Secretele Babelor: în Maramureş pot fi 9, 12 sau 24. Explicaţia etnologilor
0
Zilele Babelor au o importanţă aparte în cultura românească, însă în Maramureş aceasta a fost modificată, astfel că în unele zone Zilele Babelor sunt 12, sau chiar 24. Un profesor etnolog destăiuie semnificaţia fiecărui element din legenda cunoscută a Babei Dochia.
Zilele Babelor, sau Zilele Babei Dochia, aşa cum mai sunt cunoscute, celebrează, de fapt, trecerea de la iarnă la primăvară, de la vechi la nou, înnoirea anului sau trecerea de la frig la cald. Profesorul etnlog Pamfil Bilţiu arată că ”avem de-a face şi cu simbolul longevităţii, dar şi cu cel al tinereţii”. ”E vorba despre o semidivinitate meteorologică, ce marchează schimbarea capricoasă a vremii, la trecerea de la iarnă la primăvară. Şi aici sunt două teorii: una că provine de la Sfânta Evdochia, care a trăit 150 de ani şi a prins doi împăraţi: Traian şi Aurelian şi vorbim de un simbol al longevităţii - de la ea s-a împrumutat numele la Baba Dochia. Baba simbolizează îmbătrânirea timpului, pentru că la 1 martie e anul nou roman. La 1 martie. Iar pe de altă parte, fiul său, Dragomir, sau Dragobetele, simbolizează înnoirea timpului, pentru că el e simbolul tinereţii”, explică Pamfil Bilţiu.
Zilele babelor în Maramureş pot fi mai multe
Dacă în tradiţie este cunoscut faptul că Zilele Babelor sunt nouă la număr, profesorul etnolog arată că în unele zone din Maramureş, această cifră este mai mare. ”În unele locuri sunt 12 zile ale babelor, iar în alte sate sunt nouă, pentru că folclorul urmează mistica cifrei 3. Dar la Mara, de exemplu, zilele babelor sunt 24, 12 înainte şi 12 după (anul nou roman, n.r)”.
După cum spune legenda, Baba Dochia îşi trimite nora să spele lâna, însă aceasta trebuie să o facă din lână albă, lână neagră. Aceasta, mai spune etnologul, simbolizează lupta dintre iarnă şi primăvară, dar mai are şi alte semnificaţii. ”Faptul că îşi trimite nora să spele lâna albă şi să o facă neagră semnifică lupta dintre iarnă sau zăpadă şi primăvară. Se dă o luptă între lumină şi întueric, între căldură şi frig. Apoi auncarea cojoacelor semnifică alungarea frigului, deoarece cojocul este o îmbrăcăminte a iernii”, mai spune el.
Potrivit legendei, Baba Dochia avea o noră pe care o trimite să spele lâna, din albă, să o facă neagră. Aceasta este ajutată de un înger, care îi dă o floare, iar Baba Dochia, vânzând floarea, este convinsă că a venit primăvara şi merge pe munte cu oile. Apoi, rând pe rând îşi dă jos cele nouă cojoace, însă după ce le-a dat jos pe toate a venit gerul şi a îngheţat-o.
De aceea, intervalul celor nouă zile este atribuit celor nouă cojoace ale Babei, iar instabilitatea vremii are legătură cu caracterul babei.
Mai puteţi citi: