guvernării PDL avea şi sprijin la nivel naţional fiind vărul lui Gheorghe Flutur, putericul lider democrat-liberal de la Suceava. Învins surprinzător la alegerile din 2012 de tânărul social-democrat Ovidiu Portariuc, Flutur, rămas doar cu un mandat de director la societatea Locativa subordonată Consiliului Local vrea în 2016 un nou mandat de primar al Botoşani.

flutur

 Catalin Flutur FOTO arhiva adevarul

Planurile ar putea însă să-i fie zădărnicite de problemele cu legea. Mai precis, Cătălin Flutur a intrat în atenţia DNA, anul trecut. Acesta are calitatea de suspect într-un dosar pentru săvârşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu. Potrivit procurorilor DNA, în 2009, Flutur în calitate de reprezentat al Consiliului Local Botoşani, a concesionat o suprafaţă de 130,01 metri pătraţi, unei societăţi private pentru din zona ultracentrală a Botoşaniului, care era în fapt alee pietonală, pentru a-şi organiza şantierul şi pentru construi un hotel. 

”Prin această faptă au fost vătămate interesele legitime ale cetăţenilor municipiului Botoşani afectaţi de desfiinţarea unei căi de acces dintre Bulevardul Mihai Eminescu şi cartierul Maxim Gorki”, precizează DNA. În 2012, Flutur a mai încheiat un contract de concesiune cu aceeaşi firmă, pentru aceeaşi suprafaţă pe toată durata existenţei construcţiei. Flutur a fost audiat în acest dosar. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cum au ajuns baronii de Vaslui în corzile procurorilor. Descinderile DNA în judeţul roşu

2016, an infernal pentru "baronul" Pinalti: Gheorghe Ştefan are pe cap patru procese în care este acuzat de fapte de corupţie

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite