Afacere din joacă: o mamă şi fiicele ei s-au apucat să facă păpuşi, apoi li s-a dus vestea pe trei continente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Cusniriuc împreună cu fiicele sale FOTO Alina Cusniriuc
Alina Cusniriuc împreună cu fiicele sale FOTO Alina Cusniriuc

Alina Cusniriuc, o violoncelistă din Botoşani, a reuşit să transforme joaca într-o mică afacere inedită: ea şi cele două fiice ale ei fac păpuşi din materiale textile, la comandă. Clienţii nu sunt doar din România, ci şi din Australia, Marea Britanie sau SUA.

Alina Cusniriuc (37 de ani) este un nume cunoscut în rândul melomanilor botoşăneni. De 16 ani, iubitorii de muzică o văd în fiecare seară de vineri, pe scena Filarmonicii din Botoşani, mânuind cu precizie arcuşul violoncelului. După ce concertele se termină, iar publicul părăseşte sala, vio¬loncelista iese din lumea clasicilor muzicii şi păşeşte în lumea fericită a copilăriei. 

Renunţă la hainele de gală şi se instalează pe podea, alături de fiicele sale, Hannah (13 ani) şi Thea (7 ani). În jurul lor se află numai aţe, materiale fine, desene şi schiţe, multă inspiraţie şi râsete copilăreşti. Pare o joacă, dar de fapt, Alina, Hannah şi Thea se află într-un adevărat laborator de creaţie. 

Din mâinile lor dibace iau naştere păpuşi unicat, făcute ca pe vremuri, doar manual şi exclusiv din materiale textile. Sunt personaje de basm sau doar rod al imaginaţiei celor trei creatoare. Cert este că, din joaca mamei şi a fiicelor, ies minuni care cuceresc lumea. Alina Cusniriuc a ajuns, graţie internetului, să fie cunoscută pe trei continente, iar copii din diverse ţări îi vor păpuşile.

papusi

Două dintre păpuşile la comandă ale Alinei şi ale fiicelor sale FOTO Alina Cusniriuc

Alina Cusniriuc vinde păpuşi de un an. S-a apucat de creat astfel de jucării de numai doi ani, pentru a le face pe plac fiicelor sale. Succesul n-a întârziat să apară: cu ajutorul reţelelor sociale şi internetului, botoşăneanca şi-a făcut cunoscută arta lumii întregi. Peste noapte, violoncelista s-a trezit cu numeroase comenzi, deşi spune că nici prin cap nu i-a trecut că s-ar putea întâmpla aşa ceva. 

„Nici măcar nu m-am gândit vreodată să le vând. Pur şi simplu era un mod de a-mi 

petrece timpul cu fiicele mele. Odată ajunse pe internet şi cunoscând oameni diverşi din toată lumea, m-am trezit că mulţi dintre aceştia vor păpuşile mele. Nu numai că erau dispuşi să plătească, pentru o păpuşă din Botoşani făcută de o mamă şi două fete, dar le cereau cu insistenţă. Erau pur şi simplu încântaţi“, spune Alina Cusniriuc.  

Culmea cele mai puţine comenzi au venit din Botoşani, oraşul în care trăieşte. În rest, oameni din sudul şi vestul ţării s-au arătat interesaţi de păpuşile confecţionate de Alina Cusniriuc. „Cele mai multe comenzi au venit din Bucureşti, Timişoara, Cluj. De acolo am primit foarte multe aprecieri. Dar în general, comenzile sunt din toată ţara“, spune Alina. Cunoscând oameni din străinătate, păpuşile botoşănencei au ajuns pe trei continente. 

Alina a primit aprecieri şi comenzi din Australia, Statele Unite, Marea Britanie şi Polonia. „Am rămas de-a dreptul surprinsă când am văzut că oameni din atâtea ţări vor păpuşile mele. De exemplu, în Australia am trimis recent cinci păpuşi, iar în Statele Unite, de asemenea, câteva“, spune Alina Cusniriuc. În total, Alina şi fiicele ei au făcut, în aproape doi ani, peste 150 de păpuşi. 

Fără maşină de cusut

Procesul de creaţie nu este unul foarte simplu, fiind vorba de exemplare unicat sau puternic personalizate. Totul se realizează manual, nu există niciun fel de şabloane şi utilaje. Nici măcar maşină de cusut. „Păpuşile au melană în interior şi materiale foarte fine, vaporoase, culori dulci, calde. Dimensiunea este standard, de 40 de centimetri. Au trecut prin mai multe etape privind dimensiunile, dar fetele mi-au spus că mai mult de atât nu este frumos şi că aceasta trebuie să fie dimensiunea. Ele au hotărât“, spune amuzată Alina. Tocmai de aceea procesul este unul complicat, dar plăcut, spune botoşăneanca.

papusi

 Alina Cunsiriuc face păpuşile doar cu ajutorul mâinilor şi a imaginaţiei FOTO Alina Cusniriuc

Păpuşile făcute de fetele Cusniriuc au caracteristici aparte: de exemplu, nu au gură şi nas. „Faptul că nu au guriţă le creează o expresie aparte, care-i sugerează fiecăruia ce vrea. Sunt abstractizate cumva şi asta-mi şi place. Nu mi-ar plăcea să le facem guriţă şi nas şi să fie ca toate celelalte păpuşi. Probabil că acestea clasice plac şi vor plăcea mereu. Este ceva ce ţine de copilul universal“, precizează botoşăneanca.  

Alina mai spune că, de obicei, clienţii sunt fascinaţi de modele deja existente, făcute pentru fetele ei, şi cer păpuşi la fel. Există însă şi clienţi, cei din străinătate mai ales, care doresc şi păpuşi personalizate, care să semene cu micuţii care urmează să primească un cadou „made in Botoşani“. 

Idei din lumea copiilor

În spatele conceptului se află cele două fetiţe de 7 şi de 13 ani. Ele sunt cele care au venit cu ideea confecţionării păpuşilor, dar şi cu designul şi materialul folosit. „Ele sunt sursa de idei. Eu nu pot să văd unele lucruri care fac parte din lumea lor. Contribuie în felul lor. Cea mică, Thea, face şi desene cum să arate păpuşile.  De fapt ea, la 7 ani, este cu ideile, este omul din spatele conceptului. Hannah, fiind mai mare, este cu critica. Mă critică la sânge. Aia nu este bună aşa, aia nu se potriveşte. Ea vede deja între două lumi şi poate observa cel mai bine“, spune Alina Cusniriuc.

violoncel

 Alina Cusniriuc pe scena FOTO Alina Cusniriuc

Drumul de la violoncel la realizarea de păpuşi este unul ciudat, care trece însă prin sentimentele materne. „Fetiţa mea cea mare a găsit pe internet nişte idei şi mi-a spus: «Mami, trebuie să facem neapărat păpuşi». Iniţial i-am spus că este prea complicat. Ne-am apucat totuşi, a ieşit una interesantă, am mai perfecţionat puţin, iar prietenii mi-au spus: «Oau, vrem şi noi!». Iniţial am zis că nu facem să vindem. Era doar pentru ele, pentru plăcerea de a sta împreună“, încheie Alina Cusniriuc.  

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Cum să faci o afacere dintr-o superbă îndeletnicire. Maestre în arta croşetatului: „Orice fir de aţă ştim să-l înnodăm ca să iasă o bijuterie”

Povestea „Meşterului sticlar”, specialistul în chimie care a renunţat la catedră pentru a crea bijuterii din sticlă

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite