Cum se prepară delicioasa prăjitură de post „cu 100 de feţe“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă suntem în perioada postului, este posibil să mâncăm dulce. O reţetă de prăjitură de post poate fi o soluţie. Fără ouă sau lapte, un ingedient surpriză poate face aluatul la fel de pufos. La aluatul de bază se pot adăuga diferite ingrediente, care vor da, de fiecare dată, alt gust.

Termenii de „prăjitură” şi „post” parcă sunt greu de asociat în aceeaşi propoziţie, însă există reţete care înlocuiesc ouăle şi laptele, alimente considerate „de dulce” şi interzise în post, cu alimente care pot face aluatul la fel de pufos şi gustos. „Mama avea obiceiul să ţină postul, de ficare dată. Pe noi nu ne obliga niciodată, dar ea ţinea cu sfinţenie acest post”, spune Elena, o băimăreancă de 42 de ani.

„În această perioadă, ea gătea pentru noi orice, însă ea se abţinea de la mâncarea de dulce. Însă era mare amatoare de dulciuri, astfel că încerca mereu să ne împace şi pe noi, dar şi pe ea, în ce priveşte dulciurile, astfel că a găsit ea o soluţie să gătească o prăjitură bună”, mai spune băimăreanca. Astfel, ea ne-a dezvăluit o reţetă de prăjtură de post, simplu de făcut, rapidă, dar în măsură să domolească pofta de dulce a oricui. „Mama făcea aluatul pufos cu apă minerală. Nu avea cântar, dar folosea o cană mare, de ceai, cu care măsura toate ingredinetele.”, mai dezvăluie ea.

Pentru o tavă de prăjitură, avem nevoie de:

-        2 căni de făină

-        1/2 cană de ulei (sau chiar un pic mai mult, pentru ca aluatul să fie mai hidratat)

-        1 cană zahăr (sau mai puţin, după gust)

-        1 plic de praf de copt

-        O cană apă minerală (sau sifon)

-        1 plic zahăr vanilat

Opţional, după gust, aluatul se poate îmbunătăţi sau „personaliza” cu gem de prune (3-4 linguri) sau cacao (două linguri), miez de nucă sau nucă de cocos, fructe uscate sau congelate, stafide sau orice ne permite imaginaţia. De asemenea, se pot combina. Spre exemplu, gemul de prune cu miezul de nucă vor da un gust foarte bun prăjiturii, sau un amestec de fructe congelate. „Prăjitura e foarte versatilă. De la aluatul de bază, se poate face neagră, albă, cu fructe, cu nucă etc. Mama avea obiceiul să-i spună, în glumă «prăjitura cu 100 de feţe»”, mai spune băimăreanca.

Pentru a pregăti aluatul se amestecă întâi făina cu zahărul, zahărul vanilat şi praful de copt sau cacao, dacă vrem să o facem neagră. Separat se amestecă uleiul cu apa minerală, după care se toarnă în încet în amestecul de făină cu zahăr.  Se amestecă până se obţine un aluat moale, se adaugă, apoi, ingredientele pe care le dorim: fructe, nucă etc. Aluatul ar trebui să arate ca şi cel de chec şi se toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt sau ulei peste care s-a presărat făină. Se dă la cuptorul încins la 200 de grade Celsius, pentru 40-45 de minute. Pentru a fi siguri ca aluatul s-a copt, se poate verifica folosind o scobitoare, înţepând aluatul. Dacă scobitoarea rămâne cu aluat pe ea înseamnă că încă nu s-a copt suficient. Dacă este curată după ce a înţepat aluatul, înseamnă că se poate scoate din cuptor.

Mai puteţi citi:

Sezonul petardelor. Aproape 30.000 de articole pirotehnice, confiscate de poliţiştii de frontieră

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite