Ideea că piesa „Romeo şi Julieta” ar fi fost scrisă de un alchimist băimărean, subiectul unui roman ecranizat, ce va fi prezentat în premieră publicului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Wiliam Shakespeare     Foto: News
Wiliam Shakespeare     Foto: News

Pentru prima oară este prezentat publicului larg filmul „Alchimistul”, realizat după romanul „În umbra lui Shakespeare” de autorul băimărean Walter Übelhart. Subiectul este unul incitant şi controversat în acelaşi timp şi dezbate teoria că cel puţin una dintre piesele lui Shakespeare ar fi fost scrisă de un alchimist băimărean, ajuns în înalta societate londoneză.

Vineri, 5 august 2022, are loc în premieră difuzarea filmului „Alchimistul”, după romanul ,,În umbra lui Shakespeare” de autorul băimărean Walter Übelhart.

Ecranizarea romanului, avându-l pe Walter Übelhart şi scenarist, a fost realizată cu participarea şi sprijinul „Prietenilor cărţii”, rezultatul fiind unul surprinzător. Filmul de lung metraj îl are ca regizor pe János Tárkányi şi ca producător pe Coralia-Monica Übelhart.

Walter Übelhart a scris romanul istoric pornind de la o teorie controversată. Subiectul filmului este unul îndrăzneţ şi controversat şi dezbate posibilitatea ca operele lui Shakespeare să nu fi fost scrise, de fapt, de el. Una în mod aparte a atras atenţia datorită mai multor elemente comune. Este vorba despre piesa „Romeo şi Julieta”, despre care, în urma cercetărilor, autorului băimărean a ajuns la posibila teorie că ar fi fost scrisă de un argintar băimărean şi alchimist, ajuns în cercurile înaltei societăţi londoneze.

Există în Statele Unite ale Americii un curent care susţine că, de fapt, opera lui Shakespeare ar fost scrisă de şase persoane diferite, la bază fiind şase semnături diferite ale autorului.

Unul dintre cele mai importante elemente care coincid este existenţa a două familii rivale în Baia Mare din acea perioadă. Acestea erau arendaşe de mine în Baia Mare, iar numele celor două familii sunt menţionate în Monografia oraşului Baia Mare. Totuşi, acolo nu se specifică dacă erau rivale sau nu, după cum arată Clara Guseth, directorul Arhivelor Naţionale Baia Mare. Autorul romanului însă spune că sunt date despre acele două familii rivale, Lissibona şi Herberstein.

Dar coincidenţe au fost mai multe. „În piesa «Romeo şi Julieta» apare personajul Mercutio, care însemană, de fapt, Mercur. Se poate crede că a fost scrisă de un alchimist. Apoi, moarte şi învierea Julietei este tot un proces alchimic, este, într-un fel, ceea ce tindeau alchimiştii, această viaţă veşnică, să găsească acea formulă a tinereţii veşnice, pe care o găsim şi în basmele româneşti, cu «tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte»”, spune el.

Realizat cu actori amatori

Filmul promite să ne ducă într-o călătorie fascinantă, pornită din Evul Mediu băimărean şi ajunsă pe spirala timpului în zilele noastre, într-o poveste despre argint, bresle, alchimie, legende, vrăjitoare şi căutarea lor pe coridoarele istoriei.

De menţionat este faptul că în film nu au jucat actori profesionisti, ci doar fanii cărţii. „Le-a plăcut cartea şi i-am provocat să joace şi în film. Au fost foarte încântaţi şi fiecare a jucat rolul personajului care le-a plăcut şi au jucat cu o încărcătură maximă”, spune autorul Walter Übelhart

Film nominalizat şi premiat la zeci de festivaluri

Cu toate acestea, filmul a fost nominalizat la 60 de festivaluri internaţionale de film de pe şase continente şi premiat la peste 20 dintre ele.

Proiecţia filmului se va face în premieră pentru publicul larg în Maramureş, iar accesul la eveniment este liber. Filmul a fost prezentat în avanpremieră în localitatea Băiuţ, acolo unde autorul a început cercetarea pentru volumul său, sau alte localităţi din Maramureş. Însă pentru publicul larg este prima oară când va fi prezentat. „Vom merge şi la Cluj şi la Bucureşti şi probabil şi în străinătate sau oriunde suntem chemaţi”, mai spune el.

În condţiile în care bugetul filmului a fost unul extrem de mic, realizarea filmului este o reuşită în sine. „Pentru noi este, desigur, o mare realizare. Între noi, doar regizorul a fost în domeniu, restul suntem amatori. Dar a fost măiestria lui. Şi au mai fost doi cameramani profesionişti care au muncit mult. Dar povestea filmului este însuşi o poveste de film”, spune el. „Bugetul a fost mic, mic, foarte mic. Actorii au jucat voluntar şi foarte multe locaţii de filmare am reuşit să le obţinem... aşa”, completează el.

Filmul va fi prezentat publicului larg vineri, 5 august, de la ora 19.00, la Lacul Bodi - Mogoşa.

Vă recomandăm să mai citiţi şi:

Noi instrucţiuni ale Kremlinului privind semnificaţia războiului din Ucraina: analogii cu botezul Rusiei şi Bătălia de la Neva

Jurnalist RISE: E suficientă o oră ca să demonstrezi cine şi cum racolează locuitorii din R. Moldova în armata rusă

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite