Tabloul „Christ“ de Adrian Ghenie, estimat între 12.000 şi 18.000 de euro, va fi vândut la casa Artmark

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Ghenie  FOTO Mediafax
Adrian Ghenie  FOTO Mediafax

Un tablou de Adrian Ghenie, intitulat ”Christ”, a fost estimat între 12.000 şi 18.000 euro, şi va fi licitat la casa Artmark, alături de lucrări ale clasicilor Nicolae Grigorescu şi Theodor Aman, pe 25 octombrie, de la ora 20.00, în cadrul Licitaţiei de Toamnă.

Lucrarea semnată de Ghenie este realizată în prima perioadă de maturitate stilistică a artistului. Are o valoare estimativă conservatoare, adaptată stadiului de dezvoltare a pieţei româneşti de artă, fiind cuprinsă în intervalul 12.000 - 18.000 de euro. ”În general, noi punem preţul de pornire mai mic decât valoarea minim exprimată, pentru a stimula apetitul”, a declarat pentru News.ro Valeriu Sângeorzan, reprezentant Artmark.

Pictorul român a cucerit Londra pe 6 octombrie cu ocazia unei licitaţii organizate de Casă Christie’s, o lucrare de-a sa fiind adjudecată pentru suma de 7,109,000 de lire sterline (7,8 milioane de euro).

La 39 de ani Adrian Ghenie e pe lista scurtă a celor mai mari case de licitaţii din lume, iar lucrările sale sunt achiziţionate şi expuse de cele mai mari şi cunoscute muzee. Cel mai recent record înregistrat de opera lui Ghenie a avut loc cu câteva zile în urmă, la data de 6 octombrie, cu ocazia unei licitaţii londoneze, una dintre cele două lucrări participante, “Nickelodeon” a fost adjudecată la peste 7 milioane de euro.

Adrian Ghenie va fi prezent în Licitaţia de Toamnă a casei Artmark, dedicată unui top al 100 artişti români cel mai bine tranzacţionaţi în piaţa românească ori în cea internaţională, de la clasicii Nicolae Grigorescu şi Theodor Aman, la modernii Nicolae Tonitza şi Francisc Şirato, până la arta contemporană reprezentată de Ion Ţuculescu, Paul Neagu, Horia Bernea.

În Licitaţie de Toamnă de la Artmark, cel mai scump lot este reprezentat de un scaun sculptat şi decorat cu grifoni şi cap de copil de Constantin Brâncuşi, care are o estimare stabilită între 70.000 şi 100.000 de euro. Scaunul a fost realizat de Constantin Brâncuşi în perioada în care se afla la studii la Craiova, în cadrul Şcolii de Arte şi Meserii pe care o va absolvi în cursul anului 1898. Scaunul este atribuit şi autentificat în atestatul din data de 5 aprilie 1995 de către istoricul şi criticul de artă Radu Bogdan.

Adrian Ghenie s-a născut în anul 1977 la Baia Mare şi a absolvit Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca, în anul 2001.

Adrian Ghenie a stabilit un record, pe 10 februarie, la o licitaţie organizată de casa Sotheby's, la Londra, unde lucrarea sa, ”The Sunflowers in 1937”, a fost vândută cu 3.117.000 de lire sterline, echivalentul a peste patru milioane de euro.

Prin vânzarea tabloului ”The Sunflowers in 1937”, Ghenie a depăşit recordul pe care îl stabilise în anul 2014 cu tabloul "The Fake Rothko", care a fost vândut la o licitaţie a casei Sotheby's pentru 1.426.500 de lire sterline, echivalentul a peste 1.770.000 de euro.

În multe din lucrările sale, Ghenie a prezentat personalităţi istorice, între care Adolf Hitler, Josef Mengele, dar şi Charles Darwin.

În luna septembrie, artistul a donat o lucrare pentru campania naţională de subscripţie publică "Cuminţenia Pământului". Suma donată a fost de 70.000 de euro şi a fost obţinută prin vânzarea unui tablou prin Galeria Thaddaeus Ropac.

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite