FOTO O bistriţeancă transformă revistele şi ambalajele de la bomboane în gentuţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
gentuta hartie 8

De mai bine de jumătate de an o casnică din Bistriţa ajută la rotunjirea veniturilor familiilor reciclând şi transformând bucăţile de hârtie gentuţe. Şi-a descoperit pasiunea după ce a admirat ceva vreme un exemplar pe Internet, după care şi-a luat inima în dinţi şi a exersat până din mâna ei au ieşit accesorii cu adevărat deosebite.


Ştefania Boroczki are 31 de ani, este casnică şi are un băiat de 10 ani. A fost gimnastă de performanţă, dar a renunţat şi la sport şi la studiile superioare pe care le începuse.


 A lucrat o perioadă la două saloane din municipiu, iar de ceva vreme confecţionează accesorii hand-made şi pune unghii tehnice. De departe, însă, piesele sale de rezistenţă sunt gentuţele pe care le confecţionează din hârtie, mai exact din de aruncăm după ce utilizăm: diferite ambalaje, reviste, ziare.

gentute hartie 10


Şi-a descoperit pasiunea în toamna anului trecut când a văzut un asemenea exemplar pe Internet şi nu s-a lăsat până când nu i-a descoperit secretul şi l-a multiplicat pentru prietene şi mai apoi pentru străinii care îi apreciau munca.

Eu din asta trăiesc. Săptămâna aceasta am făcut patru genţi plic pe care le-am dat deja. Sunt destul de căutate şi parcă din ce în ce mai mult, spune Ştefania.


Bistriţeanca şi-a făcut cunoscute produsele exclusiv cu ajutorul unei pagini de Facebook, ajungând să aibă comenzi şi din Cluj-Napoca şi chiar şi de peste hotare. Au contat şi recomandările, clientele sale ducând vorba despre ineditele accesorii mai departe.

gentute hartie 9


Ustensilele pe care contează Ştefania sunt: hârtia, indiferent de provenienţă, bandă adezivă şi aţă. Fiecare gentuţă are nevoie de aproximativ 600 de bucăţele de hârtie, care vine tăiată la o anumită dimensiune, învelită în bandă adezivă pentru  a rezista la umezeală, împăturită şi mai apoi cusută.


Timpul de prelucrare necesar ajunge undeva la două zile, depinzând de mărimea genţii. Preţurile pornesc de la 45 de lei şi ajung la 150 de lei în cazul genţilor mai mari cu detalii din piele.

Într-o lună fac aproximativ 15 genţi. Depinde de comenzi, am şi ajutoare dacă sunt multe comenzi. În luna decembrie de exemplu am făcut peste 20, povesteşte artista.


Deşi Bistriţa este oarecum reticientă când vine vorba de obiecte şi accesorii neconvenţionale, Ştefania are încredere în piaţă, iar numărul crescând al comenzilor îi indică faptul că s-a orientat bine cu gentuţele din hârtie.


Întrebată dacă se poate trăi din accesorii hand-made, Ştefania ne răspunde: „Da, şi încă cum! Eu am grijă de casă, de copil şi pe lângă astea fac şi un ban.” Aceasta mai spune că suma obţinută din comercializarea gentuţelor depăşeşte un salariu mediu.

gentute hartie 1
Cumpără în special tinerele, de la 20 de ani în sus. Dar am avut şi doamne la vârsta a doua care au achiziţionat. Am avut cumpărători chiar şi din afara ţării, din Anglia şi Germania, precizează Ştefania.


Artista spune că prima geantă pe care a confecţionat-o a păstrat-o pentru că i-a dat bătăi de cap fermoarul şi pentru că şi-a pus în ea toată bucuria şi emoţia „descoperirii” acestui accesoriu deosebit fără pic de ajutor, doar cu îndrumări de pe Internet.

gentute hartie 7


Ştefania crede că gentuţele sunt atât de căutate pentru că îţi permit să le asortezi la aproape orice ţinută de la „blugi şi tricou, până la o rochiţă de seară”. Printre calităţile de care are nevoie cineva pentru a realiza cu succes asemenea minunăţii se numără îndemânarea şi răbdarea, consideră artista.
 

Bistriţa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite