VIDEO Peste 5.000 de români au doborât recordul şi au reînviat unul dintre cele mai vechi şi frumoase dansuri populare, o „roată” din Bistriţa-Năsăud

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Horele tradiţionale sunt rar întâlnite în Bistriţa-Năsăud. Judeţul se mândreşte, însă, cu variante inedite, care combină servitul ţuicii locale cu dansul. Din păcate, genul acesta de „roată” poate fi întâlnit tot mai rar, rămânând vie doar în amintirea bătrânilor. Roata de la Runc, însă, a fost reînviată cu ajutorul a 5.000 de oameni.

Rar ţi-e dat să vezi o „horă” atât de pasională cum este „Roata de la Runc”. Bărbaţii bat puternic cu cizmele de piele în podea, chiuie şi beau câte o gură de ţuică la fiecare pas.

Varianta de horă născută în inima Ţării Năsăudului, mai exact în Runcu Salvei, o comună autentică, unde tradiţiile încă sunt preţuite, este puţin diferită de clasicele hore întâlnite în restul ţării. Ritmul se ţine cu piciorul, iar în timpul jocului participanţii sunt serviţi cu ţuică şi renumita plăcintă de la Runc. Ce caută servitul băuturii în mijlocul unei hore? Ei bine, Roata de la Runc era jucată în special la nunţi, iar gazdele, în cadrul acestui dans le mulţumeau participanţilor pentru prezenţă şi îi omeneau cu ţuică, arătându-şi astfel calităţile de gazdă

Acest joc este printre puţinele jocuri de grup din Ţara Năsăudului, care încă se mai păstrează atunci când membrii comunităţii se reunesc. Jocul reuneşte şi femei şi bărbaţi, iar acum jumătate de secol, Roata de la Runc aduna în centrul comunei toată suflarea localităţii. 

„La noi sunt clopurile cu pană de păun şi cizmele de piele. Când mergeau şi jucau, bărbaţii băteau cu piciorul în podele, pentru a arăta cât sunt de hotărâţi. Băteau în podele, strigau, astea sunt nişte elemente de bucurie, bucuria de a fi impreună, de a fi român”, spune creatoarea de costume populare Virginia Linul, care şi-a pus în cap să scoată din anonimat această horă. 

„Roata de la Runc se juca la toate nunţile care aveau loc în comuna noastră. În momentul în care se făcea o roată se servea ţuica. Una dintre gazde mergea în mijlocul roţii şi servea ţuica, iar femeile serveau plăcinta cu brânză de la Runc. Toată lumea juca roata, era momentul în care se servea ţuica, cu sticla de ţuică în mijlocul roţii şi plăcinta cu brânză”, ne explică primarul Anchidim Pavelea, care a crescut cu Roata de la Runc şi o joacă şi acum când are ocazia.

5000 de oameni au reînviat Roata de la Runc 

Această horă spectaculoasă a fost reînviată duminică, prin intermediul unui eveniment demn de Cartea Recordurilor. 5000 de persoane, îmbrăcate în costume populare din toate zonele ţării, au dansat concomitent Roata de la Runc.

Cele 5000 de persoane au format mai multe hore uriaşe, pe stadionul din oraşul Năsăud. Cel care a dat tonul horei şi a explicat paşii a fost unul dintre cei mai cunoscuţi coregrafi de dansuri populare din ţară, `Nea Mărin. 

„Toată viaţa mi-am dedicat-o dansului, dar ceea ce văd acum aici nu am văzut în viaţa mea”, a fost reacţia coregrafului în faţa horelor compuse din mii de oameni. Printre cei care au luat parte la acest eveniment s-a numărat şi vicepremierul Vasile Dâncu. Acesta s-a şi născut în Runcu Salvei, unde a luat naştere acest joc. De asemenea, în mulţime a putut fi văzută şi o tânără din Kenya. „Este minunat faptul că atât de mulţi oameni s-au adunat aici şi trăiesc cu atâta pasiune tradiţiile”, a precizat impresionată studenta de culoare, Julie Darcq.

Vă mai recomandăm:

Decizie istorică luată la Paris. Jocul fecioresc din Ardeal a fost inclus oficial în patrimoniul UNESCO

La doar 18 ani, Roxana Lăpuşte, cea mai tânără coregrafă din ţară, şi-a calificat echipa de majorete la Campionatul European

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite