Deviaţiile sexuale, explicate de psihologi. Majoritatea au legătură cu experienţe din copilăria celor care le practică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Atunci când vorbesc despre tulburări din sfera sexuală, specialiştii spun că îşi au originea în pulsiunile sexuale specifice fiecărui stadiu de dezvoltare psihosexuală, în funcţie de categorii de vârstă. Limita de la care începe deviaţia este, însă, destul de dificil de definit.

Diferenţa dintre normalitate şi perversiune în viaţa sexuală, spun psihologii, ţine de consimţământ, acord între parteneri, act consensual şi nu de abatere de la norme sociale, atâta timp cât nu încalcă legislaţia în vigoare. ”Devianţa spre infracţionalitate este trecerea unui prag de acceptare socială şi încălcarea legilor în vigoare”, explică Dana Crişan, psiholog clinician. Ea a definit câteva dintre comportamentele sexuae deviante şi a fost de acord să explice unde îşi are originea fiecare dintre ele. Unele dintre aceste comportamente, spune ea, pot fi date de anumite blocaje la nivel psihic date chiar de comportametul adulilor, în anumite stadii de dezvoltare ale copilului.

Pedofilia (actul sexual cu un copil), spre exemplu, spune psihologul, poate proveni din cauza unei vieţi nefericite ca şi copil. ”De cele mai multe ori, au suferit ei, înşişi un abuz în perioada copilăriei”, explică psihologul. Acest tip de comportament este sancţionat penal.

Zoofilia, mai arată Dana Crişan, este o tulburare în care subiectul obţine excitaţie sexuală deviată din contactul sexual cu un animal. ”Sunt fantezii transpuse în act, în special în zone izolate geografic”, explică ea. În schimb, despre frotteurism spune că este o tulburare în care subiectul prezintă interes parafiliac în atingerea zonei pelvice sau a organelor altei persoane, fără consimţământul acesteia. ”Se atribuie unui comportament iniţial în copilărie, accidental, iar subiectul resimte plăcere în acest comportament”, spune specialistul.

Masochismul, tulburarea în care subiectul experimentează plăcerea legată de durerea provocată de partener, provine din pulsiunile erotice din diferite stadii de dezvoltare ca şi copil. ”Masochismul erotic vine ca şi o consecinţă a dezvoltării libidoului şi resimt anumite plăceri, dar pot să rămână emoţional blocaţi emoţional în acea zonă. Dacă sunt pedepsiţi, ei vor asocia agresivitatea şi vinovăţia cu plăcerea şi îşi îndreaptă agresivitatea împotriva lor”, spune Dana Crişan. În schimb, despre sadism spune că este o tulburare în care se atinge satisfacţia sexuală provocând altuia suferinţă, durere fizică sau psihică, prin umilire: ”Este vorba despre pulsiuni (elemente dinamice al activităţii psihice inconştiente) legate de agresivitate ce apare la vârsta stadiului de dezvoltare oral şi anal – copilăria mică”.

Exhibiţionismul, mai spune psihologul clinician Dana Crişan, se referă la expunerea organelor sexuale în public şi provine dintr-un comportament nevrotic. ”Subiectul asociază expunerea cu creşterea excitaţiei sexuale”, explică ea, arătând că are o posibilă cauză în copilărie sau adolescenţă, când a resimţit plăcere într-o situaţie contextuală similară şi ca, adult, regretă comportamentul.  

Aceste sunt doar câteva dintre comportamentele sexuale deviante, sancţionate de lege, care, potrivit psihilogilor, îşi au originea în copilărie sau adolescenţă şi au legătură cu anumite comportamente ale adulţilor ori situaţii contextuale şi blocaje emoţionale ale copiilor produse de aceste comportamente ori situaţii. ”Factorii gen familie, mediu, educaţie, îşi pun amprenta asupra copilului, dar pot şi întrerupe procesul de maturizare psihoafectivă”, mai spune psihologul clinician.

Mai puteţi citi:

Motociclişti la cratiţă. Bikerii au coborât din şa şi s-au apucat de gătit

Baia Mare

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite