Cum a dispărut Adolf Hitler din istorie. Controversata sinucidere şi ultimele clipe ale Führerului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adolf Hitler a murit în buncărul său din Berlin FOTO  Adevărul
Adolf Hitler a murit în buncărul său din Berlin FOTO  Adevărul

Moartea ultimului mare dictator al lumii Occidentale este încă învăluită de mister. Cu toate acestea există mărturii, dar şi studii privind ultimele clipe ale liderului nazist al Germaniei. Totodată, sunt şi supoziţii privind supraviţuirea acestuia şi o eventuală fugă în ţările Americii de Sud.

În anul 1945, cel de-al Doilea Război Mondial se apropia de final. Armatele germane ale celui de-al treilea Reich, comandat cu mână de fier de Adolf Hitler probabil cel mai controversat şi detestat personaj al istoriei contemporane era înfrânte. După un război fulger care a reuşit să aducă la picioarele lui Hitler întreaga Europă, armatele americane,britanice şi mai ales ale URSS au reuşit să încercuiască centrul de putere al nazismului european. 

După ofensiva germană dezastruoasă din Rusia, Armata Roşie, înainta câştigând victorie după victorie, anihilând orice formă de rezistenţă germană pe frontul de est. De cealaltă parte armatele anglo-americane, după un asalt aproape suicidal pe plajele Normandiei dar şi în spatele liniilor germane din Franţa, împingea rezistenţa Reichului pe frontul de vest. 

Din sud, prin Italia, forţele aliate avansau punând capăt dominaţiei fascismului italian. Germania nazistă îşi vedea visele de mărire spulberate, încercuită şi nimicită. Adolf Hitler, omul care ordonase moartea a milioane de oameni în lagăre de concentrare, ghetouri şi pe front, îşi trăia ultimele clipe, închis sub pământ într-un buncăr. Pe 18 aprilie 1945, 325.000 de soldaţi germani însărcinaţi cu apărarea Berlinului, era încercuiţi şi obligaţi să se predea. Dinspre vest, armata americană avea pârtie deschisă către capitala Reichului. Pe 19 aprilie ultima linie de apărare germană în est a căzut în faţa Armatei Roşii, iar pe 20 aprilie, avioanele sovietice bombardau Berlinul. Pe 21 aprilie tancurile ruseşti erau deja în suburbiile oraşului. Hitler era hăituit, fiind premiul cel mai de preţ al aliaţilor. Omul care trebuia să răspundă pentru crimele odioase comise în anii cumpliţi a cele mai importante conflagraţii mondiale.

Hitler îşi recunoaşte înfrângerea şi se căsătoreşte

Pe 22 aprilie 1945, Hitler ţine ultimul consiliu de război, din buncărul său situat în Berlin. Are o cădere nervoasă când află că ultimele forţe care puteau apăra Berlinul, armata lui Felix Steiner, nu a respectat ordinele. Hitler a explodat invocând trădarea şi a recunoscut pentru prima dată public că războiul este pierdut. Totodată a luat decizia de a rămâne până la capăt în Berlin şi a anunţat că se va sinucide. De altfel în aceeaşi zi l-a consultat pe medicul SS Werner Haase, cu privire la cele mai eficiente metode de suicid. Hitler nu dorea să cadă în mâinile aliaţilor, în special a ruşilor. Înainte de a pune în practică planul său, Hitler a făcut ultimele pregătiri. 

Prima dată l-a înlăturat din funcţie pe Hermann Göring, unul dintre oamenii săi de încredere. Îl bănuia de trădare după ce acesta îi solicitase să preia el conducera Germaniei după moartea lui Hitler. Mai mult decât atât, Heinrich Himmler, mâna dreaptă a dictatorului nazist, şi un înfocat şi mistic susţinător al doctrinei de extremă dreaptă, un artizan al epurărilor, îşi exprimase dorinţa de a se preda americanilor. Hitler a ordonat execuţia lui Himmler, reuşind să pună în practică doar asasinarea lui  Hermann Fegelein, un ofiţer SS, care-l reprezenta pe Himmler la Berlin. Totodată Fuhrerul a aflat că Armata Roşie lua cu asalt cancelaria Reichstagului, inima stăpânirii naziste a Germaiei. 

Toate aceste veşti combinate au dus la decizia finală, de a-şi lua viaţa, spun martorii şi istoricii. Înainte de a se sinucide, Hitler s-a căsătorit cu Eva Braun, femeia care i-a stat alături până în ultima clipă. ” Nu cu mult după miezul nopţii pe 29 aprilie,în cel mai macabru ambient, cu buncărul zguduit de exploziile din jur, Hitler şi Eva Braun au schimbat jurămintele matrimoniale în sala de conferinţe, în faţa unor oficiali ai lui Gobbels, a consilierului orăşenesc Walter Wagner, îmbrăcaţi în uniforme naziste cu o banderolă Volkssturm, adusă special în buncăr cu o maşină blidată pentru a perfecta bizara ceremonie. Goebbels şi Bormann erau martori. Restul staff-ului aştepta afară pentru a-i felicita pe miri. Şampanie, sandviciuri şi reminiscenţe ale unei jovalităţi au urmat.”, scria   Ian Kershaw în lucrarea sa ”Hitler Nemesis”. După nuntă Hitler şi Eva Braun s-au retras pentru a se odihni.

Uneltele suicidului testate pe câini

După acest moment solemn, Hitler s-a consultat cu medicul dar şi cu alţi membri ai staff-ului privind metodele cele mai eficiente de suicid. I-a fost recomandată cianura şi moartea prin împuşcare. În privinţa cianurii, măcinat de paranoia trădării, aşa cum arată şi  Ian Kershaw, Hitler era neîncrezător. I se părea că intenţionat i se vor oferi capsule fără efect şi va fi prins viu în special de bolşevici. Tocmai de aceea a decis să testeze eficienţa capsulelor cu cianură. ” În utimii ani a arătat căţelei de lup alsacian Blondi, câinele său, mai multă afecţiune decât oricărei fiinţe umane, inclusiv Evei Braun. Acum, că sfârşitul se apropia, a decis să testeze otrava pe Blondi.(...)

Înainte de amiază pe 29 aprilie, ajutat de cel care îngrija câinii lui Hitler, sergentul Fritz Tornow, a forţat fălcile câinelui şi a spart capsula cu acid prusic în gura animalului. Câinele s-a împleticit şi a căzut în câteva clipe nemişcat la pământ. Hitler nu a fost de faţă. În orice caz a intrat în cameră imediat după. A privit pentru câteva secunde la câinele mort. Apoi, cu chipul ca o mască, a plecat fără să spună nimic şi s-a închis în cameră.”, scria Ian Kershaw în aceeaşi lucrare. În acelaşi timp Hitler a aflat că aliatul său de încredere Benito Mussolini,părintele fascismului italian a fost prins şi ucis. A fost apoi spânzurat de picioare în pubic. Culmea, Hitler părea chiar animat de dorinţa de a lupta. Întreba de ultimele trupe combatante şi de modul în care se putea orchestra o nouă rezistenţă. Istoricii dar şi martori oculari spun că de fapt era doar o faţadă. Hitler cedase. 

Ultimele clipe ale lui Hitler

Pe 30 aprilie 1945 înainte de ora 2 noaptea, Hitler a strâns tot personaul şi a ţinut să-şi i-a adio de la toată lumea. Le-a strâns mâinile şi le-a mulţumit pentru serviciul făcut. Totodată i-a sfătuit să încerce să meargă către liniile britanice şi americane, evitând să cadă în mâinile ruşilor. În zori zilei trupele ruseşti deja bombardau cu putere cancelaria Reichului. La ora prânzului pe 30 aprilie Hitler a anunţat că este decis să moară, şi că se va sinucide prin împuşcare. A dat ultimele instrucţiuni. ” A trimis după Bormann. Era în jurul amiezi. I-a spus că timpul a venit. Urma să se împuşte în după amiaza acelei zile. Eva Braun urma să se sinucidă deasemenea. Trupurile lor urmau să fie arse. Şi-a chemat adjutantul personal pe  SS Sturmbannführer Otto Günsche. A precizat că nu doreşte să fie expus în matriţe de ceară la Moscova. 

Aşa că l-a însărcinat pe Günsche să facă toate pregătirile pentru incinerarea sa.”, preciza Ian Kershaw în ”Hitler Nemesis”. Hitler a luat masa iar apoi după o discuţie cu Magda Gobbels, soţia unuia dintre oamenii săi de încredere, şi un fan al politicii lui Hitler s-a retras în biroul său, alături de Eva Braun.Magda Gobbels încercase să-l determine să fugă din Berlin. Hitler a dorit însă să moară în acel buncăr. În jurul orei trei, după minute de aşteptare, s-a auzit, spun martorii oculari, un zgomot sec de armă. 

Aghiotanţii şi oamenii de încredere ai lui Hitler au pătruns în biroul său. ” Dă ce au aşteptat zece minute sau mai bine, fără să se mai audă niciun zgomot din camea lui Hitler, Lige a preluat iniţiativa. L-a luat pe Bomann şi împreună cu grijă au deschis uşa. În birou, Hiter şi Eva Braun stăteau unul lângă celălalt pe o canapea mică. Eva Braun era căzută pe partea stângă a lui Hitler. Un miros puternic de migdale amărui-mirosul distinctiv al acidului prusic-ieşea din trupul ei. Capul lui Hitler atârna fără viaţă. Sângele curgea din gaura unui glonţ, în tâmpla dreaptă. Pistolul său Walther de 7.65mm îi zăcea la picioare  ”, se arată în ”Hitler Nemesis”. Versiunea oficială arată că Hitler a luat o capsulă cu acid prusic şi apoi s-a şi împuşcat. De aici însă încep controversele.

A murit cu adevărat Hitler?

Trupurile incinerate ale Evei Braun şi ale lui Hitler au fost descoperite arse în curte. Totodată Gobbels, unul dintre cei mai fervenţi susţinători ai lui Hitler şi-a împuşcat nevasta. Anterior Magda Gobells şi-a ucis toţi cei şase copiii. La final Gobbeles şi-a luat viaţa. Trupurile au fost găsite de aliaţi. Au fost strânse mărturii şi au fost făcute rapoarte privind sfârşitul lui Hitler. În special celebrul raport Trover-Roper, privind versiunea oficială a sinuciderii lui Hitler. Cu toate acestea unii specialişti susţin că mărturiile privind moartea lui Hitler sunt pe alocuri contradictorii şi diferă. ”Mărturiile martorilor nu se potrivesc în toate punctele. Un martor precizează că trupul Fuhrerului zăcea întins pe canapea lângă cel a Evei Braun. Dar un alt martor preciza că a observat trupul lui Hitler izolat într-un colţ al camerei pe un scaun”, preciza  Peter Fotis Kapnistos în ” Hitler's Doubles: Fully-Illustrated”. 

Pornind de la aceaste premise au început să apară şi alte dezvăliri. De exemplu jurnalistul sovietic Lev Bezymenski scria că la autopsia făcută de medici Armatei Roşii nu a fost evidenţiat niciun glonţ în craniul lui Hitler şi nici gaura lăsată de această. Mai mult decât atât a fost elaborată şi teoria care susţine că în locul lui Hitler a murit dublura acestuia. ”Autorul Gregory Douglas raporta în ”The military advisor” în anii 1990 că fostul şef al Gestapo Heinrich Muller, a trecut probabil prin Elveţia  şi mai târziu a lucrat pentru CIA. Muller, ştia în mod evident că o dublură a lui Hitler a fost ucisă în buncărul din Berlin şi declara: 

”Îmi asum faptul că Otto Gunsche avea dubiile sale, cu alte cuvinte suspecta că nu s-a întâlnit cu realul Hitler în ultimele sale zile”, arată în aceeaşi lucrare Peter Fotis Kapnistos. O altă undă de mister este aruncată de o mărturie conform căreia, în cameră s-a găsit doar o capsulă de cianură. De aici până la teorii conform cărora, Hitler a fugit în America de Sud a fost doar un pas. S-a emis inclusiv ipoteză că a trăit până la adânci bătrâneţi în Argentina. Aceste ipoteze nu sunt confirmate însă în mod oficial, din contră sunt combătute, deocamdată rămânând în picioare versiunea conform căreia Hitler  s-a sinucis în buncăr.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Austria va demola casa natală a lui Hitler

VIDEO EXCLUSIV Jens Rommel, procurorul şef pentru investigarea crimelor naziste: „Vremea lui Adolf Eichmann a trecut. Acum îi «vânăm» pe naziştii mai mici“

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite