Scriitorul băimărean Marian Ilea, premiat de Editura „Cartea Românească”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Ilea, premiu pentru proza scurtă
Marian Ilea, premiu pentru proza scurtă

Numele scriitorului băimărean Marian Ilea se află pe lista celor care au obţinut premiile literare acordate de  Editura „Cartea Românească”. Volumul de proză scurtă care i-a adus premiul se numeşte „Grăsane făcând baie cu uşile larg deschise”.

Marian Ilea a fost premiat pentru volumul de proză scurtă „Grăsane făcând baie cu uşile larg deschise”. Romanul, alcătuit din trei părţi, poate fi analizat şi ca proză scurtă.  “Sunt numeroase premii literare pe care le-am primit, începând cu premiul Uniunii Scriitorilor, continuând cu premiul «Liviu Rebreanu» al Academiei Române şi lista ar putea continua. Premiul editurii «Cartea Românească» este însă unul special, care îmi aduce aminte de perioada claselor primare şi de discuţiile mele cu librarul Şuta. Acesta îmi spunea că în perioada 1945-1947 această editură livra în Maramureş şi Satu Mare manuale şcolare, contribuind la reinstaurarea limbii române în Ardealul ocupat în cel de-Al Doilea Război Mondial şi, mai apoi, eliberat. Din acest motiv, această distincţie este una importantă pentru mine, chiar dacă, uzual, nu pun mare preţ pe premii. Acum nu vorbeşte orgoliul din mine, cu toate că atunci când primeşti un premiu eşti orgolios, iar dacă-l refuzi, se zice că eşti şi mai orgolios”, a declarat, pentru Glasul Maramureşului, scriitorul Marian Ilea. Gala premiilor literare ale editurii Cartea Românească, la care va fi prezent şi scriitorul Marian Ilea, se va desfăşura la Botoşani în 15 ianuarie 2018, ora 17.00, de Ziua Culturii Naţionale. Cu acest prilej va fi decernat şi Premiul Naţional de Poezie “Mihai Eminescu” pe anul 2017.

proza scurta

Marian Ilea a terminat o nouă carte, “Nopţile din Mittelstadt”, care va fi lansată în perioada următoare.

Juriul care a ales câştigătorii este format din membrii Consiliului Director al edituri, Nicolae Manolescu (preşedinte), Răzvan Voncu şi Cătălin Vlasie (directori).

Celelalte premii sunt:

– Poezie: Medeea Iancu – “Delacroix este tabu: suita românească”;
 - Teodor Hossu-Longin – “Mortua Est”;
– Roman: Gabriel Chifu – “Ploaia de trei sute de zile”;
– Teatru: Matei Vişniec – Opera dramatică (vol 1 şi 2);
– Critică şi istorie literară: Dan Cristea – “Cronicile de la Snagov”;
– Debut: Marcel Vişa – Dumnelike ( poezie);
– Memorii, confesiuni: Mihaela Miroiu – “Cu mintea mea de femeie”;
– Publicistică: Cassian Maria Spiridon – “Duşmanii societăţii sau Când pacienţii pun Stăpânire pe ospiciu;
– Traduceri: Tiberiu Neacşu – “Lapte şi miere de Rupi Kaur”.

Mai puteţi citi:

Fost pacient, despre experienţa năucitoare avută cu medicul Lucan: „Când am intrat în cabinet, nu m-a întrebat ce mă doare, ci cu ce mă ocup“

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite