VIDEO Corul din Finteuşu Mare, simbolul Zilei Naţionale. Istoria ansamblului născut la 1 Decembrie 1918

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Interpreţii din corul bărbătesc de la Finteuşu Mare, 50 la număr, aduc cu ei o istorie impresionantă, la fiecare concert. Corul a cântat pentru prima dată pe data de 1 decembrie 1918. Mulţi români au auzit de corul bărbătesc de la Finteuşu Mare, devenit cunoscut pentru cântecele patriotice, religioase şi chiar pentru colinde.


Puţini ştiu, însă, că istoria corului a început pe data de 1 Decembrie 1918, pe scena din localitatea maramureşeană Şomcuta Mare, în aşteptarea veştii despre Marea Unire. Acesta este şi motivul pentru care inimile celor 50 de membri ai corului se umplu de mândrie, mai ales atunci când interpretează piesa „Pe-al nostru steag e scris unire“, cea care se auzea în tot Maramureşul pe 1 decembrie 1918.

„Stătea lumea şi aştepta marea veste. Nu ştia nimeni ce se întâmpla, iar când au auzit, au cântat. Noi am prins pe cei care au participat care ne-au povestit, dar tot evenimentul a fost relatat de un învăţător care în vremurile alea avea 18 ani“, povesteşte dirijorul Andrei Dragoş.

Chiar dacă în formula de astăzi corul are şi tineri de 15-20 de ani, există şi oameni care cântă de mai bine de 50 de ani. „E o mândrie pentru noi să cântăm aceste piese. Eu am învăţat de la tata şi el de la bunicul meu. Sunt piese care vorbesc de istoria noastră, care vorbesc de ce e mai frumos în ţara asta“, povesteşte Vasile Toader, interpret.

Interpreţii, trimişi pe front

Din 1918, după Marea Unire, corul bărbătesc din Finteuşu Mare îşi continuă activitatea şi devine încet unul dintre cele mai faimoase din România. Primul Război Mondial aduce cu sine o perioadă nefastă pentru dezvoltarea corului. Majoritatea membrilor au fost recrutaţi şi trimişi pe front, iar o parte dintre ei nu s-au mai întors. Odată cu semnarea Dictatului de la Viena, prin care partea nordică a Transilvaniei îi revine Ungariei, activitatea tuturor corurilor din zonă este sistată. Singurul care a supravieţuit dominaţiei hortiste a fost Corul din Finteuşu, acesta continuând să cânte în biserică.

Istoria corului bărbătesc din Finteuşu Mare este legată şi de numele omului de cultură Valentin Băinţan, cel mai longeviv dirijor al corului. De altfel, Băinţan este cel care a tranformat corul într-unul semi-profesionist. „Îşi dădea tot interesul să evoluăm. În perioada asta s-a reuşit o performanţă corală deosebită. Cel mai important lucru a fost abordarea unui repertoriu impresionant, făceam repetiţii de trei ori pe săptămână şi încet am devenit cel mai bun cor de acest gen din România“, explică actualul dirijor, Andrei Dragoş.


Unul dintre momentele din istoria recentă a corului, de care îşi amintesc soliştii, corului este legat de Adrian Păunescu, care i-a promovat în urma unei vizite în Maramureş. „Am cântat «Treceţi batalioane române Carpaţii» şi a rămas fără cuvinte. A început să recite poezii, pe muzica noastră. Noi cântam şi el recita“, mai spune dirijorul.

„Cei care ne conduc sunt nişte autişti“

Andrei Dragoş este dirijor al corului bărbătesc din Finteuşu Mare încă din anul 2003.

Care este proiectul de care membrii corului sunt mândri?

Încă de când sunt dirijor am vrut să fac ceva mai mult pentru corul nostru. Aşa că am promovat proiectul „Cântec din sufletul neamului“. Proiectul conţine patru părţi: cântece religioase, colinde, cântece patriotice şi prelucrări din folclor, iar datorită acestuia am concertat în toate oraşele tării şi în majoritatea ţărilor din Europa.

Ce cântă cu plăcere membrii corului bărbătesc din Finteuşu Mare?

Indiferent de anotimp, noi putem cânta ceva. Normal că cel mai mult iubim cântecul patriotic, dar aşa cântăm pentru toată lumea, indiferent de zonă sau anotimp.

De ce prima alegere este muzica patriotică?

Pentru sentimentul de patriotism şi pentru ţară merită, şi în acest moment, să-ţi dai viaţa, eu aşa consider. Este cel mai profund sentiment pe care-l poate avea o fiinţă umană, dragostea faţă de patrie şi de poporul din care face parte. Numai cei care trăiesc cu speranţă pot gândi înspre viitor. Spun cu mare tristeţe că suntem într-o mare degringoladă, din cauza faptului că cei care ne conduc sunt nişte autişti. Oameni care văd şi se gândesc numai pentru ei, nu pentru întreaga ţară, gândesc prost.  Eu trăiesc cu speranţa că o dată şi-odată în ţara asta totul va fi bine. România dispune de un potenţial extraordinar din toate punctele de vedere. Merită să-ţi iubeşti ţara şi să fii mândru că eşti român.

Istoria corului
-    1 decembrie 1918 Ia naştere corul din Finteuşu Mare
-    1944 Moare dirijorul Nistor Dragoş. Cu toate acestea, maramureşenii nu renunţă la marea lor pasiune şi apelează la ajutorul invăţătorului Gheorghe Pop pentru a prelua conducerea corului.
-    1972 Roman Sadoveanu devine dirijor al corului, urmat de Valeriu Coteţi.
-    1976 Valentin Băinţan este numit dirijor.
-    2003 Andrei Dragoş, actualul dirijor, preia conducerea Corului de la Finteuşu Mare
 

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite