O nouă grădină zoologică în Baia Mare, un vis departe de realitate. Alternativa pentru copiii băimăreni - televizorul sau grădinile zoologice din ţară sau din afara ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un pui de jaguar botezat Mai se joaca in Gradina Zoologica din Sibiu Puiul de jaguar s-a nascut in captivitate acum doua luni si are drept partener de joaca o catelusa adoptata de ingrijitorii de la Zoo  FOTO Mediafax

Baia Mare îşi poate lua adio de la gîndul de a mai avea vreodată o grădină zologică, fie ea şi de dimensiunile celei vechi care a existat până acum câţiva ani. În opinia conducerii Primăriei Baia Mare în momentul de faţă municipiul are nevoie de alte lucruri, de finanţări europene pentru proiecte de infrastructură ş.a.m.d.

Asta înseamnă că în următorii ani copiii din Baia Mare vor putea merge la Zoo doar în oraşele din apropierea Băii Mari sau să stea să se uite la televizor. Părinţii le vor spune că şi Baia Mare a avut până acum câţiva ani un loc unde puteau fi admiraţi lupi, urşi, porci mistreţi, lei sau tigri.

“Avem un proiect pe care vrem să îl implementăm într-o zonă cu un ambient natural amplu, în apropierea societăţii Urbis, la ieşirea spre cartierul Ferneziu, o zonă colinară unde putem să generăm o replică a mediului natural în care trăiesc animalele. Să facem nu o grădină zoologică, ci un parc zoologic, dar lucrul acesta necesită finanţare. 

Dacă va exista oportunitatea unei finanţări europene pentru un astfel de proiect, sigur îl vom face. Sigur nu vom face acest proiect din bugetul local, pentru că eu consider că nu este o prioritate pentru municipiul Baia Mare. 

Dacă vom avea posibilitatea de a obţine o altă finanţare care să nu afecteze bugetul local, atunci vom face acel parc zoologic cu mare plăcere. Am luat legătura cu cei care au gândit grădina zzologică de la Tg. Mureş iar costurile sunt variabile, în funcţie de suprafeţe şi dotări, de animale… 

Poate să fie între 2 milioane de euro şi 20 de milioane de euro, depinde de modul în care se gândeşte un astfel de parc. Problema e ce aduce el acestui municipiu, dacă aduce venituri consistente sau nu. Iar aici nu consider că aceasta este prioritatea noastră. 

Chiar şi din fonduri europene sunt alte tipuri de proiecte care merită atenbţie. Şi nu cred că un oraş de 130.000 de locuitori trebuie să aibă şi grădină zoologică, şi grădină botanică, şi filarmonică, operă…”, a declarat, pentru adevarul, primarul Cătălin Cherecheş. 

Vă reamintim că fosta Grădină Zoologică a Băii Mari a fost închisă la finele lunii august a anului trecut. Animalele de acolo trăiau în nişte condiţii greu de descris şi de conceput pentru secolul în care ne aflăm, multe dintre spaţiile de acolo fiind declarate neconforme potrivit directivelor Uniunii Europene în domeniu. Celor aproape 100 de animale care existau acolo li s-a găsit o casă, iar cele care nu au fost vândute au rămas în custodia celor de la SPAU. 

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite