FOTO Cum s-au transformat ştergarele şi năframele din Bistriţa-Năsăud într-o colecţie pret-a-porter

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sâmbătă seara, mai multe doamne şi domnişoare din Bistriţa-Năsăud au purtat cu mândrie bucăţi de ştergare, năframe sau păretare. Acestea au primit un touch modern şi au fost aplicate pe pantofi, rochii, sacouri, paltoane sau gentuţe compunând colecţia pret-a-porter denumită generic „Drag de Bistriţa”.

În spatele colecţiei care aduce pur şi simplu un omagiu motivelor tradiţionale din Bistriţa-Năsăud se află designer-ul bucureştean Gabriela Atanasiu. Deşi dragostea pentru tradiţional care pare să se potrivească perfect cu rochii sofisticate, paltoane casual sau pantofi cu toc a început să se dezvolte în urmă cu patru ani, „Drag de Bistriţa” este prima colecţie dedicată în exclusivitate motivelor tradiţionale dintr-o anumită regiune a ţării.

„Eu cu asta am început acum 4 ani şi ceva. Căutam un material care să iasă în evidenţă, să fie colorat  şi am găsit nişte basmale vechi prin casă şi atunci am făcut primele fuste care deja au năpădit oraşul anul acesta”, precizează Gabriela Atanasiu.

Colecţia „Drag de Bistriţa”, care conţine câteva zeci de piese, începând de la încălţăminte, accesorii şi terminând cu haine, a fost inspirată chiar de o bistriţeancă, Doris Moldovan, care i-a cerut designer-ului o rochie de seară modernă cu motive tradiţionale someşene.

Aceasta a fost şi cea care a sprijinit-o pe Gabriela şi a ajutat-o să organizeze prima prezentare a colecţiei, care nu se putea să aibă loc în altă zonă decât în cea care a inspirat-o.

 „A fost un fel de patchwork, am îmbinat modelele şi materialele clasice folosite de mine cu carpete şi ştergare de aici din zonă. Am folosit motivele tradiţionale pe spate, pe mânecă, pe piept sau la brâu”, explică designer-ul cum a reuşit să combine tradiţionalul cu modernul.


Aceasta recunoaşte că folosirea ştergarelor poate li s-a părut celor din Bistriţa-Năsăud niţel forţată: „Cei de aici le văd pe pereţi sau mai ştiu eu pe unde, iar eu le văd pe rochii sau pe încălţăminte”, spune Gabriela.

Designer-ul crede că transpunerea motivelor tradiţionale în piesele vestimentare nu face altceva decât să le reamintească celor care le poartă de rădăcini, ajutându-le să  poarte cultura şi tradiţia mereu cu ele.

Preţurile sunt şi ele accesibile, având în vedere că vorbim despre piese unicat. Rochiile pornesc de la 250 de lei, iar încălţămintea de la 300 de lei.

Pentru a demonstra că hainele sale nu se adresează unei anumite vârste, unor anumite măsuri sau unui anumit tip de femeie, designer-ul a folosit pentru prima sa prezentare a colecţiei „Drag de Bistriţa” fete şi femei obişnuite din diferite domenii de activitate: de la eleve până la cosmeticiene sau cântăreţe de muzică populară.

„Nu am inventat eu moda aceasta, departe de mine gândul acesta, e un curent care se reia odată la 50 de ani. Chiar am o clientă mult mai în vârstă care a venit cu o rochie făcută acum 50 de ani care întâmplător seamănă cu ce fac eu. Cred că această combinaţie s-a transformat deja în trend, de vreun an şi ceva s-a transformat în trend,” a completat Gabriela Atanasiu.

Gabriela Atanasiu nu este singurul designer care s-a arătat fascinat de motivele tradiţionale someşene. În anul 2011, creatoarea de artă populară Virginia Linul, alături de mai multe femei din localitatea Salva l-au ajutat pe designer-ul francez Phillipe Guilet să pună la punct colecţia 100%.ro. Francezul îşi dorea ca prin intermediul acestei colecţii să pună în valoare tradiţia şi patrimoniul cultural românesc şi să prezinte şi o altă faţă a României.



Vă mai recomandăm:

Kate Moss de România. Povestea tinerei de pe malul Someşului care i-a cucerit pe designerii lumii

FOTO Când îndeletnicirile tradiţionale sunt revoluţionate. Povestea bistriţencei care s-a specializat în cizmuliţe croşetate

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite