Cum faci cei mai buni papanaşi cu brânză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Papanasi  cu brânză     Foto: Adevărul
Papanasi  cu brânză     Foto: Adevărul

Papanaşii sunt un desert uşor de preparat, chiar dacă la prima vedere reţeta pare complicată. În realitate, sunt doar câteva ingrediente şi sunt mai simplu de făcut decât o prăjtură.

Papanaşii cu brânză sunt un desert foarte apreciat, nu degeaba se află în meniul tuturor restaurantelor. „Chiar am observat că la orice restaurant mergi, în meniu, la desert, papanaşii sunt nelipsiţi”, spune Crina Stan, o băimăreancă de 24 de ani. „Mama îmi făcea mereu, era desertul meu preferat, indiferent că erau prăjiţi sau fierţi”, mai spune ea.

Pentru o porţie de papanaşi, avem nevoie de:

500 g brânză de vaci (proaspătă)

2 ouă

½ linguriţă de bicarbonat

100 g zahăr

50 g făină

150 g gris (dacă brânza are mai mult zer, s-ar putea să fie nevoie de mai mult gris)

1 plic zahăr vanilat

Reţeta poate fi îmbuntăţită cu coajă de lămâie rasă, care va da o altă savoare papanaşilor. Mai e nevoie de smântână şi dulceaţă, după preferinţă, pentru servire.

Brânza de vaci se amestecă cu ouăle şi cu zahărul, după care se adaugă făina şi grisul, bicarbonatul, vanilia şi, eventual, coaja de lămâie. „Se amestecă toate ingredientele şi trebuie să obţinem un aluat moale, din care vom forma sfere, pe care le turtim, apoi facem o gaură în mijloc. Neapărat trebuie să avem un bol cu apă pentru umezirea mâinilor, pentru a putea modela aluatul”, mai spune băimăreanca. Se formează, de asemenea, sfere mici, care vor fi aşezate, la final, deasupra papanaşilor.

Papanaşii şi biluţele se prăjesc, apoi, în ulei suficient, pe ambele părţi, până se rumenesc. „La servire se ornează cu smântână dulce şi puţin gem. Preferata mea este dulceaţa de trandafiri, dar şi cea de fructe de pădure este foarte gustoasă”, mai spune băimăreanca.

Pont:„Pentru a fi mai dietetici, papanaşii se pot fierbe în apă. Se formează mici sfere, care se pun la fiert într-un vas mai mare şi se lasă câteva minute, până când se ridică la suprafaţă. Apoi se dau prin pesmet, călit în puţin unt şi amestecat cu zahăr brun”, mai detaliază ea.

Mai puteţi citi:

Pagubă de aproape patru ori mai mare, în urma jafului de la agenţia unei bănci din Baia Mare

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite