Bistriţa-Năsăud, pe urmele basmelor, poveştilor şi legendelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Promovarea judeţului pare să fie o prioritate pentru autorităţi, care văd în viitorul apropiat puhoaie de turişti care ne vor călca pragul, atraşi fiind de poveştile şi basmele locale. Pe masa consilierilor judeţeni se va afla peste câteva zile un proiect de hotărâre care vine să ne introducă pe traseul european al basmelor, legendelor şi poveştilor.


Descoperim basme şi legende pe bani europeni



Preşedintele de Consiliu Judeţean, Radu Moldovan, a spus de curând „DA” unui proiect care presupune includerea judeţului în traseul turistic European al basmelor, poveştilor şi legendelor.


Sub denumirea de „Via Fabula”, proiectul este un parteneriat între mai multe şcoli şi instituţii din patru ţări, pe bani europeni. Acesta îşi propune conservarea şi promovarea teritoriilor şi tradiţiilor specifice, în cadrul unei viziuni de dezvoltare regională, precum şi utilizarea basmelor, poveştilor şi legendelor în vederea dezvoltării unui patrimoniu european comun.


Deşi mare parte din sumă vine de la Uniunea Europeană, Consiliul Judeţean trebuie să contribuie cu 7000 de euro, care vor servi acoperirii salariilor personalului din instituţie care se va ocupa de proiect.


Durata implementării este de 24 de luni, startul fiind dat în 1 octombrie 2013.  Ideea a fost inspirată din ruta basmelor germane, care datează din anul 1975 şi porneşte din oraşul Fraţilor Grimm, Hanau din Valea Kinzig şi parcurge 600 de kilometri până în partea de nord a Germaniei.


Proiectul se va materializa prin crearea unei reţele între parteneri în vederea conectării localităţilor şi organizatorilor de evenimente legate de basme, poveşti şi legende, existenţa unui web site comun cu informaţii şi materiale despre acest subiect, o hartă virtuală a rutei basmelor, poveştilor şi legendelor europene sau organizarea unui festival sau eveniment central.



Deputat, declar pierdute legendele şi poveştile judeţului



Ideea aceasta nu este una nouă, mai mult, vine în sprijinul uneia lansate de fostul vicepreşedinte de Consiliu Judeţean şi actual deputat Stelian Dolha. Acesta a pus la cale la începutul lunii decembrie un concurs de povestiri care să aducă în prim plan legendele monumentelor istorice şi a obiectivelor turistice din judeţ.


Povestirile care trebuie să aibă maxim 2000 de caractere trebuie să fie acompaniate de poze şi să fie depuse până în 6 februarie. Cea mai bună dintre ele va fi premiată cu 500 de lei.


„Nu ajunge să ai obiective de patrimoniu, peisaje fascinante, bucătărie ispititoare ori proprietari de pensiune primitori, mai trebuie şi acel ceva în plus care vinde. Poveştile fac parte din istoria orală şi sunt unele aproape la fel de vechi ca şi monumentele în sine, dar dau o aură de legendă acestora. Exploatându-le, practic contribuim şi la recuperarea istoriei orale a acelui loc”, declara deputatul Stelian Dolha la lansarea concursului.



Judeţul cu poveştile, municipiul cu turnuri şi cetăţi medievale



Nici autorităţile locale nu s-au lăsat mai prejos, încercând să atragă turiştii  tot cu ajutorul fondurilor europene, însă cu alte idei. Anul trecut primăria s-a axat pe ideea de „cetate medievală”, pe care a alăturat-o unei mascote şi anume struţului, titulaturii de „poarta Transilvaniei”, dar şi unui simbol format din Biserica Evanghelică şi ansamblul sugălete.


Cetatea Bistriţei a fost reprodusă la scară mică din lemn, iar struţii au fost confecţionaţi din fibră de sticlă şi amplasaţi în mai multe locaţii din centrul istoric. De asemenea, au fost concepute 5 trasee turistice care sunt semnalizate pe mai multe plăcuţe amplasate în municipiu.


Atenţia a fost atrasă însă de turnul Bisericii Evanghelice, care a fost dotat cu un lift. ”Grozăvia” a atras atenţia presei naţionale, dar şi a turiştilor şi bistriţenilor, un număr important bucurându-se de priveliştea oferită de turn.
Tot Biserica Evanghelică s-a aflat şi în atenţia trupei bistriţene Hara, care a pus la cale un festival ce a avut în centru un concert, menit să atragă atenţia asupra monumentului istoric din secolul al XIV-lea, mistuit de flăcări în 2008.

 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite