Cum scăpăm de calculii biliari cu ajutorul plantelor - metode inedite de tratament explicate de medici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Calculoza biliară este una dintre afecţiunile care afectează de aproape trei ori mai mult femeile decât bărbaţii, iar specialiştii au o explicaţie legată de metabolism pentru asta. De asemenea, este cea mai frecventă boală a bilei, iar fitoterapeuţii au câteva sfaturi pentru această afecţiune.

Dacă vorbim despre calculoza (sau litiaza) biliară, specialiştii spun că este întâlnită în 90% din cazurile în care este afectată bila. De aemenea, în mod surprinzător, ei mai spun că sunt afectate de aproape trei ori mai frecvent femeile decât bărbaţii. Maria Pop, doctor în biologie şi fitoterapeut, spune că asta este ”datorită tulburărilor apărute în metabolismul lipidelor. Se manifestă prin dureri violente, mai ales noaptea, dând colică biliară cu vărsături de culoare verde-închis, urina închisă la culoare. 

Agravarea poate să apară atunci când calculul este mobilizat în canalul cistic sau coledoc, provocând obturarea căilor biliare, ocluzie intestinală sau pancreatică hemoragică acută, tromboflebita venei porte”, arată ea în cartea ”Terpia cu plante medicinale şi suplimente alimentare”. De menţionat este faptul că bila este este un sac de mici dimensiuni, poziţionat imediat sub ficat şi are rolul de a depozita bila pe care o secretă ficatul. Bila ajută la digestia grăsimilor şi este eliminată din vezica biliara în intestinul subţire, prin intermediul unor canale. Atunci când se formează calculii biliari, pe care Maria Pop îi descrie ca o depunere de colesterol, bilirubină, săruri biliare, acestea pot obtura căile biliare. În astfle de situaţii, prezenţa la medic este obligtorie, pentru că medicul este cel care stabileşte diagnosticul şi tratamentul. Însă înafara tratamentului medicamentos, fitoerapeutul are câteva recomandări, atât pentru regimul de viaţă, cât şi ca terapie cu plante.

Ca regim de viaţă, Maria Pop arată în lucrarea sa că se recomandă o alimentaţie fără colesterol (ficat, rinichi, creier, pancreas etc). De asemenea, cura cu sucuri de legume este una din recomandările ei. ”morcovi, castraveţi, ridichi şi sfeclă roşie, în părţi egale pentru acţiunea directă de dizolvare a calculilor”, arată ea. Cura cu fructe proaspete dulci, este un alt sfat de la biologul Maria Pop, despre care spune că durează între 7 şi 14 zile şi că are rol de drenare a bilei.

Ienupărul este o altă plantă despre care biologul spune că are rol în dizolvarea calculilor. ”Este şi un dezinfectant şi diuretic, ajutând la drenarea bilei. Se prepară sub formă de infuzie, decoct sau tinctură în cure de câte 21 de zile, câte două ceaiuri pe zi”, arată ea, însă atrage atenţia la persoanele cu probleme acute de iritaţii renale sau urinare, în timpul sarcinii, pentru că ”are acţiune directă asupra epiteliului renal”.

Plante care ajută la drenarea bilei sau dizolvarea calculilor

Turiţa-mare este o altă plantă care are rol de protejare împotriva formării calculilor. De asemenea, biologul mai enumeră păpădia, care stimulează drenajul biliar şi se foloseşte ca infuzie de frunze şi decoct de rădăcină, câte trei ceaiuri pe zi, timp de 40 de zile. Coada şoricelului conţine achileină, care stimulează funcţia ficatului de secreţie a bilei, iar chamazulenele şi uleiul esenţial conferă proprietăţi antiseptice şi antiinflamatoare. ”Se foloseşte sub formă de infuzie în cure de lungă durată.” Rostopască, brusture, măceş, anghinare, sunătoare, urzică, brad, fenicul, toate sunt plante pe care fitoterapeurul Maria Pop le recomandă ca fiind de ajutor în dizolvarea calculilor biliari.

Medicul de medicină internă, dr. Dan Marinca, nu respinge posibilitatea ca unele plante să aibă acest efect de dizolvare sau chiar eliminare a calculilor biliari. ”Teoretic, calculii se elimină prin operaţie, sau ies prin uretră dacă-s sub şase milimetri. Nu am experimentat, dar mi s-au relatat câteva cazuri în care pacienţii au început să bea ceaiuri în care au pus bobiţe de tămâie şi s-ar fi dizolvat pietrele. Dar eu, studiu clinic pe pacienţi, n-am făcut”, arată el.

 

Mai puteţi citi:

Ce spun urechile despre inteligenţa ta şi despre abilităţile pe care le ai

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite