Plantele care ne sunt de ajutor în tratarea alergiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alergia a devenit una din cele mai de temut afecţiuni ale secolului. Din ce în ce mai multe persoane suferă de diferite forme de alergii, unele fără ca măcar să ştie, până când, într-un anumit context, ajung să facă diferite complicaţii, tocmai din această cauză. Terapia cu plante poate fi de ajutor şi în aceste situaţii, fără a elimina, însă tratamentul medicamentos.

Alergia este reacţia inflamatorie a organismului la anumiţi factori declanşatori, numiţi alergeni. Medicii spun că e implicat sistemul imunitar, care, atunci când interacţionează cu o substanţă pe care, deşi inofensivă, el o percepe ca şi pe un pericol, va produce anticorpi, cu scopul de a distruge microorganismele. Practic, organismul se va apăra atunci când nu este cazul. Alergiile pot fi grave şi pot duce la complicaţii şi mai grave, de aceea este absolut obligatorie prezenţa la medic, care va prescrie un tratament, după o serie de teste pentru stabilirea factorilor care declanşează alergia. În cea mai gravă formă, alergia poate duce la şoc anafilactic, care poate fi fatal.

Fitoterapeuţii susţin însă că există plante care pot să ajute în menţinerea unei stări de bine a organismului, sau chiar pot ajuta la evitarea declanşării unor reacţii alergice. Maria Pop, profesor biolog, spune că este recomandată terapia cu plante din speciile depurative şi imunostimulente. Una din cele mai cunoscute plante cu acest rol este Trei-fraţi-pătaţi (Viola tricolor). ”Este una din cele mai eficace plante antialergene. Se prepară infuzia cu o linguriţă de plante la 200 ml de apă. Se beau trei căni pe zi, în cure de durată, în funcţie de perioada crizei”, explică ea în cartea sa ”Terapia cu plante medicinale şi suplimente alimentare”.

Despre altele spune că se recomandă atât singure, cât şi în combinaţie, pentru o mai mare eficienţă. ”Frunze de coacăz negru (Ribes nigrum), coada şoricelului (Achillea millefolium), se beau două ceaiuri pe zi – infuzie”, mai arată ea.

De asemenea, se recomandă urzica (Urtica dioica), infuzie, câte trei ceaiuri pe zi.

Păpădia (Radix, Herba Taraxaci), care are o gamă foarte largă de utilizare, este eficientă şi în tratarea alergiilor. ”Se beau două-teri ceaiuri pe zi, infuzie”, mai arată biologul.

O altă plantă cu efect antialergen este turiţa mare (Agrimonia eupatoria), recomandată în pecial în alergiile cu mâncărimi. De asemenea, mai arată biologul, rădăcina de iarbă mare (Imula helenium), este recomandată în erupţii ale pielii, cu prurit (mâncărime). ”Se recomandă două ceaiuri pe zi, decoct), mai arată Maria Pop. Alte plante utile sunt rădăcina de brusture (Arctium lappa) din care se face decoct, cimbrişorul de câmp (Thymus serpyllum), menta (Mentha sp.), salvia (Salvia sp.), muşeţelul (Matricaria chamomilla), busuioc, isop, hamei. ”Pentru uz extern recomand alifie cu gălbenele sau tamponări cu bitter din plante, cu uleiuri esenţiale”, mai arată biologul.

Însă tratamentele nu sunt suficiente, ea mai arată că este necesară şi schimbarea regimului de viaţă. Astfel, recomandă pe cât posibil evitarea contactului cu factorii alergeni.

În cazul apariţiei oricăror simptome ale unei alergii, se recomandă prezenţa la medic. Tratamentele cu plante se fac doar la recomandarea medicului.

Mai puteţi citi:

Secretul desertului din copilărie. Cea mai bună reţetă de prăjitura cu mere

Baia Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite