Laptele crud, cumpărat de la ţărani cu doar 80 de bani. Directorul Romfulda, Roman Teodor: „Nimeni nu se poate băga în preţul laptelui”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi, Instituţia Prefectului a găzduit o întâlnire între producătorii şi procesatorii de lapte, la care au fost invitaţi şi parlamentarii din Bistriţa-Năsăud. Chiar dacă cea mai mare nemulţumire a ţăranilor bistriţeni este faptul că îşi vând litrul de lapte pe nici un leu, directorul celui mai mare producător de lapte din judeţ spune că nimeni nu se poate băga în preţul laptelui care este stabilit de piaţă.


Preţul plătit de procesatori fermierilor pentru litrul de lapte a fost cu siguranţă cea mai mare nemulţumire semnalată în cadrul întâlnirii de astăzi. Potrivit fermierilor, ţăranii din judeţ primesc în jur de 80 de bani pentru un litru de lapte, în condiţiile în care la raft acesta ajunge la 4 lei.

Aceştia susţin că sunt şantajaţi de procesatori, care impun aceste preţuri, iar fermierii temându-se să nu rămână cu laptele la poartă îl vând chiar şi pentru aceste sume derizorii.

Pe de altă parte, directorul Romfulda, cel mai mare producător de produse lactate din judeţ susţine că nu poţi să te bagi în preţul laptelui, care este stabilit de piaţă şi nu prin legi. 

Deputatul Stelian Dolha a precizat însă că în dezbatere în Parlament este „legea laptelui” care va permite vânzarea laptelui crud doar cu contract pe minim 6 luni şi care va sprijini asociaţiile, care la rândul lor vor putea să influenţeze preţul laptelui prin negociere.

O altă problemă care a fost făcută cunoscută astăzi este situaţia ţăranilor care au doar 2-3 vaci şi care nu îşi permit mulgătoare şi răcitoare pentru lapte, acestea fiind necesare pentru ca laptele să fie conform şi să poată fi valorificat începând din anul 2014.

„Dacă nu rezolvăm problema pentru cei cu 2-3 vaci o să dăm ajutoare sociale de două ori cât subvenţiile din agricultură, a declarat în cadrul întâlnirii de astăzi Liviu Peica fostul preşedinte al asociaţiei judeţene a crescătorilor de taurine. 

Vă mai recomandăm:

4 alternative „sănătoase“ la fel de nocive ca produsele originale

Aer condiţionat pentru văcuţele de la o fermă din Galaţi. Pe canicula asta, fermierul le aduce chiar şi apă rece de adâncime


 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite