Terminalul Cargo al Aeroportului Arad va fi transformat în terminal de pasageri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deocamdată la Aeroportul Arad operează doar compania Wizz Air  FOTO arhivă
Deocamdată la Aeroportul Arad operează doar compania Wizz Air  FOTO arhivă

Zona de vest a ţării va mai avea un aeroport mare. Este vorba despre cel de la Arad care se doreşte a fi modernizat şi transformat. Reprezentanţii aeroportului au spus mereu că este nevoie de modificarea actualului Terminal Cargo în terminal de pasageri, pentru a atrage cât mai multe companii aeriene să opereze pe acest aeroport.

Planurile de dezvoltare a Aeroportului Arad, prin transformarea Terminalului Cargo, în terminal de pasageri au stârnit interesul aleşilor judeţeni. Unii dintre ei au chiar idei de destinaţii de zboruri. Mulţi spun că pentru Tel Aviv, Israel nu sunt zboruri decât de pe Budapesta şi de pe Bucureşti.

Terminalul Cargo al aerogării arădene va fi transformat în terminal de pasageri, terminalul actual fiind depăşit din punct de vedere al cerinţelor de securitate a pasagerilor. Numai în aceste condiţii vor putea companiile aeriene să lucreze cu aerogara arădeană. Aproape 2,5 milioane de euro va costa investiţia care, după cum spun autorităţile ar duce în sfârşit la dezvoltarea traficului aerian de pasageri.

În Consiliul Judeţean au fost aprobate mai multe proiecte de hotărâre ce se referă la transfomarea Terminalului Cargo, în terminal de pasageri. A fost contractarea unui credit furnizor de 2,48 milioane de lei pentru investiţie, garantarea a 99,9 la sută din credit de către CJA şi cuantumul comisionului de risc pentru garantare, perceput de administraţie, aerogării.

În documentaţiile ce au stat pe masa aleşilor judeţeni se arată că, actualul terminal de pasageri de la aeroportul nu mai corespunde cerinţelor impuse de reglementările de aviaţie civilă, în ceea ce priveşte securitatea pasagerilor.

„Suprafaţa totală desfăşurată a actualului terminal este de 1.300 metri pătraţi. Datorită spaţiului insuficient şi a configuraţiei structurii de rezistenţă a actualului terminal, nu pot fi asigurate fluxurile de pasageri în conformitate cu reglementările internaţionale privind securitatea aeronautică, întâmpinând probleme în vederea obţinerii avizării acestora de către Direcţia Aviaţie Civilă şi Spaţiu Aerian din Ministerul Transporturilor“, se arată în documentaţii.

Autorităţile sunt aproape sigure că investiţia va intensifica activitatea aeriană pe aerogară. „Am aprobat patru hotărâri de consiliu care certifică în acest moment posibilitatea ca Aeroportul Internaţional Arad să aibă parte de dezvoltare, Consiliul Judeţean urmând să garanteze suma de 2,48 mi­li­oane de euro, necesară ca în peri­- oada imediat următoare, după procedurile de achiziţii care vor fi demarate în cel mai scurt timp să începem tranformarea Terminalului Cargo, în terminal de pasageri oferind astfel, condiţii normale pe aeroport, pentru a putea atrage curse de pasageri“, a declarat Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.

Deocamdată, la Arad operează compania Wizz Air, cu două curse pe săptămână spre Bergamo, Italia. Timp de doi ani, până la introducerea acestor zboruri la jumătatea anului trecut, pe aerogara arădeană nu au aterizat decât avioane de marfă şi curse ocazionale.

La începutul acestui an, aerogara şi-a pus la punct infrastructura afectată de construcţia Autostrăzii Arad – Timişoara. A fost inaugurat balizajul  – sistem de iluminare a pistei aerogării, care a trebuit reconfigurat din cauza problemelor create de construcţia autostrăzii. Tranformarea terminalului de marfă este justificată cu atât mai mult cu cât nu a fost folosit la capacitate maximă.

Vă mai recoamndăm:  Aeroportul Internaţional Arad a înregistrat un venit suplimentar de peste 60.000 euro cât timp a preluat cursele aeriene de la Timişoara

Aeroportul Arad preia pentru o săptămână zborurile de pasageri ale aeroportului din Timişoara

AradPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite