Semnele depresiei la adolescenţi care ar trebui să le dea de gândit părinţilor - avertizările psihologilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
depresie

Tot mai mulţi adolescenţi se confruntă cu diverse forme de depresie, care, de cele mai multe ori, se agravează pentru că nu sunt observate sau luate în seamă de apropiaţi. Potrivit psihologilor, printre semnele care ar trebui să dea de gândit părinţilor se numără tristeţea, disperarea, descurajarea sau diminuarea interesului pentru toate activităţile.

Pe de-o parte părinţii şi apropiaţii adolescenţilor ignoră semnele unei depresii atunci când ele apar, pe de altă parte, susţin psihologii, cuvântul „depresie” este mult prea uşor folosit şi dat ca diagnostic.

„Elementul principal este dispoziţia depresivă, tristă, aparent fără motiv, prezentă în cea mai mare parte a timpului. La copii şi adolescenţi, această stare poate fi mai degrabă de iritabilitate decât de tristeţe. Persoana care suferă de depresie se simte tristă, disperată, descurajată, lipsită de putere, „fără chef””, explică psihologul Daniela Macarie.

Cum se manifestă aceste stări şi cum le recunoaştem? Potrivit psihologului Daniela Macarie, care lucrează în special cu adolescenţii, se observă o diminuare marcantă a interesului sau plăcerii pentru toate sau aproape toate activităţile, greutatea corporală se modifică cu mai mult de 5% pe parcursul unei luni, poate fi vorba de o pierdere semnificativă în greutate sau o creştere a numărului de kilograme.

De asemenea, se pot observa modificări ale comportamentului motor, precum agitaţia sau lentoarea psihomotorie, tulburări ale somnului: insomnia sau somnolenţă excesivă, sentimente de inutilitate sau vinovăţie excesivă sau inadecvată, diminuarea capacităţii de concentrare şi luare a deciziilor, apariţia unor gânduri „negre” de moarte sau suicid.

Pot să apară şi simptome fizice precum dureri de cap, de stomac, articulare, anxietate, libido scăzut, dificultăţi în relaţiile intime sau atacuri de panică, preocupări excesive faţă de propria sănătate fizică, fobii. Depresia poate să ducă la abuzul de alcool sau de alte substanţe.

Constanţa şi repetabilitatea simptomelor, semnale de alarmă

Daniela Macarie atrage atenţia şi asupra constanţei şi repetabilităţii acestor simptome. Acestea trebuie să fie prezente în cea mai mare parte a zilei, aproape în fiecare zi, timp de cel puţin două săptămâni.

De regulă, aceste simptome produc o deteriorare semnificativă în domeniul social, profesional sau în alte domenii de funcţionare ale individului.


Vă mai recomandăm:

Somnul insuficient, la fel de dăunător ca fumatul. Atacul cerebral, crizele cardiace şi depresia sunt pericole care ne pândesc dacă nu dormim destul

Depresia, boala secolului XXI. Nu dă simptome clare la început şi împinge la sinucidere dacă nu este tratată. Care sunt semnele că trebuie să apelaţi la un medic

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite