FOTO Turism la Borşa: Paşte sau Crăciun, în orice lună din an. Tradiţii în dulcele stil moroşenesc oferite turiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PREMIERĂ Primăria din Borşa a lansat, la sfârşitul săptămânii trecute, un proiect prin care turiştii pot sărbători Crăciunul, Paştele sau Sânzienele în orice perioadă a anului, la câteva pensiuni din localitate. Programul menit să relanseze turismul în zonă va debuta de luna viitoare.

În perioada 1-5 octombrie, reprezentanţii a 36 de agenţii de turism din România au fost primii care au testat programul iniţiat de Primăria localităţii maramureşene Borşa, prin care turiştii români sau străini vor avea ocazia să petreacă Paştele, Crăciunul, Revelionul sau Sărbătoarea de Sânziene, fiecare sărbătoare cu tradiţiile specifice, la una dintre cele 13 pensiuni incluse în program. Oferta turistică va fi disponibilă începând din luna noiembrie.

Pachetul „Crăciun în noiembrie“

Reprezentanţii agenţiilor de turism vor stabili în perioada următoare, de comun acord cu proprietarii de pensiuni, şi preţul pachetelor. Vacanţa durează cinci zile, fiind o premieră în România.

De exemplu, dacă se alege sărbătorirea Crăciunului, pensiunea organizează toate obiceiurile şi tradiţiile precum: tăierea porcului, mersul la colidat, tradiţia mersului cu capra sau cu ursul şi împodobirea bradului de Crăciun. Totodată, la pesniunile intrate în program, o trupă de teatru va pune în scenă Viflaimul, o piesă de teatru, ce reprezintă primele zile din viaţa lui Iisus. Programul artistic e asigurat de grupuri locale. De asemenea, sunt pregătite toate bucatele tradiţionale. 

Deşi preţurile nu au fost stabilite încă, iniţiatorii programului spun că se poate estima un cost în funcţie de ofertele de Crăciun 2014, care au fost postate deja de pensiunile maramureşene. Astfel, un sejur la pensiunea de trei stele „Carmen“ din Borşa, una dintre unităţile înscrise în program, pentru cazare cu demipensiune (cină şi mic dejun) costă 225 de lei/noapte/persoană. 

Pachetul include şi masa festivă de Crăciun care cuprinde: aperitiv rece (cu produse tradiţionale), ciorbă, supă; felul II: sarmale, pâine de casă şi Cozonac, iar la desert – prăjituri făcute în casă. De asemenea, sunt incluse băuturile nealcoolice şi palincă, afinată, vin şi bere. Peste zi, turiştii pot vizita obiectivele turistice din zonă, cum ar fi biserica monument istoric Sfinţii Mihail şi Gavril, Mănăstirea Pietroasa, Cascada Cailor sau Vârful Pietrosu Rodnei.

Un reprezentant al Bisericii spune că astfel de manifestări în alte perioade decât cele tradiţionale nu sunt condamnabile. „Nu este neapărat un păcat faptul că se sărbătoresc Paştele şi Crăciunul în alte perioade ale anului şi nici că se spune «Hristos a înviat!»“, a afirmat preotul Grigore Luţai, din Săpânţa.

Promovare inteligentă

„Cei care sunt prezenţi la această prezentare practică a ofertei, peste 42 de persoane de la 36 de agenţii de turism din România, vor merge cu un mesaj în zona lor de influenţă, acolo unde au turişti şi vor trimite turişti în Borşa. Dacă ei au fost mulţumiţi şi le-a plăcut ce au văzut, atunci va fi bine. Am dorit să arătăm ce avem, să formăm programe de turism pentru această zonă, iar ei să ne trimită turişti“, a precizat Sorin Timiş, primarul din Borşa.

Edilul a susţinut că Primăria va asigura şi transportul. „Îi aducem la Borşa, le facem programul complet, să nu aibă grija maşinii, să nu spună că-şi distrug maşinile pe drumurile din Maramureş, facem noi acest efort şi îi preluăm din oraşele mari. Grija maşinii şi a bunurilor pe care le au să o lase acasă. Aici să vină doar pentru relaxare“, a mai spus Timiş.
5 zile durează vacanţa specială oferită de pensiunile intrate în programul lansat de Primăria Borşa.

Oferta-pilot: Paştele şi Sânzienele în octombrie

Reprezentanţii agenţiilor de turism prezenţi în weekend la Borşa au avut parte în luna octombrie de o seară dedicată sărbătorii Sânzâienelor, iar în alta au petrecut Paştele. „Este pentru prima dată când organizăm un astfel de eveniment. Paştele e de regulă primăvara, dar sunt bucuroasă că sunt gazdă pentru atâţia oameni care au venit să vadă Borşa şi să sărbătorească toate sărbătorile în cinci zile. Sperăm ca acest sejur să prindă la turişti şi turismul în Borşa să prospere. Pentru masa de Paşte, le-am pregătit produse tradiţionale care se servesc în zona noastră, chigălă, ouă vopsite roşii, carne de miel, salată de sfeclă. Turiştii au parte şi de un program folcloric cu muzică din Maramureş“, a declarat Mia Şteţcu, proprietara uneia dintre pensiunile intrate în acest program.

Reprezentanţii agenţiilor de turism sunt mulţumiţi de această ofertă gândită de Primăria Borşa. Ei spun că turiştii au ce vedea odată ce pun piciorul în această parte a ţării unde se spune că se agaţă harta-n cui.

„Nu sunt pentru prima dată în Borşa, dar e pentru prima dată când aud de acest sejur. Sunt din Bucureşti şi am vizitat locuri frumoase aici. Cert este că nu am sărbătorit nici Paştele, nici Crăciunul sau Revelionul la început de octombrie. Am spus «Hristos a Înviat!» în octombrie şi e cel puţin funny“, a spus Rodica Pop, reprezentanta unei agenţii de turism din Bucureşti.

13 pensiuni, 2 hoteluri şi două restaurante în program

Proiectului Primăriei Borşa s-au alăturat 13 pensiuni (Royal, Ancuţa, Vălcineţ, Vaduri, Laura, Fântâna, Eladi, Carmen, Pizzeria Ţiţi, Pensiunea Poiana, Cabana Ursu, Pensiunea Dorin, Hanul Tătarilor), două hoteluri (Hotel Roman şi Hotel Nord) şi două restaurante (Restaurant Corona şi Catering Bunătăţi).

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite