Cum reuşeşte un profesor din Baia Mare să pregătească genii în astronomie, materie care nu se predă la şcoală. Elevii lui, printre cei mai buni din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucian Stoian   FOTO: Angela Sabău
Lucian Stoian   FOTO: Angela Sabău

Profesorul de fizică Lucian Stoian reuşeşte să le insufle elevilor de la Colegiul Naţional „Vasile Lucaciu“ din Baia Mare pasiunea pentru Astronomie, o disciplină care nu se găseşte în programa şcolară din România. „Învăţăceii“ săi obţin rezultate remarcabile la olimpiadele internaţionale şi se evidenţiază ulterior la universităţi celebre din lume, precum Oxford, Marea Britanie

Lucian Stoian (52 de ani) este profesor de fizică la Colegiul Naţional „Vasile Lucaciu“ din Baia Mare şi pregăteşte olimpici internaţionali „pe bandă rulantă“, atât la clasele V-VIII, cât şi la liceu. An de an, echipa de elevi pregătită de profesorul Stoian ajunge la olimpiadele de Astronomie şi de Astronomie şi Astrofizică până la faze internaţionale, în condiţiile în care această materie nu face parte din programa şcolară în România. Spune că nu e greu să le trezească elevilor interesul pentru această materie. 

„Cred că de cucerit e destul de uşor să-i cucerim, fiindcă Astronomia este atractivă pentru tineri. Dintotdeauna a fost şi va rămâne, fără discuţie. Problema este să-i păstrăm interesaţi. De obicei, începem cursurile cu un număr mare de elevi dornici să înveţe astronomie, dar finalizăm cu un număr ceva mai mic, pentru că pe parcurs apar şi alte discipline spre care se îndreaptă. În plus, unii îşi dau seama că poate nu e exact ceea ce s-au aşteptat ei să fie astronomia“, explică profesorul Stoian.

olimpici astronomie

El a observat că partea practică, adică cea observaţională, este cea care îi încântă cel mai mult pe tineri şi că acolo trebuie lucrat pentru a le hrăni o pasiune care să dureze. Problema este să rămână interesaţi şi la partea teoretică, acolo unde este mai mult de muncă.

„Uneori, copiii se aşteaptă să facă strict astronomie observaţională, adică să vizionăm diverse fenomene astronomice. Noi facem asta, dar în egală măsură facem şi parte teoretică. Din acest motiv, nu este chiar uşor să le păstrăm interesul de-a lungul timpului pentru studiul astronomiei“, punctează profesorul de Fizică.

Universităţile străine se bat pe elevii români

Cu siguranţă, pasiunea este esenţială pentru tinerii discipoli ai profesorului Stoian, atâta vreme cât materia la care se pregătesc este aleasă doar din curiozitate, nefiind în programa şcolară, nici la examene ori facultăţi de profil.

„Astronomia nu se regăseşte nici în programul de studiu, nici la gimnaziu, nici la liceu, nu este nici disciplină de examen, nu sunt nici facultăţi de profil în ţară. Drept umare, cei care studiază astronomia o fac pur şi simplu de plăcere. Cum reuşim să studiem astronomia cu aceiaşi elevi pentru o perioadă între cinci şi şapte ani de şcoală? Pur şi simplu abordăm teme interesante, tot mai interesante. Pe măsură ce ei cresc, puterea lor de înţelegere e tot mai mare şi putem aduce în discuţie teme tot mai complexe“, explică profesorul.

Din pasiunea pentru astronomie se naşte însă un fenomen dăunător pentru statul român, pe care autorităţile din educaţie nu se implică să-l curmeze.

Rezultatele la concursurile internaţionale obţinute de elevii „dădăciţi“ de profesorul Stoian sunt mai mult decât notabile, motiv pentru care mulţi dintre adolescenţi aleg să continue studiile la facultăţi din străinătate, acolo unde există specializarea. În plus, universităţile străine chiar „se bat“ pe elevii români.

Pregătiri pentru olimpiadă

În momentul de faţă, speranţele liceului băimărean se leagă de Cristian Ignat, elev în clasa a XII-a şi primul în lotul naţional. Trei dintre cei 11 elevi înscrişi la cursul de Astronomie se pregătesc chiar în această perioadă pentru faza judeţeană a olimpiadei. Pentru ei e amuzant. Spun că le place mai mult programul pe care şi-l fac ei. Iau pauză când vor şi totul pentru ei este relaxant. Ionuţ Buciuman, Iuliu Cuceu şi Alex Kelner sunt elevi de clasa a IX-a, dar când vorbesc despre viitorul lor, par mult mai maturi.

image

Iuliu Cuceu a căpătat pasiunea pentru astronomie de la fratele său, care a obţinut numeroase premii şi medalii la această disciplină. „Fratele meu a fost şi el la olimpiadele internaţionale de Astronomie şi a luat o grămadă de medalii. Şi eu am devenit pasionat de mic“, spune Iuliu Cuceu. A particpat deja la o olimpiadă internaţională, dar şi la altele naţionale. Ionuţ Buciuman şi Alex Kelner au ajuns în „Clasa de Excelenţă“, după ce profesorul lor le-a observat înclinaţia pentru fizică. Cel puţin unul dintre ei îşi vede viitorul în acest domeniu. 

Întrebaţi dacă găsesc în Astronomie elemente de ajutor pentru viaţa de zi cu zi, băieţii spun amuzaţi că-i ajută să cucerească fete. „Sunt foarte impresionate când le vorbim despre cer, despre stele“, spun ei.

Materia care leagă prietenii

Profesorul Stoian spune că n-ar fi putut fi un profesor sever, atât timp cât materia nu este obligatorie. „Nefiind discipină obligatorie, nu puteam fi sever cu ei. Copiii n-ar mai fi îndrăgit astronomia. Mai degrabă, trebuie să găsim un numitor comun, ca să putem face de plăcere studiul acestei discipline. Eu sper că am fost un prieten al lor, un îndrumător. Încerc să mă port prieteneşte cu ei, pentru că alt-
fel sunt conştient că o să ne îndepărtăm“, mărturiseşte profesorul.

Determinarea, adaugă Stoian, vine dintr-un singur element, şi anume dorinţa elevilor de-a face performanţă. Dincolo de toate acestea, între profesor şi elevi, dar şi între elevi, se leagă o prietenie care trece dincolo de limitele disciplinei de studiu. „Ei formează un grup foarte unit aici, cu acelaşi domeniu de interes, cu aceleaşi preocupări şi asta îi leagă. Sunt prieteni foarte buni şi, după ce termină, rămân în continuare prieteni. Asta îi leagă pentru mulţi ani“, se mândreşte dascălul. De altfel, el păstrează legătura şi cu foştii elevi, cei plecaţi acum la studii în afara ţării. ;

Observator şcolar, în proiect

Preocuparea pentru atronomie manifestată de elevii Colegiului „Vasile Lucaciu“ din Baia Mare a determinat conducerea instituţiei să facă eforturi pentru dotarea cu un observator şcolar, pentru o mai bună punere în practică a acestei materii. „Nu avem pretenţia unui observator astronomic în toată regula, presupune costuri mult mai mari, dar vom avea un observator şcolar în care o să facem observaţii“, spune profesorul Stoian. Deocamdată, aceste observaţii se fac în curtea şcolii sau în afara oraşului, din cauza poluării luminoase. Până în prezent, Paul Draghiş a fost olimpicul român cu cele mai multe participări şi medalii obţinute la olimpiadele internaţionale de Astronomie sau Astronomie şi Astrofizică. În total, elevii îndrumaţi de profesorul Stoian au obţinut de-a lungul anilor aproape 20 de medalii sau menţiuni la concursurile naţionale şi internaţionale.

Olimpicul doctorand la Oxford
Primul dintre olimpicii „creaţi“ de profesorul maramureşean Lucian Stoian a plecat să studieze la University College London (UCL), în Marea Britanie. Este vorba despre Şandor Kruk (foto), ajuns din 2014 doctorand la Oxford. Kruk (23 de ani) predă, deja, un curs de Astronomie studenţilor. La nivel internaţional, Şandor Kruk a obţinut o medalie de bronz în 2008 şi una de argint în 2009, iar în 2010 a obţinut aur la Astronomie şi Astrofizică. De altfel, elevul Kruk este şi cel care a determinat apariţia şi dezvoltarea cursului de Astronomie.

olimpi astronomie

„Clasa noastră, intitulată «de excelenţă în astronomie», funcţionează din 2006. Totul se întâmplă din 2006, când elevul Şandor Kruk mi-a solicitat ajutorul în pregătirea pentru Olimpiada de Astronomie unde urma să participe. El a fost primul meu olimpic şi a absolvit deja, acum e doctorand la Oxford şi are un curs pe care îl predă la Universitatea Oxford, la Facultatea de Fizică. E un curs de Astrofizică. În plus, este şi team-leaderul echipei care reprezintă Anglia la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică“, spune Stoian. 

Profesorul are mulţi alţi elevi de care este mândru. „Tot despre Şandor Kruk ar fi de menţionat că este membru al Societăţii Regale de Astronomie din Marea Britanie. Încă din primul an de facultate a fost admis în această societate. Dar mai avem doi sudenţi la University College London, este vorba de Tudor Suciu şi de Andrei Cuceu. Şi-l mai avem pe Paul Draghiş, la Facultatea de Fizică din Stanford, Statele Unite ale Americii, care inten-
ţionează să-şi facă masteratul şi, sperăm, doctoratul, mai târziu, pe Astrofizică“, adaugă profesorul Stoian.

Mai puteţ citi:

”Drumul lung spre cimitirul vesel” ar putea fi organizat în parteneriat cu Consiliul Judeţean

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite