După Schengen, Baia Mare este prima oprire pentru Forumul Mondial a Păcii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Baia Mare este în aceste zile gazda Forumului Mondial al Păcii. Este pentru prima oară când evenimentul, organizat de Schengen Peace Fondation, se desfăşoară în altă parte decât acolo unde a fost înfiinţat, la Schengen, Luxemburg.

Municipiul din nordul ţării a devenit primul oraş care găzduieşte lucrările acestei manifestări, desfaşurate sub motto-ul ”Connecting Peacemakers”.  ” Practic, noi ne-am luat rolul de gazde şi de organizare logistică a evenimentului, dar tot ce înseamnă programe, invitaţi, este asigurat de  Schengen Peace Fondation, care a organizat această conferinţă şi a făcut designul pentru rezultate cât mai bune”, a explicat Adrian Pop, oganizatorul local al evenimentului. Invitaţia de a muta manifestarea la Baia Mare a venit din partea unui grup de tineri voluntari ce au participat în 2012 la eveniment în Luxemburg, iar doi ani mai târziu, organizatorii i-au dat curs. ” Un grup de tineri din organizaţia Rotaract a participat la Forumul Mondial al Păcii din 2012, la invitaţia Initiatives of Change International. Relaţia şi colaborarea ulterioară cu membrii fundaţiei au creat condiţiile pentru a organiza evnimentul aici. Practic, invitaţia am lansat-o anul trecut, la Forumul din 2014 şi nu neapărat aveam speranţe că vor accepta, dar ştiam că putem face asta şi, probabil, şi încrederea noastră că vom avea capacitatea să fim gazdele unui asemenea eveniment, i-a convins să încerce o altă abordare a Forumului”, a arătat Adrian Pop.

În cadrul manifestărilor, a mai spus el, au loc conferinţe, mese rotunde, ateliere de lucru, unele interactive şi creative, altele informative, însă toate lucrările au ca obiectiv găsirea valorile globale comune, iar temele sunt abordate din două puncte de vedere. ”Una este cea demografică şi geografică a comunităţilor pe ţări, pe continente, pe problematici în anumite zone, iar cealaltă linie de abordare este cea religioasă. Temele se concentrează pe găsirea unor valori comune din perspectiva aceasta spirituală, religioasă”, a mai explicat Adrian Pop. Religia, a mai completat el, ar trebui să fie un liant între oameni, să-i unească, să fie un motiv de toleranţă şi acceptare, nu de conflicte.” Cunoaştem istoria conflictelor create între comunităţi cu viziuni religioase diferite, de aceea încercăm să vedem ce au aceste comunităţi în comun şi de ce ar trebui să fim mai toleranţi şi să acceptăm valorile şi viziunile celorlalţi. Practic, aici e vorba de toleranţă şi de a convieţui cu religiile celor de lângă noi”, a mai spus el.

Forumul din acest an este împărţit în trei evenimente majore, şi anume Youth Peace Forum, care a avut loc la începutul săptămânii la Cairo în Egipt, Forumul Mondial al Păcii, varianta originală a conceptului, care are loc la Baia Mare în aceste zile, iar în luna octombrie vor fi decernate premiile pentru pace, la Luxemburg . Lucrările continuă până duminică. 

Mai puteti citi:

Tânjaua Hotenarilor: 10.000 de persoane îl vor sărbători pe primul gospodar ieşit la arat

Pasionaţii de maşini de epocă şi-au dat întâlnire, din nou, în Baia Mare

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite