Cutremur în Nepal. Mărturiile unei bistriţence care trăieşte tragedia: „Frica pluteşte în aer. Noi am dormit în casă, dar nepalezii nici nu se gândesc la asta”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Flavia a fost nevoită să doarmă sub cerul liber câteva zile
Flavia a fost nevoită să doarmă sub cerul liber câteva zile

Printre românii care au experimentat la faţa locului cutremurul cu magnitudinea 7,8 din Nepal se numără şi Flavia Danci, o bistriţeancă ce se află în Kathmandu cu soţul său şi cu băieţelul de doar un an. Tânăra, care le predă engleză copiilor nepalezi, spune că are inima cât un purice la fiecare mişcare de pământ şi că încă mai simte fiori pe şina spinării când se gândeşte la ce s-a întâmplat weekendul acesta.

Sâmbătă 25 aprilie, un cutremur de 7,8 grade a fost înregistrat în Nepal, la 80 de kilometri de capitala Kathmandu. Numărul morţilor anunţaţi de autorităţi creşte cu fiecare oră, ajungând marţi la câteva mii.

Printre cei care au trăit pe viu experienţa cutremurului devastator din Nepal se numără şi Flavia Danci, o tânără din Bistriţa, care se află în Kathmandu de mai bine de o lună.

Aceasta se află în Nepal alături de soţul său Florin şi de fiul lor de doar un an. Acolo, bistriţeanca predă engleză copiilor nepalezi, printr-un program de misionariat. Prin acest program, cei doi au mai locuit pentru o perioadă în Nepal în urmă cu câţiva ani, înainte ca fiul lor să se nască.

„E prima dată când experimentăm un cutremur, 7,9 la doi kilometri adâncime. Al doilea trebuie să vină şi încă se simt mişcări, cel puţin pentru încă 24 de ore. E bine că a fost la kilometri buni distanţă de noi....sperăm al doilea să nu fie noaptea sau mai aproape de noi. Pray for us and all nepali people who are really scared! And for all those who lost their loved ones!”, a fost primul mesaj postat de Flavia pe pagina sa de Facebook, chiar în ziua în care Nepalul a fost zguduit din temelii.

Şocul Flaviei a fost cu atât mai mare cu cât în momentul cutremurului, primul de asemenea magnitudine pe care l-a trăit, aceasta nu era împreună cu soţul său Florin şi cu fiul lor de un an.

„Eu eram într-un câmp deschis. M-am temut enorm pentru Florin (n.r. soţul său) şi pitic pentru că ştiam că ei erau în casă...dar nu ştiam cum sunt... Până am ajuns la ei au fost cele mai negre clipe. La fiecare mişcare de pământ inima ne-a fost cât un purice. Încă mai simţim fiori pe şina spinării”, povesteşte Flavia pentru Adevărul.

flavia nepal  2

Taberele au fost amenajate chiar în stradă, printre dărâmături


Haosul care a urmat este de nedescris. Bistriţeanca spune că au fost amenajate la scurt timp tabere chiar în stradă, printre dărâmături, unde nepalezii au dormit sub cerul liber, pe saltele şi paturi improvizate. Toată lumea avea interzis să intre în propriile case, de frica unor dărâmături.

„Taberele au fost amenajate în locurile libere găsite între clădiri, pe lângă dărâmături. Dorm sub cerul liber, pe pături şi mulţi dintre ei au improvizat ceva din nailon deasupra capului ca să nu îi plouă, pentru că tot plouă aici”, completează Flavia.

Potrivit acesteia, deşi mai sunt câteva magazine deschise, mulţi dintre nepalezi nu dispun de resursele financiare pentru a-şi cumpăra alimente. Ajutoarele cu alimente au început să sosească începând de luni.

Flavia spune că situaţia în capitala Kathmandu este mai bună decât în restul ţării, care nu are curent nici acum, la trei zile de la dezastru. Problema curentului s-a rezolvat în capitală, la fel şi accesul la Internet, deşi nu sunt stabile încă nici aici.

„Se trimit ajutoare. Sună elicopterele şi avioanele aici de toţi ne cutremurăm la fiecare sunet, pentru că seamănă cu sunetul pământului când se mişcă”, mai spune bistriţeanca.

Potrivit acesteia, încă sunt zone în capitala Nepalului unde trupurile oamenilor care nu au supravieţuit cutremurului se află încă sub dărâmături, echipele de salvare nereuşind încă să ajungă acolo.

Abia luni noaptea autorităţile i-au permis Flaviei şi familiei sale să intre în clădirea în care locuiesc şi să doarmă în pat şi nu afară sub cerul liber. Acest lucru a fost posibil doar pentru că clădirea în cauză se află într-o stare foarte bună. Bistriţeanca spune că nimeni nu are voie să intre în clădirile care prezintă crăpături sau semne că au fost afectate câtuşi de puţin de cutremur.

„Frica pluteşte în aer”

„Au mai fost două resimţiri azi-noapte (n.r. luni noaptea). În rest, lucrurile se mai aşează. Se mobilizează lumea cu ajutoare. Nici nu şti ce să faci şi pe ce să pui mâna. Frica pluteşte în aer. Noi am dormit în casă azi-noapte, dar nepalezii nici nu se gândesc la aşa ceva”, completează Flavia.

Bistriţeanca spune că ea şi soţul său sunt priviţi de nepalezi ca fiind „nebuni” pentru că stau în casă, în condiţiile în care mulţi dintre ei refuză să intre şi în clădirile considerate sigure.

„Au trecut cele 72 de ore critice! Cu toate acestea, nepalezii sunt terorizaţi şi în ciuda ploii de afară aleg să stea tot în corturi improvizate, chiar dacă unele case nu prezintă crăpături şi sunt sigure. Încă sunt oameni aflaţi sub dărâmături, sate distruse în totalitate la care nimeni nu a ajuns. Credincioşii din capitală se mobilizează să plece spre zonele afectate pentru a săpa după trupuri şi a duce mâncare şi pături/haine celor care nu mai au nimic decât hainele de pe ei. Cu toate acestea, vrem, aşa cum putem, să fim o încurajare şi o mângâiere pentru nepalezi! (..) Sperăm să nu mai experimentăm nimic de acest gen şi ne rugăm să se oprească şi ploaia!”, a fost ultimul mesaj postat marţi de Flavia pe pagina sa de Facebook, urmărită cu sufletul la gură de către rudele şi prietenii din România.

Vă mai recomandăm:
 

Cutremur în Nepal: „Un coşmar în aşteptare”. Sărăcia, adevăratul motiv al tragediei

Cutremur în Nepal: Alpinist român îngrijorat pentru soarta şerpaşului care i-a fost călăuză în Himalaya. "Parcă muntele ne spune că s-a săturat de noi"

Cutremur în Nepal: cursă contracronometru pentru viaţă printre ruine

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite