Toate regulile pe care trebuie să le respecte posesorii de arme în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ciuda faptului că a deţine o armă de foc nu pare să fie un lucru foarte complicat, poliţia ne atrage atenţia că nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor poate să ne trimită după gratii câţiva ani buni.

A deţine o armă de foc nu pare un lucru foarte complicat. Urmezi un curs, obţii o autorizaţie şi îţi poţi cumpăra o armă de foc. Lucrurile nu sunt însă chiar atât de simple, numărul regulilor pe care trebuie să le respecte posesorii de arme fiind destul de însemnat.

Nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor poate să îi trimită pe posesorii de arme chiar după gratii, chiar dacă nu au înregistrat niciun incident. Alături de reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud am întocmit o listă a regulilor ce trebuie respectate atunci când iei în calcul să achiziţionezi o armă.

- Rudele persoanelor decedate care au deţinut o armă sunt obligate să anunţe poliţia imediat după moartea acestuia. 

- Producerea, experimentarea, prelucrarea, deţinerea, transportul sau folosirea materiilor explozive fără drept se pedepsesc cu închisoare de la doi la şapte ani. Cu închisoarea se pedepseşte şi tentativa.

- Deţinerea sau portul fără drept de arme neletale pentru care este necesară autorizarea se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an sau amendă.

- Cei care deţin un atelier de reparare a armelor letale fără a avea autorizaţiile necesare sunt pedepsiţi cu pedespe cuprinse între 1 şi 5 ani de închisoare. 

- După expirarea perioadei de valabiliate a permisului de armă, posesorii de arme trebuie să le depună, împreună cu muniţia, la un armurier autorizat în maxim 10 zile. Dacă nu respectă această perioadă, persoanele în cauză pot fi pedepsite cu închisoare de la 6 luni la trei ani. Permisul este valabil cinci ani de la data eliberării sau de la data ultimei prelungiri.

Persoanele obosite sau care au consumat medicamente trebuie să stea departe de armă 

- Titularul dreptului de a purta şi a folosi arme letale are obligaţia de a păstra arma şi muniţia înscrisă în permisul de armă în codiţii de securitate, astfel încât să nu permită accesul la acestea al persoanelor neautorizate. 

- Păstrarea armei la domiciliul deţinătorului se face în locuri special destinate pentru asta. 

- Arma de apărare şi pază poate fi purtată numai de titularul permisului şi trebuie să fie asigurată, să nu fie armată, să nu prezinte defecţiuni, să stea în permanenţă introdusă în toc şi ascunsă vederii şi să nu fie înmânată altor persoane neautorizate.

- Deţinătorul armei nu trebuie să o folosească atunci când se află sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanţelor stupefiante, a medicamentelor cu efecte similare sau în stare avansată de oboseală. 

Vă mai recomandăm:

Când au voie poliţiştii rutieri să ne oprească în trafic şi ce trebuie să facem când se întâmplă asta

Top 4 cele mai tâmpite scuze ale şoferilor prinşi băuţi la volan. Cele mai frecvente explicaţii: folosirea apei de gură şi consumul ciocolatei cu rom

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite