FOTO Povestea unui castel din care a furat toată lumea. S-a ales praful şi pulberea de Castelul de la Ţicău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
castel

Există situaţii în care Maramureşul nu ştie să îşi aibă grijă de istoria sa. Nu ştie cum să nu piardă ceea ce cândva a fost un loc plin de viaţă şi acum a ajuns o ruină şi mai există doar în amintirea oamenilor mai în vârstă.

O astfel de poveste tristă a avut şi castelul din Ţicău, care a aparţinut lui Mihai Pecsi. Din vechiul castel au mai rămas acum două ziduri, restul fiind distrus. Cine se face vinovat? 

Nimeni nu ştie, cert este că de acolo imediat după Revoluţie au început să dispară cărămizile, pentru ca astăzi, la 25 de ani de la Revoluţia din 1989 să nu mai se poată vedea nimic. 

Doar nişte simple ziduri care vor rezista eroic poate câteva luni de acum înainte. Localnicii din Ţicău îşi amintesc că acolo pe vremuri se mergea la cules de flori de tei. 

"Era foarte frumos castelul. Era destul de mare, dar de vreo 15 ani a început să dispară bucată cu bucată. Se organizau pe vremuri aici nunţi şi erau foarte frumoase. Era foarte înalt castelul pe interior. Eu am prins şi şcoală în castel şi aici în curte jucam fotbal. Era foarte frumos. Proprietar era domnul Pecsi şi un nepot de-al lui cred că e stabilit în Ungaria", a declarat Gherghel Iosif din Ţicău. Primarul oraşului Ulmeni, Lucian Morar îşi aminteşte că la un moment dat a existat o cerere de retrocedare a acestui obiectiv. 

"Ştiu că castelul a fost a unui grof maghiar şi s-a naţionalizat. A fost revendicat de ceva urmaşi de-ai lui la un moment dat, erau plecaţi prin Ungaria...S-a distrus încet, încet. Nu se mai poate nici reconstrui, asta este clar", a explicat Lucian Morar. 

Ce se cunoaşte este faptul că acest castel de la Ţicău a fost ridicat undeva prin secolul 19. Despre proprietarul castelului, Mihai Pecsi se ştie că a fost subprefect al Solnokului de Mijloc, după care prefect şi deputat în Parlamentul de la Budapesta. Castelul era locuit îndeosebi vara şi toamna. Urmaşii lui Mihai Pecsi au fost deposedaţi la un moment de proprietăţi de către comunişti. Şi încet, dar sigur s-a ales praful şi pulberea de acest castel. 

Citeste si: FOTO Reabilitarea celebrei ruine a sinagogii din Constanţa va costa 1 milion de euro

Marea devalizare a industriei prahovene. Fostele fabrici şi uzine, amintiri în ruine

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite