FOTO A crescut la casa de copii şi s-a sinucis la 27 de ani. Povestea poetului care încă trăieşte prin poeziile sale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miercuri a fost lansat volumul de poezii „Semnul la care te vei opri să bei apă”. Poeziile aparţin poetului Aurel Onişor, care a decedat acum 20 de ani sinucigându-se, mânat de o boala psihică şi o casnicie ratată. Acesta reuşeşte totuşi să trăiască prin poemele sale, care, deşi scrise în anii `80, sunt încă actuale.


Aurel Onişor s-a născut în anul 1967 în oraşul Beclean. Copilăria şi-a petrecut-o la casa de copii din Beclean, cufundat în cărţi, asta după ce, pe vremea când avea doar 10 ani o bibliotecă însemnată era transferată la orfelinat din Prundu Bârgăului.

„Mai târziu ne-am întâlnit în izolatorul orfelinatului, tratându-ne de purici şi scabie. Alteori scotoceam în vaste gunoaie cioburi de sticlă colorată sau o bucată de ciocolată. Deseori ne aflam pe coridoarele întunecate unde, printre lacrimi negre, împărţeam pe ascuns felia de pită, pasajele din biblie şi poeziile lui Eminescu”, povesteşte poetul Nicolae Avram, prietenul cel mai bun al lui Aurel Onişor.

Încă din timpul şcolii Aurel Onişor a început să citească mult, fiind impresionat de Eminescu, Dostoievski, Bacovia sau Puşkin. Cu poeziile sale a câştigat numeroase concursuri locale, dar şi naţionale.

Viaţa începe să i se schimbe în anul 1992, când constată că mariajul, din care a rezultat şi un băiat, eşuează. La acest lucru se adaugă şi o boală psihică cumplită cu care a fost diagnosticat depresie, la care se adăugau episoade de delirum tremens. 

Potrivit apropiaţilor boala se manifesta în cazul poetului prin momente intense de groază şi tentative de suicid. Era deprimat şi trist, alegând să-i îndepărteze pe cei din jur.

„În timpul care-i rămânea liber, între două primejdii, Onişor citea sau traducea din clasicii ruşi, uneori între două internări la spitalul de boli psihice din Bistriţa. Era ceva în el care nu-i dă pace. Îmi mărturisea mereu că auzea înlăuntrul său un glas. O voce care-i spunea că trebuie să moară,” completează Nicolae Avram într-o scurtă biografie a poetului.

După ultima înfăţişare la judecătorie pentru divorţ, rămas fără slujbă, bolnav şi pe punctul de a-şi pierde locuinţa hotărăşte în 29 spre 30 septembrie 1994, pe când avea doar 27 de ani, să-şi pună capăt zilelor, spânzurându-se în apartamentul său.

Înainte de a face acest gest a lăsat manuscrisul cu poemele sale prietenului său de la casa de copii Nicolae Avram. Acesta a publicat un volum cu poeziile sale în anul 2007 cu numele „Iată cina. Iată taina”.

Miercuri, tot Nicolae Avram a fost cel care a îngrijit şi publicat cea de-a doua carte care reuneşte poeziile lui Aurel Onişor, numită „Semnul la care te vei opri să bei apă”.

Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc”, care l-a cunoscut pe Aurel Onişor când încă era în casa de copii de la Beclean spune că deşi poeziile sale au fost scrise în anii `80, nu seamănă cu ce s-a publicat în acea perioadă, fiind actuale şi acum la 20 de ani de la moartea sa.

carte aurel onisor 5



Vă mai recomandăm:

FOTO Când handicapul sever se tratează cu artă şi agricultură ecologică


FOTO De la agricultură la artă şi înapoi. Povestea pictorului care se încăpăţânează să îmbine arta cu creşterea animalelor şi cultivarea plantelor



 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite