Cum scăpăm de mirosul urât al gurii. Remedii naturiste pentru o afecţiune care poate semnala că avem ulcer sau gastrită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Halena (mirosul neplăcut al gurii) este poate unul din cele mai neplăcute lucruri pe care le putem întâlni la o persoană. Însă dincolo de faptul că e neplăcut, aceasta poate indica prezenţa bacteriei Helicobacter pylori, responsabilă de gastrită, ulcer sau, netratată, chiar cancer. Până ajungem la medic, însă, câteva remedii se găsesc la îndemâna oricui.

Un remediu care ne poate readuce încrederea şi zâmbetul pe buze, atunci când ne referim la halenă, se află la îndemâna oricui. E de ajuns să dăm o tură prin bucătărie şi putem afla câteva modalităţi de a scăpa de această neplăcere. Una din soluţiile cele mai simple se numeşte pătrunjelul. Un fir de pătrunjel mestecat are proprietăţi antibactereiene cunoscute şi poate fi de mare folos. Este recunoscut şi pentru efectul său odorizant natural, potrivit Reader's Digest - 1001 de remedii casnice. 

O portocală poate avea, de asemenea, une efect nebănuit asupra mirosului gurii, datorită acidului citric, care stimulează glanda salivară. De altfel alimentele în general stimulează glanda salivară, citricele, însă, ceva mai mult. Nu sunt însă indicate alimentele precum ceapa, usturoiul sau altele cu efect ”poluant”. 

Curăţarea limbii, în cazul ăîn care există depuneri albe, poate fi de folos. Este cunoscut faptul că aceasta poate fi acoperită cu bacterii, ceea ce poate produce un miros neplăcut. 

Cuişoarele mai pot fi folosite pentru efectul lor antibactereian puternic. Cuişoarele sunt bogate în eugenol, care este un antibactereian. Unul singur, spart între dinţi, este suficient pentru un efect garantat. Nu se recomandă uleiul sau pudra de cuişoare, pentru că efectul este prea puternic şi pot provoca arsuri.

Mai sunt utile feniculul, mărarul, nucşoara sau seminţele de anason, care omoară bacteriile care se dezvoltă pe limbă. De asemenea, un beţişor de scorţiţoară poate fi un bun odorizant pentru gură. 

Nu pot fi lăsate deoparte apa de gură, guma de mestecat sau spray-ul pentru gură, iar un periaj bun al dinţilor este cel mai recomandat remediu. Aţa dentară folosită după periajul dinţilor va fi de folos pentru evitarea producerii halenei, iar prezenţa la dentist de cel puţin două ori pe an va ajuta la depistarea cariilor din timp. Acestea sunt cunsocute ca fiind cea mai frecventă cauză a halenei, iare dentistul va face şi recomnadările personalizate privind igiena orală. De asemenea, medicul dentist va putea constata şi dacă printre cauzele halenei se află gingivita ori o igienă orală deficitară.  

Un abces sau o infecţie a sinusurilor ar putea contribui la înrăutăţirea mirosului respiraţiei, de asemenea, fumătorii nu sunt „favorizaţi“. 

Dacă niciun din aceste cauze nu a fost depistată, iar halena durează mai mult de 24 de ore, este cazul să ne prezentăm la medic. Helicobater pilory este una din bacteriile care trebuie să ne trimită de urgenţă la medic, fiind responsabilă de producerea gastritei, iar dacă nu este tratată, ea poate duce la ulcer şi chiar la cancerul de stomac. Primele semne ale prezenţei ei în stomac este halena specifică.

Mai puteţi citi:

Penticostalii maramureşeni îşi vor arăta în stradă susţinerea pentru familiile Bodnariu şi Nan

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite