Noi avem sarmalele şi cozonacul. Ce mănâncă tradiţional de Crăciun francezii, italienii sau englezii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Francezii preferă să înceapă masa de Crăciun cu fructe de mare FOTO: Adevărul
Francezii preferă să înceapă masa de Crăciun cu fructe de mare FOTO: Adevărul

Dacă mesele românilor sunt încărcate la fiecare Crăciun cu multe preparate din carne, francezii de exemplu merg pe preparate mai „light”, servind fructe de mare cu pâine prăjită.

Câte ţări atâtea obiceiuri. Dacă românul nu concepe masă de Crăciun fără preparate din carne de porc, alţii preferă să mănânce mai „light” până şi de sărbători. 

Campionul naţional la pizza Lucian Stoian, care a şi avut ocazia să muncească în mai multe ţări europene, a vorbit pentru Adevărul.ro despre obiceiurile alimentare ale străinilor în perioada Crăciunului. 

„Aperitivele de pe masa de Crăciun a francezilor sunt compuse din fructe de mare cu pâine prăjită, foie gras cu o pâine condimentată şi aromată, stridii crude cu zeamă de lamâie cu pâine prăjită cu unt”, a explicat Lucian Stoian. 

Carnea de pasăre nu lipseşte de pe masa francezilor şi englezilor 

La felul principal francezii servesc Shapon, un fel de mâncare cu cocoş, acesta fiind urmat de buche de Noel, un produs de patiserie cu cremă. De asemenea, de pe masa francezilor nu lipseşte la desert şampania. 

Din creveţi este compus şi aperitivul englezilor, care este urmat de curcan umplut cu legume la cuptor, însoţit cu cartofi şi alte legume şi de sos de pâine. La desert, englezii servesc budincă „de Crăciun”.

„Masa de Crăciun a italienilor este compusă din paste, peşte şi vită, depinde de zonă. În Napoli, Sicilia, se mănâncă mai mult fructe de mare şi peşte, iar în alte zone lasagna şi ravioli”, explică Lucian Stoian. 

Curcanul umplut sau raţa nu lipsesc nici ele de pe masa de Crăciun a nemţilor. De asemenea, nemţii servesc salată de cartofi cu cârnaţi, iar la desert măr copt umplut cu nucă, miere şi sos de vanilie. 

Vă mai recomandăm:

Secretele desertului cu mălai. Cum se pregăteşte singura „prăjitură” care are slănină în componenţă

Cât de complicat era pentru străbunicii noştri să prepare cârnaţi. De ce se afuma delicatesa de porc tocmai în podul casei

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite