FOTO Cum a ajuns Ceauşescu în Cimitirul Vesel de la Săpânţa şi povestea urmaşului celui care a inventat cele mai frumoase cruci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul dictator Nicolae Ceauşescu, ”legat” de Cimitirul Vesel de la Săpânţa
Fostul dictator Nicolae Ceauşescu, ”legat” de Cimitirul Vesel de la Săpânţa

Lângă Cimitirul Vesel din Săpânţa, minunea care a pus România pe harta turismului mondial, este casa memorială a lui Stan Ioan Pătraş, ţăranul care a creat crucile vesele. Nu multă lume ştie că munca maramureşeanului e continuată azi de Dumitru Pop Tincu, un săpânţan de 59 de ani, care îi duce munca mai departe chiar în atelierul său.

Azi face şi pe ghidul şi le prezintă curioşilor veniţi din toate colţurile lumii cum arată casa unde trăia odinioară „tatăl” Cimitirului Vesel. Casa are, ca şi stăpânul ei, nenumărate poveşti. Una dintre ele are legătură cu Epoca de Aur şi cu Ceauşescu. Ceauşescu a venit de trei ori la Săpânţa”, afirmă Dumitru Pop Tincu. Acesta are 59 de ani şi îşi aminteşte că prima vizită a fostului dictator la Săpânţa avea loc la câteva luni după moartea lui Gheorghe Gheorghiu Dej.

Prima vizită care a fost făcută de Ceauşescu la Săpânţa a fost cea din 1965. Ştiu că Gheorghe Gheorghiu-Dej a murit în martie, iar Ceauseşcu a fost în luna iulie. După aceea a mai fost de două ori aici la noi. Ultima dată a fost la Săpânţa după moartea lui Stan Ioan Pătraş”, spune urmaşul artistic al lui Pătraş. Bărbatul e mândru că din mâna sa au ieşit opere care au ajuns peste tot în ţară, dar şi în străinătate, în cadrul unor expoziţii care au avut loc în Ungaria, Bulgaria, Austria sau Israel.

Lapte acru pentru Ceauşescu

Dovadă că Maramureşul nu i-a fost străin dictatorului Nicolae Ceauseşcu sunt poveştile păstrate în popor de săpânţeni. În memoria oamenilor locului s-a păstrat că, încă de la venirea sa la putere, Ceauşescu a poposit în Maramureş de mai multe ori, vizitând Baia Mare şi Sighetu Marmaţiei, dar şi celebrul sat unde se află Cimitirul Vesel. 

Săpânţenii vorbesc că în timpul primei sale vizite în Săpânţa, Ceauşescu ar fi mâncat lapte de vacă acru prins în oale de lut cu mămăligă. Tot ei zic că Ceauşescu a luat legătura cu Stan Ioan Pătraş, iar acesta i-a făcut un tablou care a ajuns în expoziţia dictatorului, la muzeul pe care acesta l-a făcut la Bucureşti.

umor sapanta

Prima dată când a venit Ceauşescu la Săpânţa se presupune că a mâncat la cineva în centrul comunei lapte de vacă acru prins în oală de lut cu mămăligă, parcă. Acel tablou special făcut de Stan Ioan Pătraş i-a fost înmânat lui Ceauşescu în anul 1974, în timpul vizitei pe care acesta a făcut-o la Sighetu Marmaţiei. Este un portret al lui Nicolae Ceauşescu.

Ştiu că lucrările venite de la Săpânţa au ajuns în acel muzeu. Acele lucrări care se pot vedea şi astăzi au fost făcute de Stan Ioan Pătraş pentru că aşa a vrut el, fără să fie comandate. Ele se pot admira în casa Memorială Stan Ioan Pătraş. La un moment dat, pe frontispiciul casei lui Pătraş a fost toată istoria României, de la Decebal şi până la Ceauşescu. Câteva din lucrările care au fost acolo cu Ceauşescu şi comuniştii au fost date jos”, povesteşte urmaşul lui Pătraş.

Cine este Stan Ioan Pătraş

Stan Ioan Pătraş este creatorul crucilor din Cimitirul Vesel. S-a născut în anul 1908 în Săpânţa, pentru ca, din anul 1935, să înceapă să aşeze pe cruci nişte înscrisuri sub forma unor scurte poeme compuse la persoana întâi. Sunt celebrele epitafuri care au dus faima Cimitirului Vesel din Săpânţa, viaţa fiecărui om din acel cimitir fiind descrisă prin câteva versuri. Sunt epitafuri scrise cu greşeli gramaticale şi cu un grai aproape arhaic. 

Culoarea predominantă în cimitir devine din anul 1936 albastrul, cunoscut astăzi drept “albastru de Săpânţa”. Până în 1977, anul morţii sale Stan Ioan Pătraş a lăsat moştenire aproximativ 700 de cruci. Urmaşul lui, Dumitru Pop Tincu, a ales să locuiască în casa maestrului său, pe care o întreţine ca atelier şi muzeu în acelaşi timp.

Pe crucea sa apar, printre altele, şi următoarele versuri:
 

”Din şaizeci şi nouă ţări

M-au vizitat până ieri.

Din conducători de stat

Foarte mulţi m-au vizitat

Şi de acum când or veni

Pe mine nu m-or găsi.

Şi le doresc la toţi bine

Care au fost pe la mine

Că viaţa o lăsai

La 69 de ani.

Crucea mea când s-a lucrat

Care eu mi-am comandat

Doi elevi ce-au învăţat

Mi-au făcut lucru pe plac:

Turda Toader, Stan Vasile

Dumnezeu Sfântu să-i ţie.”

Cel mai frumos cimitir din lume
 

Cimitirul Vesel din Săpânţa este, alături de Mocăniţa de pe Vaser, cel mai vizitat obiectiv turistic al judeţului Maramureş. Faima sa a trecut de multă vreme graniţele României, despre acest loc unde se spune că moartea este luată în derâdere fiind făcute numeroase filme şi documentare. Cimitirul Vesel a devenit faimos în toată lumea datorită crucilor mormintelor viu colorate pe care sunt reprezentate picturi naïve care arată privitorului scene din viaţa şi ocupaţia persoanelor înhumate. Primul epitaph din acest cimitir datează din anul 1935. 

Sunt cruci care sunt pictate pe ambele părţi, pe una o descriere a vieţii celui decedat, iar pe alta o descriere a motivelor care au dus la moartea sa. În 2012, Cimitirul Vesel din Săpânţa a fost ales printre cele mai frumoase cimitire din lume de către publicaţia franceză L’Express alături de Cimitirul Evreiesc din Praga, Cimitirul Pere Lachaise din Paris sau Cimitirul Naţional din Arlington. 

Trebuie amintit faptul că, în ultimii ani, crucile din Cimitirul Vesel au devenit motiv de război între meşterii populari din localitate. Dumitru Pop Tincu, cel care duce mai departe creaţia lui Pătraş, şi-a înregistrat la OSIM marca, revendicând albastrul de Săpânţa şi cele şapte modele de cruci. De atunci sunt procese peste procese prin sălile de judecată din Maramureş sau din Cluj. 

Citeşte şi: 

Secretele Patriarhului Daniel - cum s-a infiltrat, în vremea lui Ceauşescu, tânărul călugăr Ciobotea în cercurile înalte ale BOR şi misterul din CV în anii '89 - '90

Planul secret al Securităţii pentru a-i organiza lui Ceauşescu ziua de naştere. Cum se făceau articolele, emisiunile TV şi discursurile-şablon

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite