Top 5 ingrediente naturale care fac dulciurile sănătoase. Cum au ajuns curmalele să înlocuiască făina de grâu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dulciurile raw vegan sunt la fel de gustoase ca cele din comerţ, asigură adepţii bucătăriei raw vegan (Foto: Iulia Stupinean Terea
Dulciurile raw vegan sunt la fel de gustoase ca cele din comerţ, asigură adepţii bucătăriei raw vegan (Foto: Iulia Stupinean Terea

Visul pofticioşilor este să îşi satisfacă nevoia de „ceva dulce” fără a apela la bombe calorice şi bunătăţi procesate industrial. Cei care deja au încercat bucătăria raw vegan susţin că acest lucru este posibil, dacă înlocuim clasicele ingrediente precum zahărul sau făina, cu alternative mai sănătoase.

Să poţi să savurezi o prăjitură delicioasă şi să nu te îngraşi pare un vis imposibil de materializat. Ei bine, adepţii bucătăriei raw vegan au găsit alternative sănătoase şi mai sărace în calorii la ingredientele clasice ale dulciurilor. Acestea nu doar că ne ajută să ne păstrăm silueta, ci sunt recomandate şi copiilor.

Iulia Stupinean Terea o jurnalistă pasionată de dulciurile raw vegan ne-a ajutat să întocmim o listă cu ingrediente sănătoase la care putem apela dacă vrem o siluetă de vis şi nu vrem să renunţăm la prăjituri. 

1. Miere sau sirop de agave în loc de zahăr. Se poate folosi mierea de salcâm, de arţar, polifloră sau chiar siropul de agave pentru a înlocui zahărul. Dacă mierea se găseşte în orice supermarket, pentru siropul de agave veţi fi nevoiţi să faceţi un drum până la plafar. De asemenea, trebuie să fiţi atenţi şi la cantităţi, atât mierea cât şi siropul de agave fiind mai concentrate decât zahărul. Se recomandă folosirea a două-trei linguriţe de sirop de agave la o prăjitură.

2. Nuci, alune crude, curmale şi smochine în loc de făină. Deşi pare greu de crezut, făina poate fi înlocuită cu nuci şi alune crude. Acestea trebuie însă pregătite înainte, fiind lăsate la hidratat, în apă, între 6 şi 8 ore. După ce s-au hidratat, acestea se storc de apă, se curăţă de sâmburi dacă e cazul şi se dau prin blender. 

3. Carob, alternativă la cacao şi ciocolată. Până şi pudra de cacao şi ciocolata pot fi înlocuite. Se pot folosi chipsurile sau pudra de carob. Cu ajutorul carobului se poate face glazura pentru tort sau prăjitură. Carobul se găseşte şi el doar la plafar.

4. Uleiul de cocos poate înlocui untul. Alternativa sănătoasă la unt poate fi uleiul de cocos, pe care îl putem achiziţiona de la plafar sau îl putem face chiar noi acasă. Acesta poate fi folosit în prăjituri, dar şi în tratamentele cosmetice. 

5. Esenţele, înlocuite cu seminţe de vanilie şi miere. Seminţele din batonul de vanilie, amestecate cu miere pot să devină o alternativă sănătoasă la banalele esenţe de vanilie, rom sau lămâie. 

Pe lângă faptul că dulciurile raw vegan au considerabil mai puţine calorii decât cele din cofetării, acestea sunt şi mult mai săţioase. Astfel, ne putem satisface dorinţa de „ceva dulce” cu cantităţi mai mici. De asemenea, grăsimile pe care acestea le conţin sunt sănătoase. 

Pentru a ne convinge să încercăm dulciurile raw vegan, Iulia Stupinean Terea ne propune un tort cu avocado şi zmeură. Pentru blat avem nevoie de:

- două căni mari de nucă;

- o cană de carob;

- o cană de curmale hidratate, fără sâmburi;

Ingredientele se mărunţesc în blender, iar rezultatul se pune într-o tavă rotundă sau pătrată, în care am pus staniol alimentar. Tava se ţine la rece 15-20 de minute. În acest timp ne putem ocupa de cremă. Pentru cremă avem nevoie de:

 - un avocado;

 - jumătate de cană de carob;

 - trei linguriţe de miere sau două linguriţe de sirop de agave;

Aceste ingrediente sunt şi ele mărunţite în blender. Peste blatul care s-a odihnit la rece punem trei sferturi din cremă, iar deasupra zmeură. Peste zmeură punem şi restul de cremă care a rămas.

Vă mai recomandăm:

Cele mai exotice 8 ingrediente puse în mâncare de muntenii români. În care regiune a ţării se prepară supa de zmeură

Cât de complicat era pentru străbunicii noştri să prepare cârnaţi. De ce se afuma delicatesa de porc tocmai în podul casei

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite