„Bullying-ul politic“: ce spun psihologii despre ieşirile violente ale politicienilor şi ce legătură ar putea avea cu copilăria
0În ciuda faptului că mass-media e cu ochii pe ei, politicienii nu ezită să se manifeste violent, fie că este vorba despre colegii de partid, jurnalişti sau omul de rând. Potrivit psihologilor, politicienii aleg să se manifeste violent din frică, considerând că astfel se apără.
Doar în Bistriţa-Năsăud în preajma alegerilor locale au avut loc două incidente violente, în care au fost implicaţi oameni politici. Un liberal şi-a bătut fiul adolescent cu câteva zile înainte de alegeri, iar un altul, Jenor Beudean, a luat la bătaie un pieton, în urma unui conflict în trafic.
Ambele conflicte au atras indignarea opiniei publice şi ne-a făcut să ne întrebăm ce stă la baza acestui comportament, tot mai des întâlnit în cazul politicienilor. Potrivit psihologilor, manifestările violente verbale şi/sau fizice sunt mijloace de menţinere a controlului şi puterii de dominare.
„Din păcate mulţi dintre politicieni intră în politică pentru a avea şansa de a decide, de a controla, dirija şi a-i domina pe ceilalţi. Odată obţinut un rol/o funcţie, ei îşi exercită nevoia de a domina prin metodele pe care ei, la rândul lor, le-a învăţat de la mdiul unde a crescut, familie sau educaţia primită. Ei, politicenii, cunosc foarte bine „frica”şi o folosesc în modul de operare de pe funcţia dorită, folosind abuzul de putre. Cea mai des întâlnită formă de abuz este abuzul verbal, care are ca scop menţinerea sub control a unei situaţii prin injurii şi izbucniri pline de furie, cu caracter acuzator, învinuitor şi derutant pentru interlocutor”, precizează psihologul Daniela Dragne-Macarie.
Daniela Dragne- Macarie: „Politicianul neagă ce a spus, dând impresia că lumea înţelege greşit”
Psihologul spune că politicienii se folosesc de diferse tipuri de agresiune, de la glume ironice care rănesc, până la atitudinea de superioritate, tratându-i pe ceilalţi din jur ca pe nişte sclavi. Mai mult, luat la întrebări, politicianul violent neagă ce a spus sau a făcut, dând impresia că toată lumea înţelege greşit.
„Dacă ar fi să găsim cauza acestor comportamente agresive, ar trebui să mergem departe, în copilărie. Despre tulburările de comportament ale aleşilor noştri nu ne putem permite să vorbim fără să le cunoaştem personalitatea, fiecărui ales în partea. Ceea ce ar fi de preferat să ne dea de gândit este tocmai alegerea acestor persoane în funcţii publice şi, mai mult, menţinerea lor în funcţii, după un eveniment în care au dovedit agresivitate verbală sau fizică. Din păcate, poporul nu-şi cunoaşte drepturile, nu face apel la aplicarea lor. Mai dureroasă şi periculoasă este starea de „transă” permanentă, indusă de frică, a poporului care a ales asemenea persoane să existe în mediul politic. Avem şi răspunsul la întrebarea: de ce aleg aceste persoane să se manifeste agresiv? Din frică. Se apără. Cum? Machiavelic: „Cea mai bună armă de apărare este atacul!”, mai explică Daniela Dragne-Macarie.
Vă mai recomandăm:
Tehnici de manipulare folosite de supermarketuri pentru a ne determina să cumpărăm inutil