Şefii unei societăţi cu capital de stat trimişi în judecată de DNA. Au prejudiciat statul cu 2,5 milioane de lei prin contracte dubioase de mentenanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şefii de la Modern Calor au fost trimişi în judecată de DNA FOTO stiri.botosani.ro
Şefii de la Modern Calor au fost trimişi în judecată de DNA FOTO stiri.botosani.ro

Şefii de la societatea de termoficare a judeţului Botoşani au fost trimişi în judecată de procurorii DNA. Aceştia sunt acuzaţi de afaceri cu contracte de mentenanţă a unor motoare de cogenerare din cadrul instituţiei. Prejudiciul a fost estimat de procurori la aproape 2.5 milioane de lei.

Şefii societăţii de termoficare a municipiului Botoşani au fost trimişi, astăzi, în judecată de procurorii DNA acuzaţi de afaceri dubioase cu contracte de mentenanţă şi întreţinere a unor motoare de cogenerarea necesare furnizării agentului termic în oraş. 

În special este vorba despre fostul şi actualul director al societăţii Modern Calor, firmă cu capital de stat şi subordonată Consiliului Local Botoşani, dar şi o serie de angajaţi ai unei firme private implicată în procesul de mentenanţă a motoarelor.

Şefi ai unei societăţi cu capital de stat acuzaţi de afaceri dubioase cu o firmă privată

Astăzi au fost trimişi în judecată mai mulţi şefi ai societăţii de termoficare cu capital de stat, Modern Calor. Este vorba de Florin Sandu, director general al societăţii, Ion Diaconu, director tehnic, Paula Agapie, director economic, Claudiu Ursache, şef serviciu financiar contabil dar şi Cristian Puflea, şef atelier exploatare. Totodată alături de aceştia au fost trimişi în judecată şi Aurelian Anghelache şi Ovidiu Butnaru de la societatea Elsaco Electronics din Botoşani, implicaţi în această afacere. Inclusiv societatea Elsaco a fostr trimisă în judecată în acelaşi dosar. 

Şefii de la Modern Calor au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu şi obţinere de foloase. Societatea Elsaco este acuzată de complicitate la abuz în serviciu. Pe scurt, lucrurile s-au petrecut cam în felul următor, din punct de vedere al procurorilor DNA. Şefii de la Modern Calor au încheiat cu Elsaco un contract de mentenanţă a unor motoare de cogenerare din cadrul societăţii de termoficare. Conform achetatorilor, acest contract a fost supraevaluat dar a şi încălcat legea în cazul achiziţiilor publice. 

”La data de 19 iunie 2013, între SC Modern Calor SA (societatea de termoficare din mun. Botoşani) şi o asociere de firme al cărei lider era inculpata SC Elsaco Electronic SRL, a fost încheiat un contract de mentenanţă a unor grupuri de producere a energiei termice (module de cogenerare). Contractul a fost încheiat cu încălcarea dispoziţiilor legale în materia achiziţiilor publice şi la un preţ supraevaluat, documentul respectiv fiind semnat şi de inculpatul Sandu Florin, în calitate de director general al SC Modern Calor SA Botoşani.”, se arată într-un comunicat al DNA. 

Prejudiciu de aproape 2.5 milioane de lei

Mai mult decât atât firma contractată, arată procurorii DNA nici măcar nu avea mijloacele tehnice pentru a avea grijă de motoarele de cogenerare. Dar cu toate acestea au primit bani pentru acest contract, iar facturile prezentau grave discrepanţe. 

”Mai mult, asocierea reprezentată de SC Elsaco Electronic SRL nu avea posibilităţile tehnice de a presta acest gen de servicii. Ulterior, între asocierea respectivă şi furnizorul celor două module de cogenerare (autorizat de producător să presteze activităţi de service pe teritoriul României) a fost încheiat un contract de mentenanţă, având acelaşi obiect, însă la un preţ inferior celui care urma să fie achitat de beneficiarul final SC Modern Calor SA.(...) În acelaşi context, în perioada 21.06. – 15.10.2013, SC Elsaco Electronic SRL a emis 3 facturi fiscale, aferente serviciilor de mentenanţă prestate în perioada 16 noiembrie 2012 - 30 iunie 2013, în valoare de 1.156.524,86 lei fără TVA, care au fost acceptate la plată de către inculpaţii Sandu Florin, Diaconu Ion şi Agapie Denisia-Paula deşi serviciile respective nu fuseseră prestate în realitate (existând o discrepanţă evidentă între perioada prestării serviciilor facturate şi data intrării în vigoare a contractului indicat ca şi temei al obligaţiilor de plată, aspecte inserate în mod vizibil în cuprinsul facturilor).”, se arată în acelaşi comunicat DNA. 

După audierile celor bănuiţi de comiterea infracţiunilor şi ancheta aferentă, toţi cei menţionaţi au fost trimişi în judecată, pentru abuz în serviciu sau complicitate de abuz în serviciu. Totodată prejudiciul calculat în urma afacerii cu contractele de mentenanţă se ridică la aproape 2.5 milioane de lei.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Procurorii DNA au clasat dosarul în care era cercetat Florin Sinescu, fostul prefect de Suceava

Fost primar al oraşului Cernavodă, trimis în judecată de DNA. A prejudiciat primăria cu 1 milion de lei

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite