Muzica lui George Enescu, sursă de inspiraţie pentru rockerii din Maramureş. Când folclorul şi rockul îşi dau mâna

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzica lui George Enescu a ajuns sursă de inspiraţie pentru rockerii maramureşeni. O variantă inedită a celebrei piese a lui George Enescu, Ciocârlia a fost lansată oficial de către rockerii de la Dirty Shirt, piesa fiind inclusă pe cel mai recent album al rockerilor maramureşeni, Dirtylicious.

"Dirtylicious" va fi lansat oficial pe data de 26 aprilie 2015. Versiunea este una instrumentală şi se bazează pe aranjamentul lui George Enescu. Ideea unei astfel de piese a venit, recunoaşte unul dintre membrii Dirty Shirt, acum mai bine de un an.

“Ideea a venit la un jam session în timpul probelor de sunet la concertul Dirty Shirt din Grenoble din 2013. Violonistul live de pe vremea aia a început să cânte Ciocârlia în momentul când făcea soundcheckul. Atunci a venit ideea piesei, pe urmă am căutat cea mai bună variantă pe care să ne bazăm în construcţia piesei. 

Am ales versiunea lui Enescu, clar. Am facut macheta audio pe baza unei înregistrări din anii ‘30, peste care am înregistrat acasă tobe, chitări bas, pentru a testa diferite aranjamente. Primele înregistrări au început în mai anul trecut. De ce George Enescu? Pentru că e cea mai "curată" versiune, care s-a adaptat cel mai bine pe metal”, a declarat Mihai Tivadar, membru Dirty Shirt. Cât priveşte videoclipul care a fost lansat recent, acesta promovează Maramureşul prin fotografiile deja celebre ale lui Alex Robciuc din Sighetu Marmaţiei.

“Ideea clipului ne-a venit când am văzut pozele lui Alex pe Bored Panda. A fost de acord să folosim pozele lui, iar Cristi Bălănean (printre altele şi chitarist în Dirty Shirt) a realizat animaţiile, grafica 3D, efectele, etc... pentru a crea un videoclip”, a adăugat Tivadar.

Pentru cei care nu ştiu, "Ciocârlia" este un cântec popular ajuns deja clasic în istoria muzicii româneşti. A fost făcut celebru de naistul Angelus Dinicu şi de violonistul Sava Pădureanu la Expoziţia Internaţională de la Paris din 1889. În 1901 compozitorul George Enescu avea să includă acest cântec în "Rapsodia Română".

Dirtylicious înseamnă Ciocârlia, Moneyocracy, Mental Csárdás, Maramu’, Balkanique, Dulce-i vinu’, Cobzar, Hoţii, Dirtylicious, My Art şi Căluşarii. 

Citeste si: Jumătate de secol de feminism pe micile ecrane: eroine care au nimicit tabuurile sexuale

Hollywoodul sub acoperire: Actriţe care v-au dat iluzia că le-aţi văzut dezbrăcate

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite