VIDEO Timbrul de mediu, fentat legal în Maramureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian P. a plătit 230 de lei, în loc de 2.600 de euro cât ar fi costat timbrul de mediu Foto: Cosmin Carp
Cristian P. a plătit 230 de lei, în loc de 2.600 de euro cât ar fi costat timbrul de mediu Foto: Cosmin Carp

Mai mulţi proprietari de maşini au reuşit să evite plata timbrului de mediu la înmatricularea maşinilor aduse din străinătate datorită unor inexactităţi legislative


Decizia adoptării în data de 4 martie 2013 a unei noi ordonanţe guvernamentale a făcut mulţi maramureşeni fericiţi. Conform acesteia, nu se plăteşte timbru de mediu pentru autoturismele dobândite prin partaj. „Românul este descurcăreţ. A găsit o chichiţă în lege. Este o ordonanţă nouă din 4 martie 2013 care spune că, printre altele, nu se plăteşte taxa sau timbrul de mediu pentru autovehiculele dobândite prin partaj. Practic, se duc doi, soţ şi soţie sau doi prieteni, şi cumpără o maşină din străinătate. Apoi vin cu ea în ţară, se duc la notar şi fac partaj în favoarea unuia sau a altuia“, a explicat Vasile Grădişteanu, directorul adjunct al Administraţiei Finanţelor Publice Baia Mare.

Indiferent de gradul de rudenie sau apropiere între două persoane, o simplă hârtie semnată de un notar îi poate scăpa pe aceştia de plata taxei. Cristian P., din Baia Mare, proaspăt posesor al unui autoturism Citroën, povesteşte cum s-a folosit de această chichiţă în lege. „Mi-am adus maşina din Germania şi m-am folosit de metoda partajului pentru a evita plata timbrului. Practic, am mers în Germania, am cumpărat maşina împreună cu un prieten bun şi, la întoarcere, am mers la un notar. Acesta ne-a făcut hârtia de partaj, astfel maşina intrând legal în posesia mea. În loc de 2.600 de euro cât era timbrul, am plătit 230 de lei şi am rezolvat toată problema. Dacă se poate şi e legal, de ce nu?“ a povestit Cristian P.

Mai multe cereri de înmatriculare

Noua ordonanţă a dus la o creştere semnificativă a numărului de maşini aduse din străinătate şi înmatriculate pe teritoriul ţării, iar oficialităţile se aşteaptă ca numărul acestora să crească în continuare. „În ultimele zile s-a înregistrat o creştere a numărului de persoane care îşi doresc să-şi înmatriculeze maşina. Până acum aveam cam 40-45 de cereri pe zi, iar acum s-a ajuns la aproximativ 60“, a arătat Florin Şironka, şeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor Maramureş. 

Pe de altă parte, acest tertip duce la aglomeraţii la Registrul Auto Român (RAR), filiala Maramureş, unde zilnic peste 120 de persoane aşteaptă la rând pentru a-şi face cartea de identitate a maşinii. „Eu eram programat la RAR în trei săptămâni, aşa că am sunat în Cluj, Satu Mare, Bihor, şi până la urmă m-am programat în Satu Mare. Acolo m-au luat în patru zile, dar după aceea am aflat că în Zalău te lua în aceeaşi zi când sunai“, a mai spus Cristian P. 

Uzul făcut de noua ordonanţă guvernamentală aduce mari deficienţe financiare în rândul administraţiei fiscale. Deşi aceştia au făcut sesizări autorităţilor competente, încă nu au primit un răspuns pentru soluţionarea problemei. „Am anunţat forurile tutelare, dar sunt ocupaţi cu altceva acuma. Problema pentru noi, pentru administraţiile fiscale, se pune că celor care au acţiuni în instanţă şi au câştigat trebuie să le restituim banii şi nu numai banii pe care i-au plătit, şi cu cheltuieli de judecată, cu dobânzi şi cu alte penalităţi la zi şi nu sunt bani la mediu. Dacă ceilalţi nu plătesc, nu avem de unde“, a încheiat Vasile Grădişteanu, directorul adjunct al Administraţiei Finanţelor Publice Baia Mare. ;


Înmatriculările maşinilor second-hand sunt blocate de timbrul de mediu

Timbrul de mediu, contestat în instanţă chiar de a doua zi după aplicarea lui. Ce spun avocaţii

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite