Cum s-a lăsat vrăjit de ţara lui Dracula unul dintre cei mai cunoscuţi fotoreporteri din Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iago Corazzo, alături de meşterul popular Virginia Linul FOTO: Bianca Sara
Iago Corazzo, alături de meşterul popular Virginia Linul FOTO: Bianca Sara

Iago Corazzo, unul dintre cei mai cunoscuţi fotoreporteri din Italia, se declară îndrăgostit de „ţara lui Dracula”. Acesta a descoperit România în urmă cu 6 ani, iar de trei ani aduce în ţara noastră grupuri de studenţi de la cursul său de fotografie. Fotografiile realizate în ultimii trei ani vor face înconjurul Italiei şi s-ar putea transforma şi într-un ghid marca National Geographic.

Pe Iago Corazzo l-am întâlnit în inima judeţului Bistriţa-Năsăud, la Salva, în casa meşterului popular Virginia Linul, care îi arăta cum se realizează un costum popular şi mai ales un clop cu pene de păun, întâlnit doar în această zonă.
 
Deşi era la muncă, documentând România alături de un grup de studenţi de la cursul său de fotografie, fotoreporterul Iago Corazzo era extrem de relaxat, încercând să savureze din plin experienţa românească.

Iago Corazzo este unul dintre cei mai cunoscuţi fotoreporteri din Italia, profesionalismul său fiind recunoscut şi de National Geographic, cu care colaborează de ani buni. A documentat pentru National Georgraphic şi reviste prestigioase precum Nature zeci de ţări din toate colţurile lumii.

Nu a putut să sară peste România, ţară în care a călcat prima dată în urmă cu 6 ani şi care l-a vrăjit iremediabil. La doar trei ani de la prima vizită, italianul începe un proiect care are în centru România.

Acesta documentează zonele, oamenii şi obiceiurile întâlnite în România, alături de studenţii săi. De două-trei ori pe an acesta vine în România însoţit de 15-30 de fotografi amatori, iar într-o excursie de 6-7 zile încearcă să surprindă „experienţa românească” cu tot ceea ce ea înseamnă.

iago corazzo romania 5

Fotografii italieni, alături de gazdele din Salva .(Foto: Bianca Sara)

„Cu fiecare vizită descoperim lucruri noi şi minunate. Am ajuns să cunoaştem oameni şi chiar să legăm prietenii cu românii. Sunt foarte multe lucruri de văzut în România. În Italia, România este cunoscută pentru puţine lucruri, mulţi habar nu au câtă varietate pot găsi aici”, ne explică Iago.

Fotoreporterul este foarte sincer şi spune că dacă România nu-l atrăgea încă din prima clipă nici nu se gândea să-i acorde atâta timp şi atenţie. Încă de la a treia vizită acesta a decis că ţara merită mult mai mult şi a pus bazele acestor călătorii fotografice.

În călătoriile sale, Iago surprinde oamenii simpli în diferitele lor activităţi zilnice, locuri speciale şi reprezentative, dar şi diverse meşteşuguri. Recunoaşte că etnologul din el este îndrăgostit de Maramureş, care i se pare cea mai ofertantă zonă din acest punct de vedere.

În Salva, Corazzo a avut ocazia să vadă cum se face un costum popular (Foto: Bianca Sara)

iago corazzo romania 2

În ultimii trei ani, Corazzo a avut ocazia să viziteze pe lângă Maramureş şi mănăstirile din Bucovina, Delta Dunării, dar şi locaţii mai puţin obişnuite, precum comunităţile sărace de ţigani din diferite zone, dar şi satele cu ţigani bogaţi pentru a surprinde opulenţa în care aceştia trăiesc.

Fotografiile realizate în ultimii ani vor fi arătate italienilor, în cadrul unui maraton de conferinţe ce vor face înconjurul peninsulei. Conferinţele vor fi organizate începând cu luna martie a acestui an.

”Vrem să le arătăm italienilor România, asta pentru că în Italia ne batem doar de stereotipuri despre România şi noi vrem să schimbăm această imagine preconcepută”, spune Corazzo.

O agenţie de turism românească se asigură ca la fiecare vizită Corazzo şi grupul său să aibă parte de o experienţă autentică. Aceştia sunt cazaţi pe cât posibil la ţărani şi au parte de mâncare tradiţională românească.

„Încercăm ca în fiecare loc să le arătăm ceva reprezentativ. Ei caută originalitate, autenticitate, surprind România la faţa locului, nu în muzee”, ne explică Cătălin Paşcanu, directorul agenţiei de turism care colaborează cu Corazzo încă de la debutul proiectului.

Iago nu exclude posibilitatea ca National Georgraphic să îşi dorească să cuprindă imaginile şi informaţiile descoperite şi culese de fotoreporter într-un ghid dedicat României.

Vă mai recomandăm:

Parcul Naţional Munţii Rodnei, „cobaiul” cercetătorilor străini pentru încălzirea globală. Rezultatele obţinute, publicate în reviste prestigioase precum Nature

De mai bine de 15 ani, Parcul Naţional Munţii Rodnei este „cobaiul” cercetătorilor străini interesaţi de încălzirea globală. Rezultatele cercetărilor, care reprezintă un punct de plecare pentru managementul ariilor protejate, au fost publicate în reviste precum Nature şi Science.

„Am văzut odată la televizor dansatori români. Mi-au plăcut foarte mult”. Ce cred străinii din fostele ţări URSS despre România

Regizorul şi fotograful bistriţean Vlad Petri a făcut publice în urmă cu câteva zile o serie de 20 de interviuri realizate în 7 ţări ex-URSS despre viaţa de acolo, despre cum se vede viitorul, dar şi despre România. Printre personajele cunoscute de cei intervievaţi se numără mai mulţi fotbalişti sau artişti.

O americancă în căutarea lui Dracula, în România comunistă: românii se simţeau insultaţi când îl comparam pe Dracula cu Vlad Ţepeş

Chiar şi înainte de Revoluţie nu puţini erau străinii care alegeau să vină în România în căutarea lui Dracula. Este şi cazul americancei Charlotte Simsen, care a ajuns în România cu un program de studii şi s-a îndrăgostit de mitul lui Dracula. Întoarsă în Statele Unite aceasta a continuat explorarea lumii vampirilor, încriindu-se chiar în Societatea Dracula.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite