VIDEO Metoda de prelucrare a minereului fără cianuri, la un pas de a fi pusă în practică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inventatorul a fost invitat să vorbească în faţa consilierilor locali. FOTO: Adevărul
Inventatorul a fost invitat să vorbească în faţa consilierilor locali. FOTO: Adevărul

Cercetătorul Jack Goldstein susţine că, alături de echipa sa, a descoperit o metodă de extragere fără cianuri a aurului şi a argintului din minereu. Invenţia sa are nevoie de câteva sute de mii de euro pentru a fi pusă în practică, lucru pe care s-ar putea să-l obţină de la Consiliul Local Baia Mare.

Acesta şi-a prezentat inovatoarea creaţie în urmă cu o zi, în faţa consilierilor locali care s-au arătat dispuşi să investească în invenţia băimăreanului. „Tehnologia noastră constă în dizolvarea materiei prime, care poate să fie minereu, pirite, deşeuri din industrie, zguri sau alte deşeuri care apar în procesul de flotare sau în alte procese cu conţinut de aur şi argint. Tehnologia constă în solubilizarea timp de patru ore la rece, într-o soluţie de tiosulfat cu catalizator. Se obţine un şlam, care trebuie filtrat. Nămolul după dizolvare este inactiv, tiosulfatul de sodiu este cu totul inactiv. Cine spune că este un produs toxic, îi propun să servim împreună o masă cu tiosulfat. Soluţia cu catalizatorul, cu conţinutul de aur argint şi cupru este trecută printr-un procedeu nou, o electroliză de natură alcalină, care separă nămol cu conţinut de aur şi argint.  Se obţine în final un nămol cu un conţinut de aur de peste 2%, peste 10-20% de argint, care topit dă aliajul de aur şi argint“, a explicat Jack Goldstein.

Acesta a adăugat că tehnologia a fost realizată la nivel laborator, unde au fost folosite ca materii prime Roşia Montană, piritele din Baia Mare şi o serie de rezidii din diferite procese tehnologice. Mai mult, potrivit inventatorului, din analizele făcute reiese că randamentul obţinut este similar cu cel folosit la Roşia Montană, poate chiar mai mare. În timp ce Gold Gorporation a anunţat că va obţine 82% aur prin metoda lor, Goldstein arată că invenţaia sa are un randament de 85%, iar diferenţa la argint este şi mai mare, de la 67% se poate atinge 72%. Pentru realizarea staţiei pilot este nevoie de aproximativ 100 - 200 de mii de euro, în cazul în care aceasta se va realiza la fost uzină Rompblumb. 

Cel care l-a invitat la discuţii pe inventatorul băimărean a fost edilul municipiului, Cătălin Cherecheş, care i-a şi cerut inventatorului să prezinte până la următoarea şedinţă o variantă de cost. „Intenţia să investim în pilotul productiv este una care poate să aducă mari beneficii şi municipiului Baia Mare, dar şi industriei miniere la Baia Mare. Se poate realiza chiar o revoluţie la nivelul mineritului. Propunerea noastră este să ne lansaţi o variantă de cost cu privire la acest pilot şi la maniera în care se poate realiza o asociere. Să estimăm costurile, să putem şi noi să ne găsim resursele pentru a veni şi susţine proiectul şi poate să fie o importantă resursă financiară pentru municipiu“, a arătat edilul. 

   

Membrii CL s-au arătat entuziaşti, considerănd că metoda ar putea rezolva problema piritelor din Baia Mare, dar ar fi şi o portiţă pentru redeschiderea mineritului în zonă. „N-ar trebui să stăm pe gânduri, ci să găsim formula legală. Este o industrie necesară şi ar trebui să ne dăm interesul pentru realizarea acestui proiect. În câteva luni am putea să realizăm staţia dacă suntem hotărâţi“, a spus Dumitru Matei, consilier local. 


Jack Goldstein a prezentat invenţia sa la începutul acestui an, însă până în acest moment nicio societate nu şi-a arătat interesul de a investi în ea.  Autorii invenţiei sunt cercetătorii Jack Goldstein, Duda Gavrilă, Liana Oşanu, Loredana Năftănăilă şi Lidia Ionescu. Invenţia a fost brevetată în peste o sută de ţări. Este vorba despre cercetători de la fostul Institut de Metale Neferoase din Baia Mare. 

Metodă controversată

Unul dintre foşti ingineri ai fostei uzine Aurul din Baia Mare, Aurelian Brâncuş este sceptic în ceea ce priveşte metoda prezentată de Goldstein. „Am activat zeci de ani în acest domeniu şi pot să vă spun că o altă variantă decât cea prin cianurare nu există. Oricine ar prezenta altceva sau ar sugera o altă metodă este un fraier. Toate experimentele făcute se rezumă la studii de laborator, cunosc bine metoda domnului Goldstein, dar aceasta nu este una care se poate implementa la nivel macro“, a spus inginerul Aurelian Brâncuş, fost şef la centrala minelor din cadrul societăţii Aurul SA. 


  



Roşia Montană: Cercetătorii băimăreni propun o metodă fără cianuri

FOTO VIDEO Comisia specială, primită cu proteste la Roşia Montană. Remus Cernea, împins şi huiduit de mineri

Baia Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite