O aplicaţie pentru telefonul mobil ar putea rezolva problema parcărilor. Invenţia îi aparţine unui bistriţean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cristian Ureche, un bistriţean de 31 de ani, vrea să revoluţioneze infrastructura de parcări cu o banală aplicaţie pentru mobil. Aceasta îţi permite să vezi locurile de parcare disponibile, să rezervi un loc şi chiar să plăteşti doar cu telefonul mobil. Deja, prin aplicaţia sa, bistriţeanul gestionează în jur de 1.000 de locuri de parcare din Cluj-Napoca.

Cristian Ureche este un bistriţean de 31 de ani care din 2013 este propriul său angajat, după ce ani buni a muncit pentru companii multinaţionale din zona IT-ului. 

A terminat şef de promoţie Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei din cadrul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, după care a urmat un masterat în colaborare cu un institut de cercetare din Toulouse, Franţa. A văzut oportunităţile din zona IT din România şi nu a ezitat să se întoarcă pe pământ natal. 

Compania pe care a început să o pună pe picioare încă din 2013, alături de Bogdan Herea, un alt tânăr om de afaceri, vine să rezolve problema locurilor de parcare, cu care se confruntă multe dintre oraşele mari din România.

Practic, bistriţeanul a realizat o aplicaţie pentru mobil, care-ţi permite să identifici locurile de parcare din anumite zone, să le rezervi şi chiar să plăteşti pentru ele, dacă este vorba despre o parcare cu plată. 

„Nevoia era pe de-o parte evidentă, pentru că nu găseai loc de parcare. Efectiv ideea mi-a venit când doi prieteni mi-au povestit o situaţie care parcă era trasă la indigo. Au ieşit cu maşina pentru a participa la un eveniment, au plecat cu jumătate de oră mai devreme, au căutat loc de parcare în zona centrală câteva zeci de minute, s-au întors acasă, au lăsat maşina în parcare şi au luat taxi, ajungând la eveniment în întârziere”, explică Cristian Ureche. 

image

Aplicaţia îţi arată ce locuri de parcare sunt disponibile (Foto: Dan Bodea)

În anul 2014, aplicaţia pusă pe picioare de bistriţean, care se numeşte Parking+Plus, a avut parte de o finanţare prin Asociaţia Cluj IT, asociaţie formată din companii din zona IT şi universităţi. Bugetul total al proiectului este de 250.000 de euro, iar până la final de an va ajunge la 300.000 de lei. 

Parte din această sumă vine din buzunarul tinerilor antreprenori, iar parte de la Asociaţia Cluj IT.  Aplicaţia este disponibilă din luna ianuarie a acestui an, pentru oraşul Cluj-Napoca. Până în acest moment, aceasta are în baza de date în jur de 1000 de locuri de parcare de la companii, hoteluri, centre comerciale şi chiar campusuri universitare. 

Aplicaţia este „legată” de o cutie amplasată în parcările administrate, care transmite toate datele legate de locurile de parcare disponibile. 

„Poate să fie contra-cost pentru cei care au un business în această zonă sau poate să fie gratuit, dacă este vorba despre accesul angajaţilor, al colaboratorilor. Platforma, practic, vine să îi ajute pe cei care au locuri de parcare în surplus, să le pună într-un sistem de utilizare comună şi eventual să genereze bani”, explică bistriţeanul. 

Aplicaţia bistriţeanului scade considerabil cheltuielile autorităţilor locale

Acesta a dezvoltat şi o variantă pentru autorităţile publice locale, care pot să economisească astfel bani prin externalizarea serviciului de administrare a parcărilor lor publice sau din zonele rezidenţiale.

Primăriile nu mai trebuie să achiziţioneze calculatoare şi nici să plătească angajaţi care să gestioneze acest serviciu. Acestea plătesc doar pentru mentenanţă şi actualizare. 

„Te duci pe hartă, vezi locurile disponibile, vezi cine a contractat un abonament şi până la ce dată. Nu mai ai nevoie să mergi la Primăria, totul se realizează cu ajutorul acestei platforme. Îţi rezervi locul şi plăteşti cu cardul. Eventual primăria poate să mai ceară acte suplimentare, care pot fi scanate şi trimise. Nu mai e nevoie să stai la cozi pentru a-ţi face cerere şi a plăti abonamentul”, mai precizează bistriţeanul.

Cristian spune că, potrivit studiilor realizate pe serviciul unei primării din România, în jur de 60% din bugetul acestui serviciu merge pe salariul angajaţilor, costurile de gestionare fiind astfel foarte mari. Pentru implementarea sistemului în cazul autorităţilor locale, Parking+Plus s-a aliat cu Telekom România.

„Dorinţa noastră este de a oferi  municipalităţilor această platformă cu nişte costuri minime, astfel încât ele să nu mai trebuiască să achiziţioneze hardware. Practic totul se stochează în cloud, există o unică platformă pentru toată lumea şi costurile sunt reduse. În condiţiile în care vrei să faci lucruri inovative, trebuie să îţi pui şi problema inovării. Dacă doar cumperi o platformă sau un soft smart şi nu faci planuri de actualizare şi mentenanţă, acea soluţie va deveni în 6 luni de zile perisată. Ceea ce oferim noi este asigurarea inovaţiei constante în soluţie”, spune dezvoltatorul. 

În 5 ani, Cristian vede această aplicaţie extinsă la nivel internaţional, iar în 10 deja o vede în maşinile viitorului. 

„Ceea ce vrem să facem noi e să ducem aplicaţia în maşina viitorului. În 10 ani toate maşinile vor fi conectate la Internet. Am început să discutăm şi în zona aceasta de a pune direct în maşină aplicaţiile mobile”, completează bistriţeanul. 

Vă mai recomandăm:

Povestea românului Flaviu Sîmihăian, tânărul care a revoluţionat cu un soft domeniul farmaceutic al SUA

Are doar 25 de ani, iar de doi ani deţine, împreună cu un alt tânăr, propria companie în Statele Unite. IMedicare, softul creat de năsăudeanul Flaviu Sîmihăian deja este utilizat de 1000 de farmacii americane.

VIDEO Cum arată studenţia celui mai performant olimpic român: cercetare încă din primul semestru şi practică plătită generos la Facebook

Cum trăieşte studenţia cel mai performant olimpic român? Face cercetare din primul an şi practică plătită generos tocmai la Facebook. Rareş Buhai, cel mai premiat olimpic din România, vorbeşte despre experienţa sa de la Massachusetts Institute of Technology, universitatea considerată „raiul informaticienilor”, unde bistriţeanul a fost acceptat din prima şi unde a primit şi o bursă.

O bistriţeancă pregăteşte o platformă revoluţionară pentru tablete şi telefoane mobile, ce promite să concureze la popularitate cu Facebook

Bistriţeanca Adina Morariu pregăteşte de mai bine de doi ani o platformă revoluţionară dedicată telefoanelor şi tabletelor. Proiectul este implementat în proporţie de 90% de români, însă aparţine unei companii americane din Silicon Valley, raiul informaticienilor.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite