Legenda Cascadei Cailor, atracţia turistică vizitată de zeci de mii de turişti anual

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cascada Cailor, cea mai înaltă cădere de apă din ţară, aduce anual zeci de mii de turişti, curioşi sau iubitori ai naturii. Chiar dacă accesul nu este cel mai facil, nu este nici prea dificil, iar pentru pasionaţii de drumeţii poate părea chiar floare la ureche. De numele cascadei se leagă şi o legendă la fel de frumoasă.

Situată la o altitudine de 1.300 de metri, Cascada Cailor este unică în ţară datorită înălţimii de la care apa se prăvăleşte, oferind un spectacol absolut nemaipomenit. Anca Sava, directorul Biroului de Informare pentru Turism din Borşa, spune că cel mai bun moment de a vizita locul este primăvara, atunci când debitul apei creşte şi căderea apei devine spectaculoasă. Cu toate acestea, sezonul turistic este mai aglomerat vara.

”Sunt turişti care vin special pentru Cascada Cailor. Obiectivul turistic este promovat, în special de când există Biroul de Informare pentru Turism, iar turiştii află despre asta şi chiar vin în număr mare. Am avut zile în timpul verii în care au fost peste 2000 de turişti doar într-o zi”, explică Anca Sava, directorul centrului de informare turistică.

Pentru a ajunge la Cascada Cailor există două posibilităţi. Una este pe un traseu turistic, nu foarte dificil, ce poate fi parcurs într-o oră sau o oră şi jumătate, la un ritm mai lejer. O altă posibilitate este din staţiune, urcarea cu telescaunul a unei porţiuni din traseu, care durează circa 15 minute, iar restul traseului, de încă 15 minute, pe jos. ”Este situată în Parc Naţional şi nu este alt drum de acces”, mai explică Anca Sava. Pentru grupuri, însă, mai este posibilitatea de a fi însoţite de ghid turistic, care costă în jur de 200 de lei.

Cascada Cailor, formtă într-o căldare glaciară

Cascada Cailor, situată în parcul Naţional Munţii Rodnei, este formată practic într-o căldare glaciară extinsă a vârfurilor Pietrosul Rodnei şi Piatra Albă. Înainte de cascadă, apa rezultată din topirea zăpezii şi din ploi se adună într-un circ glaciar şi de acolo, de pe versantul abrupt al Rezervaţiei Piatra Rea se prăvăleşte în jos, formând cascada în trei trepte cu căderi succesive de 40 de metri, apoi 20 de metri şi din nou 40 de metri.

Legende legate de formarea cascadei

Există ma multe legende legate de formarea cascadei, însă una dintre ele este cea mai cunoscută şi promovată şi se referă la păşunile bogate, care erau locul preferat al localnicilor pentru a ţine oile şi caii, în timpul verii. ”Se spune că urşii atacau hergheliile de cai, iar aceştia, încolţiţi la marginea prăpastiei, au căzut în hău. Legenda spune că acea cascadă s-a format din lacrimile păstorilor care au plâns după animalele pierdute”, mai spune Anca Sava, şeful centrului de informare turistică. Numai că nu doar cascada a primit acest nume, ci întreaga zonă a primit denumiri legate de acest eveniment: Zănoaga Cailor, amplasată deasupra Cascadei Cailor, Muntele Cailor, Podul Cailor, care se referă la circul glaciar, iar Izvorul Cailor, referindu-se la valea pe care este formată cascada.

Mai puteţi citi:

Cum activează terapia Bowen sistemul imunitar. „Creierul va începe «să scaneze» medical întreg organismul“

Baia Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite