FOTO Casa Argintarului şi Centrul pentru Tineret, încă un pas spre reabilitare
0Astăzi a fost prezent la Bistriţa vicepremierul Liviu Dragnea care a semnat contractele de finanţare pentru reabilitarea Casei Argintarului şi transformarea clădirii istorice în Centrul German, precum şi pentru Centrul pentru Tineret, aflat într-o stare avansată de degradare.
Una dintre cele mai reprezentative clădiri ale municipiului, Casa Argintarului va fi reabilitată anul acesta, datorită unei finanţări în valoare de 2,4 milioane de lei, din fonduri europene. Aceasta se va transforma în Centrul German, pentru a se valoriza astfel influenţa saşilor, majoritari în Bistriţa până în 1945.
Lucrările vor începe anul acesta şi se vor întinde pe 22 de luni, potrivit preşedintelui de Consiliu Judeţean Radu Moldovan. Acesta a mai precizat, în cadrul unei conferinţe de presă, că se aşteaptă ca numărul de turişti să crească cu 2000 anual, odată cu intrarea acestei clădiri în circuitul turistic.
Casa Argintarului a fost construită între anii 1560-1563, la cererea unui mare meşter bijutier a cărei locuinţă era, de către pietrarii arhitectului Petrus Italus de Lugano, care a făcut intervenţii şi la Biserica Evanghelică. Aceasta poartă însemnele breslei aurarilor, două potire în basorelief, sculptate pe ancadramentul ferestrei cu deschidere semicirculară.
În 1939, primarul de atunci al Bistriţei a intenţionat să dărâme clădirea, fiind salvată la intervenţiile lui Nicolae Iorga. Până în anul 1986, clădirea a adăpostit secţia de istorie a Muzeului Judeţean Bistriţa-Năsăud, având un fond de peste 10.000 de piese, astăzi funcţionând în acel spaţiu Şcoala Populară de Artă.
Reabilitată va fi cu 2,3 milioane de lei de la Ministerul Dezvoltării şi clădirea care adăposteşte Centrul pentru Tineret, aflată într-o stare avansată de degradare. Imobilul a fost ridicat la mijlocul secolului al XIX-lea, aici funcţionând în trecut o întreprindere de pielărie cu un magazin de desfacere.
Proiectul de reabilitare a Centrului pentru Tineret, înaintat de către primarul Ovidiu Creţu Ministerului Dezvoltării a fost respins din cauza faptului că unul dintre chiriaşi nu plecase încă, deşi existau documente care specificau faptul că acesta urma să părăsească imobilul în 10 zile. Decizia Ministerului a fost contestată în instanţă de către primarul Ovidiu Creţu, judecătorii dându-i câştig de cauză.