Culturile maramureşenilor, distruse de porcii mistreţi. Fermierii ameninţă cu proteste în stradă, dacă autorităţile nu iau măsuri
0
Pagubele pe care le produc mistreţii an de an în culturile maramureşenilor au determinat producătorii agricoli să ia măsuri. Fermierii care aşteapă de ani de zile ca autorităţile să ia măsuri nu mai au răbdare, ei ameninţă cu proteste în stradă.
Reprezentanţii primăriilor din comunele în care mistreţii fac prăpăd an de an au pus pe tapt aceeastă problemă, la întâlniriea cu autorităţile la Instituţia Prefectului. Asta după ce s-au înregistrat în judeţ tot mai mulţi producători agricoli care sunt nemulţumiţi din pricina faptului că mistreţii le distrug culturile, în special în această perioadă, când porumbul este în lapte şi mistreţii devin tot mai lacomi. ”Oamenii sunt supăraţi că, deşi fac pază pe timpul nopţii în jurul lanurilor, animalele par imposibil de speriat. Ulterior, despăgubirile sunt foarte greu, uneori imposibil de obţinut. În aceste condiţii, fermierii ameninţă cu proteste de stradă, în speranţa că vocea lor va fi ascultată”, arată reprezentanţii Instituţiei Prefectului.
În acest context s-a constituit un grup de lucru, cu o dublă misiune: de a face demersuri pentru modificarea legislaţiei, în favoarea fermierilor, respectiv de a monitoriza modul în care îşi desfăşoară activitatea proprietarii fondurilor de vânătoare, astfel încât cazurile în care mistreţii distrug culturile să fie o excepţie, şi nu o regulă. De altfel, propuneri de modificări legislative s-au făcut, din partea Instituţiei Prefectului, încă de anul trecut, însă deocamdată acestea nu au avut efect. Grupul de lucru va fi format din primari ai unor unităţi administrativ teritoriale afectate, reprezentanţi ai asociaţiilor fondurilor de vânătoare, ai Direcţiei Silvice Maramureş şi ai ITRSV.
Concluzia la care s-a ajuns în urma discuţiilor a fost că, până când se va reuşi modificarea legislaţiei, singura soluţie este conlucrarea între administraţiile locale, cetăţeni şi gestionarii fondurilor de vânătoare, înspre binele oamenilor şi pentru respectul muncii şi avutului lor.
În cadrul întâlnirii au fost aduse acuze privind unele acţiuni ilegale, cum ar fi realizarea de ţarcuri de vânătoare fără autorizaţie, metisarea porcilor domestici cu porci mistreţi, popularea pădurilor cu mistreţi aduşi din ţară şi chiar din străinătate, fără respectarea legii. O altă acuzaţie adusă gestionarilor fondurilor de vânătoare este că amplasează hrănitorile pentru animale prea aproape de sate, astfel încât mistreţii sunt atraşi în zonele locuite de oameni. Totodată, au fost discuţii privind cantitatea de hrană pe care gestionarii fondurilor de vânătoare o asigură animalelor sălbatice, primarii acuzându-i că aceasta este insuficientă. Pe de altă parte, gestionarilor fondurilor de vânătoare li s-a cerut să organizeze periodic, în zonele sensibile, goane, prin care mistreţii să fie alungaţi din preajma culturilor.
În total, cota de mistreţi care pot fi împuşcaţi la nivelul judeţului Maramureş până la finalul sezonului de vânătoare este de 1.177. Ea se poate majora doar prin ordin de ministru. Cu toate acestea, în cazul în care mistreţii produc pagube, aceştia pot fi ucişi.
La întâlnirea de ieri au participat subprefectul Alexandru Bondrea, primarii din Mireşu Mare, Satulung, Şomcuta Mare, Baia Sprie, Valea Chioarului, Boiu Mare, Vima Mică, Copalnic Mănăştur, Repedea; gestionarii mai multor fonduri de vânătoare; reprezentanţi ai Direcţiei Silvice Maramureş, ai Gărzii de Mediu, ai ITRSV Maramureş şi ai Instituţiei Prefectului.
Mai puteţi citi: